Wolkenpiraterij: ook in de cloud is je content niet van jou

Ik werd er aan herinnerd toen ik zondagmiddag een spel kocht bij Steam. Ik zag dat ik inmiddels al een hele verzameling had opgebouwd in de loop van de jaren en dat het al vergelijkbaar was met de rijen spellen die ik -in de winkel gekocht- in de kasten heb staan. Maar waar ik het fysieke exemplaar kan uitlenen of delen met anderen, kan dat niet met de spellen die ik digitaal via Steam heb aangeschaft. Die zijn gekoppeld aan mijn gebruikersnaam en Steam heeft een paar flinke lappen tekst in hun voorwaarden gewijd aan het duidelijk maken dat deze niet doorverkocht, uitgeleend of zelfs maar gedeeld kunnen mogen worden.

Natuurlijk, niets weerhoudt me er van om mijn inloggegevens aan een ander te geven maar niet alleen krijg je dan te maken met een beveiligingsmaatregel als je vanaf een onbekend ip-adres inlogt, het is ook meteen alles of niets. Wetende dat je de voorwaarden overtreedt en een risico loopt de toegang tot al je spellen te verliezen zal je wel twee keer doen nadenken voordat je zoiets doet. Je spellen zijn niet van jou, ook al zijn ze te downloaden en kun je ze -met enige moeite- offline spelen. Als Steam besluit jouw toegang te blokkeren, dan ben je het haasje.

Niet alle grootmachten in de cloud doen zo krampachtig. Apple (notabene) maakt het gelukkig mogelijk om je iTunes account te delen met anderen. Daar zitten wel logische restricties aan want je deelt ook meteen je gekoppelde creditcardgegevens  en wederom alle apps en andere content die bij dat account horen maar het is in ieder geval mogelijk. Zo delen we hier in huize Snijders 1 iTunes account tussen de 2 iPads en de 2 iPods zodat we niet alle apps 2x hoeven/moeten aanschaffen.

Software verschuift steeds meer naar de cloud en dat betekent ook een bijna volledige verschuiving van de licentie gebaseerd op een fysieke drager (de dvd waar de software op komt) naar een licentie gebaseerd op een persoonlijke toegangscode. En daar waar leveranciers vroeger al niet gecharmeerd waren van het idee dat je je licentie (en schijfje) deelde met anderen, zien ze nu hun kans schoon om die deur-op-een-kier helemaal dicht te trekken. En dicht te timmeren. Met extra sloten. Doordat zij nu de toegang zelf regelen tot de software houden ze permanent controle en zicht over hoe jij die toegang gebruikt.

En waar levert dat voordelen op voor jou als gebruiker? Het zou een prijsvoordeel moeten opleveren, gebruiksgemak doordat je altijd de laatste updates hebt en het overal te installeren valt. Adobe heeft nu CS6 ook als cloud abonnement en Steam is zelf voor games een goed voorbeeld van alle voordelen die een dergelijke werkwijze heeft. Geen gehannes meer met schijfjes, geen uren proberen spellen werkend krijgen op modernere besturingssystemen, automatisch de laatste patches hebben enz. Maar de prijs die je betaalt is dat je content gekocht hebt die niet van jou is. En die je niet kunt delen met of doorverkopen aan anderen. Ook al denkt het Hof van Justitie genuanceerd over de mogelijkheid om gedownloade software door te mogen verkopen ongeacht de licentievoorwaarden.

En dan wordt ook de Business Software Alliance (BSA) weer wakker. Deze gingen vroeger (nu nog steeds?) bedrijven af om te controleren of je wel de goede en het correcte aantal licenties had voor de gebruikte software en waarschuwen nu voor cloudpiraterij. Het delen van logingegevens van clouddiensten zou wel eens cloudpiraterij kunnen zijn namelijk als de licentievoorwaarden dat niet toestaan. Dat het bij zakelijk gebruik vaker wel dan niet toegestaan is om logingegevens te delen binnen een bedrijf is een nuance die de BSA ongetwijfeld liever niet expliciet toelicht. Waarom een dubbelzinnige boodschap geven terwijl je het als leverancier en piratenbestrijder zo simpel kunt houden voor iedereen:

Vooral in de cloud is je gekochte content niet van jou.

@foto: MarkyBon via photo pin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top