Geïnformeerd stemmen is de echte uitdaging deze verkiezingen

Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen

De tijd dat je zeker kon zijn welke politieke partij zich hard maakte voor idealen waar jij je ook achter kon scharen, die is echt definitief voorbij. Nou is politiek altijd al een spel geweest waarbij de boodschap verkopen minstens zo belangrijk was als het hebben van een goede boodschap maar alle spelregels die vroeger nog leken te gelden zijn inmiddels zonder blikken of blozen losgelaten. Zo’n beetje elke avond wordt de essentie van het overwogen afwegen van de verschillende wensen, ideeën en voorstellen van de politieke partijen teruggebracht tot een ordinair mediaspektakeltje waarin de lijsttrekkers op elkaar staan af te geven met one liners. De enige indruk die ik hier aan overhoud is de conclusie dat ze allemaal eens flink op hun donder zouden moeten krijgen van de Nederlandse kiezer. Eenzijdige uitspraken, persoonlijke aanvallen en onderbouwingen met wat gerust leugens genoemd mogen worden.

Behalve NRC Next (met Next.Checkt) is menig tv programma nu ook begonnen om al die uitspraken en onderbouwingen te controleren op het waarheidsgehalte. Dat dit vaker wel dan niet op complete nonsens gestoeld blijkt te zijn weerhoudt noch de Nederlandse kiezer noch politici zelf om gewoon door te gaan met uitspraken die de eigen partij in het goede licht zetten. Waarheden zijn vloeibaar, rekbaar en persoonlijk geworden.

In een poging om toch nog iets aan inzicht te krijgen waar een politieke partij voor staat in deze verkiezingen, greep ik terug op hun verkiezingsprogramma’s. Toegegeven, die zijn ook niet altijd even concreet en het is maar de vraag wat er van overblijft na de verkiezingsuitslag, maar het is tenminste iets concreets waar je de politieke partij op kunt afrekenen. Ook al heb je wel wat leeswerk voor de boeg, het is oneindig te prefereren boven de venijnige statements van de lijsttrekkers of de verkiezingswijzers waar slechts miniscule onderdelen van zo’n programma zichtbaar in zijn.

Ik wilde eerst een overzicht maken van alle verkiezingsprogramma’s maar ik werd deze week getipt op het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen. Zij hebben als doel om de historische ontwikkelingen van de Nederlandse politieke partijen te documenteren tbv bijvoorbeeld onderzoek. Daar zijn dus ook alle verkiezingsprogramma’s van verleden en heden te vinden bij de pagina’s van de individuele politieke partijen. Allemaal netjes bij elkaar, alle informatie geordend bij de hand.

Stemwijzers gebruiken, je laten leiden door de debatten, het kan een prima manier zijn om een eerste beeld te krijgen waar je voor wilt stemmen maar laat dat alsjeblieft niet het enige zijn. Neem ook het verkiezingsprogramma van de partij door zodat je ook weet wat de partij waar je op stemt echt voor staat. Gebruik de mogelijkheden om jezelf goed te informeren over de standpunten van een politieke partij. Zodat je echt weet waar je jouw stem aan geeft.

En dat is meer dan die paar one liners die de lijsttrekkers op tv nonstop herhalen.

#

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

    • Merci, en ook nog dank voor de verwijzing naar de site van het documentatiecentrum! Scheelde me flink wat zoekwerk op de sites van alle partijen zelf.

      Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top