Leren studenten liever van papier?

Zeventig procent van de Nederlandse studenten leert liever van papier dan van een digitaal apparaat. De studenten vinden papier vooral praktischer en sneller werken.

Dat was de samenvatting van een artikeltje van de Automatiseringsgids gisteren. Bookboon, een Deense uitgever die o.a. gratis Nederlandstalige studieboeken -voorzien van reclame- aanbiedt had een onderzoek gehouden onder 1145 studenten en constateerde nu dat tweederde van deze studenten liever vanaf papier studeert dan vanaf een scherm. Aangezien dit afwijkt met andere landen waar dit onderzoek ook uitgevoerd is zoekt Bookboon een mogelijke verklaring in de aantallen ereaders en tablets die in Nederland gebruikt worden.

Tja. Wat moet je nou met zo’n onderzoek?

Als in dat onderzoek die vraag net zo open is gesteld als het lijkt (leer je liever met papieren boeken of digitale boeken?), dan geloof ik best dat je dit soort uitslagen krijgt. Ik lees zelf graag digitale boeken maar als ik met dezelfde voorwaarden en voordelen kon kiezen tussen de beide formaten, dan zou ik ook voor papieren boeken gaan. Ja echt waar.

Bijna een derde geeft aan dat het van doorslaggevend belang is dat ze op papier kunnen aantekenen, omcirkelen en onderstrepen. Vreemd want dat werkt juist met studieboeken op tablets mijns inziens net zo lekker als op papier en het smeert ook een stuk minder. Op ereaders werkt dat effectief niet, dat klopt helemaal maar wat hebben ereaders te maken met dit onderzoek? Studieboeken zijn bijna exclusief beschikbaar in PDF formaat en/of via eigen digitale omgevingen van uitgevers. Apple doet tegenwoordig aan studieboeken en zo’n beetje alle educatieve uitgevers hebben een eigen omgeving of webshop waarin ze verkocht en aangeboden worden. Ongeveer het enige dat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze geen van alle in het ePub formaat zijn.

En liever leren van papier? Geloof ik meteen maar er zijn fantastische zinnige redenen waarom je ook als student je over die voorkeur heen zet en gaat leren/lezen vanaf een scherm. Om er maar een paar te noemen:

  • Docenten schrijven een digitale titel voor. Studenten lezen in de praktijk alleen wat ze moeten lezen en als je een digitaal studieboek moet lezen, dan doe je dat. Net zoals de meeste docenten nog gehecht zijn aan het voorschrijven van papieren boeken, zijn ook de meeste studenten daar aan gehecht. Of dat veel anders is in andere landen weet ik niet maar het is een redelijke aanname dat in het onderwijs elders vaker/meer digitaal materiaal wordt voorgeschreven.
  • Prijs. Als er een titel gelezen moet worden en de digitale versie is (veel) goedkoper dan de papieren, dan zullen studenten misschien liever papier hebben maar wel degelijk de digitale versie kopen. En lezen. Het prijsverschil tussen een fysiek en digitaal exemplaar is in Nederland erg klein als het om studieboeken gaat terwijl dit in andere landen grotere prijsverschillen kent.
  • Een laagdrempelig en breed aanbod. In Nederland heb je niet enorm veel keuze uit studieboeken die digitaal beschikbaar zijn. Zelfs al zou de docent de voorgeschreven papieren boeken willen vervangen door digitale alternatieven, dan zijn slechts zelden die opties ook voor handen. Een docent kiest dan toch nog vaak voor papier. Als er wel veel keuze zou zijn kan de docent het beste digitale boek kiezen en makkelijker toegankelijk maken aan studenten. Goedkoper en sneller voor handen in de digitale leeromgevingen die elke onderwijsinstelling tegenwoordig gebruikt.
  • Verrijkte studieboeken. In de iBookstore van Apple kun je ze al vinden maar ze komen er steeds meer en meer. Multimediale studieboeken die niet alleen gebruik maken van foto’s en tekst maar die video, volledige websites en dynamische voorbeelden & casussen verwerken om een compleet andere leerervaring te bereiken. Als je er eentje hebt gelezen kijk je nooit meer hetzelfde naar een papieren studieboek.

Leren van papier is wat studenten gewend zijn. Het voorschrijven ervan is wat docenten gewend zijn. Als er een breed aanbod is vanuit de markt, met alle prijsvoordelen, met alle educatieve voordelen, dan gaan ook docenten de meerwaarde inzien om het te gebruiken. En krijg je volgens mij toch echt andere antwoorden van studenten op dit soort onderzoeken.

Vraag ze maar eens of ze liever muziek luisteren van LP’s of via een mp3 speler. Ik kan de resultaten voorspellen denk ik.

@foto: smith via photo pin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top