Mag het een ereader meer zijn?

Het zal komen omdat het een mix is van mijn liefde voor gadgets en boeken maar ik ben dus dol op ereaders. E-ink ereaders of tablets, beide geven me nog steeds het gevoel dat de toekomst van het digitale lezen -zoals ik dat vroeger in Star Trek zag- nu al hier is.

Vandaag kan elke liefhebber van ereaders zijn of haar hart ophalen want zowel Kobo als Amazon maken vandaag hun nieuwe lichting ereaders bekend. Amazon volgt later vandaag en Kobo zag de kans schoon om nog voor die aankondigingen met hun eigen nieuwe line-up te komen.

Kobo Glo
Ereaders met ingebouwde schermverlichting zijn de volgende stap in ereaders en in navolging van de Nook Simple Touch brengt ook Kobo schermverlichting naar hun nieuwe topmodel, de Kobo Glo. In combinatie met een iets beter e-ink 6″ scherm, instelbare verlichting en wederom de belofte van nog sneller en vloeiender bladeren door je ebooks komt deze Kobo Glo volgende maand op de markt voor ca. 129 euro. Ik ben heel benieuwd naar het betere scherm en of de frontverlichting een reden kan zijn om toch maar afscheid te nemen van mijn ereaderlampje.Kobo Mini
Kleiner is soms beter moet Kobo gedacht hebben en met de Kobo Mini herintroduceren ze een 5″ ereader voor de digitale lezer die nog makkelijker een ereader wil kunnen meenemen. Met 134 gram is die 51 gram lichter dan de Kobo Glo en hoewel de Mini geen nieuw e-ink scherm met hoge resolutie krijgt, is het wel een touchscherm met een prettig prijskaartje van ca. 80 euro. Na de afgelopen zomer veel op de oude Sony Pocket Edition gelezen te hebben (eveneens met 5″ scherm) ben ik toch wel gecharmeerd geraakt van het formaat en hoe makkelijk je deze meeneemt. Ik denk dat een prijs van 50 euro beter was geweest omdat velen dit echt als een instapmodel zullen zien maar goed, we zullen het zien.Kobo Arc
Daar waar Amazon met de opvolger van de Kindle Fire tablet komt, presenteert Kobo nu de Kobo Arc als opvolger van hun Vox. Dit is een 7″ Android tablet die ook in Nederland zal uitkomen maar vooral in Amerika de concurrentie met de Kindle Fire aan moet gaan. In tegenstelling tot Amazon heeft Kobo geen eigen app store en leunt Kobo op het aanbod uit de Play Store zelf in combinatie met een eigen interface met nieuwe functionaliteiten. Het valt nog te bezien of de nieuwe Kindle Fire ook in Nederland beschikbaar gaat komen maar de Kobo Arc heeft nu al de Nexus 7 tegenover zich staan die voor een identieke prijs al wel in Nederland te koop is [nou ja, overal uitverkocht nu] en over betere hardware beschikt. In welke mate de Kobo Arc zich positief kan onderscheiden van een Nexus 7 waar je de Kobo app op installeert valt eveneens nog te bezien.

Update 21:00

Tijdens een persconferentie kwam ook Amazon met nieuwe ereaders aanzetten. Schijnbaar zijn ze, net als ik, ook fan van Star Trek want het nieuwe paradepaardje van Amazon werd geïntroduceerd met een verwijzing dat het nu toch zo ver was met digitaal lezen.

Kindle Paperwhite
Ook Amazon heeft gesleuteld aan een nieuw 6″ scherm met beter contrast en waar witte pixels ook echt witter zijn. Vanzelfsprekend krijgt ook deze Kindle een schermverlichting mee maar zou die het maar liefst 8 weken op een volle accu moeten kunnen volhouden met het licht aan. Met 212 gram is de Kindle Paperwhite iets zwaarder dan bijvoorbeeld de Kobo Glo maar daar staat wel een prijskaartje van 119 dollar tegenover. Mocht Amazon conform geruchten één dezer maanden toch ook in Nederland actief worden, dan zou dat een goede deal kunnen zijn. Voor het 3G model moet overigens 179 dollar betaald worden.

The $69 Kindle
De al bestaande Kindle Touch modellen krijgen een kleine update die meer lettertypes toevoegt en het bladeren weer iets vloeiender zou moeten maken. De prijs zakt met 10 dollar tot, jawel, 69 dollar. Zo goedkoop kon je in Amerika nog niet eerder een ereader kopen.

Kindle Fire HD
De best verkopende Android tablet in Amerika er niet eentje van Samsung maar het is de oorspronkelijke Kindle Fire. Deze krijgt een update waardoor die sneller wordt en nog langer op een volle accu moet meegaan voor een prijs van 159 dollar. Een extreem lage prijs voor een 7″ Android tablet en ongetwijfeld ingegeven door de komst van de Nexus 7.
Daarnaast introduceert Amazon maar liefst twee nieuwe Kindle Fire HD modellen, eentje van 7″ en eentje van 8.9″. Met een HD resolutie van 1920×1200 en een sterk verbeterde wifi functie door gebruik van 2 antennes focust Amazon zich nog steeds op de koppeling met de content uit hun eigen store. Beide Kindle Fire HD modellen komen met 16GB waarbij de 7″ vanaf november voor $199 te koop zal zijn en er voor het 8,9″ model $299 neergelegd moet worden.

Kindle Fire HD met 4G LTE wireless
Aangezien $499 het geaccepteerde prijspeil van een tablet (iPad) is, komt Amazon ook nog met wat ze als ‘de ultieme tablet’ beschouwen. Voorzien van het in Nederland (nog) niet beschikbare 4G LTE wireless functie, is deze Kindle Fire HD gericht op de gebruikers in Amerika die daadwerkelijk wel kunnen beschikken over 4G. Deze Kindle Fire HD is eveneens 8,9″ en beschikt over 32GB opslagruimte. Je hebt dan vervolgens een dataplan nodig voor $50 per jaar wat je maar liefst (ahum) 250 MB per maand datalimiet geeft. Voor de liefhebbers zal ik maar zeggen.

Bronnen: Kobo blog, Live blog Gigaom en Live blog Engadget

@foto: boltron- via photo pin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top