App.net: een open sociaal netwerk voor 50 dollar per jaar

Het zou eigenlijk een ontzettend slecht idee moeten zijn. Een nieuw sociaal netwerk lanceren terwijl de markt met LinkedIn, Google+, Twitter en Facebook al aardig verzadigd is, en de aandelen van de laatste elke dag verder lijken te kelderen in waarde. En dan niet zomaar een sociaal netwerk maar eentje die erg op twitter lijkt maar waar het idee is dat je nooit en te nimmer geconfronteerd gaat worden met advertenties of andere vormen van vercommercialisering. Doordat je een jaarlijks abonnementstarief gaat betalen van 50 dollar per jaar.

We’re building a real-time social service where users and developers come first, not advertisers.

We believe that advertising-supported social services are so consistently and inextricably at odds with the interests of users and developers that something must be done.

Toch bleek het geen gek idee te zijn. Dalton Caldwell, de oprichter, begon met een crowdfunding project om App.net, zoals het sociale netwerk gedoopt is, te financieren voor een streefbedrag van 500.000 dollar. Dat eindigde zelfs in meer dan 800.000 dollar van bijna 8000 donateurs. Inmiddels is App.net beschikbaar als alpha versie, wat zoveel inhoudt als dat er nog dagelijks volop gesleuteld wordt aan functionaliteiten en dat er regelmatig dingen niet (correct) meer werken. Voor 50 dollar per jaar kun je lid worden terwijl je voor 100 dollar per jaar toegang krijgt tot alle tools om te kunnen ontwikkelen voor App.net.

En er wordt veel ontwikkeld voor App.net. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Google+ kunnen andere partijen eenvoudig tools maken die App.net gebruiken. Ook Twitter begint de teugels steeds meer aan te trekken en beperkt de mogelijkheden voor externe ontwikkelaars om Twitter te kunnen gebruiken en te integreren in hun eigen producten. Die ontwikkelaars zullen niet meteen wegrennen naar App.net toe maar het is niet moeilijk om te zien welke kansen er liggen. Nu al zijn er tientallen (alpha en beta) apps en clients te vinden voor App.net en het heeft de potentie om inderdaad veel breder en opener te zijn dan de overige sociale netwerken.

Maar dan zal dat tarief toch wel stevig moeten zakken denk ik. Vergeleken met de meer dan 500 miljoen twitteraars komt App.net er niet aan te pas met zijn 20.000 gebruikers. Dat zullen er ongetwijfeld nog wel (enkele) honderdduizenden worden maar een sociaal netwerk moet het toch vooral hebben van zijn gebruikersbasis. Als jouw vrienden, familie of collega’s niet op dat netwerk zitten, dan ga je er ook niet alleen sociaal zitten doen voor 50 dollar per jaar.

En toch. Ook Twitter begon ooit klein en ik heb zelf de eerste jaren ook nauwelijks getwitterd omdat ik op andere plekken zat en ik niemand ‘kende’ op twitter. Juist nu Twitter zo groot is geworden komen ook de scheurtjes voor mij er in: gesponsorde tweets, restricties op de twitter apps die ik graag gebruik en na al die jaren nog steeds geen goede oplossingen voor de zo goed als afwezige zoekfunctie of het bestrijden van spamtweets. Ik wil eigenlijk gewoon dat App.net zijn beloftes waarmaakt en dat het een prettig sociaal netwerk wordt waar je zelf meer grip hebt op de functionaliteiten. Waar je met tooltjes wel je eigen postjes kunt archiveren, goed kunt zoeken, spammers kunt bestrijden en natuurlijk interessante mensen kunt vinden.

Daar heb ik dan best wel geld voor over.

#

PS. Als je ook op App.net zit, zoek me gerust op

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Waarom niet gewoon gebruik maken van StatusNet? Open Source, gratis, gedistribueerd (dus niet afhankelijk van een aanbieder die zijn spelregels kan aanpassen). Ik moet bekennen dat ik hem nog niet opnieuw geïnstalleerd heb sinds ik bij Dreamhost weg ben (daar was het een 1-click install) maar als alternatief voor Twitter vond ik het heel aantrekkelijk om achter de hand te hebben.

  Reply

  • Zou ook kunnen hoewel dat (volgens mij) wel een heel besloten twitternetwerk oplevert. Ik ben juist benieuwd wat app.net met die open doelstelling weet te bereiken en wat ontwikkelaars er mee gaan doen. Misschien loopt dit allemaal met een sisser af maar misschien zitten we over een jaar of wat allemaal te appnetten :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top