Een eigen startpagina op je tablet met Symbaloo

Jaren geleden, toen startpagina’s nog helemaal hip en vers waren, was Symbaloo er al. Een eenvoudig concept waarbij je een startpagina kon maken die opgedeeld was in zo’n 50 blokjes. Elk blokje kon je invullen met een website of RSS feed en jouw startpagina kon meerdere pagina’s bevatten die telkens weer opnieuw 50 lege blokjes had om te vullen. Pagina’s kon je ook nog delen met anderen en op die manier was het ook nog een social bookmarking dienst.

Hoewel dat prima werkte heb ik er toen maar weinig tijd aan besteed. Ik had meer dan 1000 bookmarks verzameld en ik zag geen enkele reden waarom ik die allemaal handmatig zou moeten migreren naar Symbaloo toe. Zo’n startpagina is visueel erg leuk maar voor op de pc zag ik veel meer nut in een goede zoekfunctie en het kunnen taggen van bookmarks. Ik probeerde Delicious daarna uit en heb nooit meer omgekeken naar Symbaloo.

Ik geloof dat het zelfs een tijdje verdwenen is maar ergens vorig jaar of begin dit jaar kreeg ik weer mailtjes van ze. Kennelijk had ik me nooit afgemeld en ik vond het nu wel interessant omdat ik er inmiddels achter was gekomen dat een startpagina voor mij een stuk nuttiger is op een tablet. Daar wil ik geen duizenden bookmarks bij de hand maar kan ik met een stuk of 20 veelgebruikte sites prima uit de voeten. Zowel voor iOS als Android heeft Symbaloo ook apps maar hoewel die op zich prima werkten vond ik het erg lastig dat het losse apps waren. Waarom niet gewoon als mobiele website die ook op een iPad en Android tablet dezelfde functionaliteiten heeft als de reguliere site?

Sinds gisteren is Symbaloo dan eindelijk ook helemaal geschikt voor mobiel gebruik. Gewoon naar de site gaan, inloggen met je account en jouw startpagina is meteen te zien. Als je meerdere pagina’s hebt aangemaakt zijn die niet meteen zichtbaar als tabblad maar wel snel op te roepen door op het menuknopje te klikken. Je moet eigenlijk wel verplicht je tablet in landscape standje vasthouden maar met die enige kanttekening werkt Symbaloo nu net zo prettig als je zou verwachten. De blokjes zijn lekker makkelijk aan te tikken op een tablet, een long press zorgt ervoor dat je ze kunt verplaatsen en via de settings kun je eenvoudig kolommen met blokjes toevoegen, achtergronden veranderen enz.

Voor op de pc kan Symbaloo een mooie vervanging zijn voor iGoogle maar voor mij levert het nu pas echt nut op. Ik hoef geen verschillende apps voor iOS en Android meer te gebruiken maar kan gewoon op 1 plek mijn meestgebruikte sites en feeds bij elkaar zetten. Een handige nieuwe startpagina voor op mijn iPad en Sony Tablet S.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top