Wat verandert er als Amazon naar Nederland komt?

Het is al wel een tijdje bekend dat Amazon plannen heeft om ook in Nederland haar diensten aan te gaan bieden. Er was sprake van deze maand maar welke Amazon diensten precies aangeboden gaan worden op Amazon.nl (dat op dit moment nog steeds doorverwijst naar de Engelse Amazon site) en waar zich die onderscheiden van bijvoorbeeld Bol.com of Kobobooks, daar werd met geen woord over gerept.

En dat doet Amazon nog steeds niet maar gisteren bevestigde het Centraal Boekhuis dat ze in overleg waren om Nederlandse boeken ook door Amazon te laten verkopen. Dit zou in oktober geregeld moeten zijn wat in elk geval suggereert dat Amazon nog voor de feestdagen live wil gaan.

Boeken
Hoewel het zeker interessant is dat Amazon ook op de Nederlandse markt actief wordt zal de impact volgens mij toch vrij gering blijken. Engelstalige papieren boeken, toch wat iedereen terecht associeert met Amazon, zijn al langere tijd via Amazon.de te bestellen waar geen verzendkosten gerekend worden als je alleen boeken bestelt. Ook bij Amazon.co.uk  kun je al vanuit Nederland probleemloos boeken bestellen en hoewel er wel verzendkosten worden gerekend is alles boven de 25 pond gratis en die grens haal je eerder dan je denkt. Weet ik uit ervaring.

Het overleg met het Centraal Boekhuis lijkt me dan ook vooral om Nederlandse papieren boeken te gaan. Het lijkt me zeker nuttig dat je op Amazon.nl gewoon Nederlandse boeken kunt bestellen en daar gaat het de concurrentie rechtstreeks aan met Bol.com. Qua prijs valt er niet zo veel te concurreren echter want in Nederland kennen we de wet op de vaste boekenprijs die er voor zorgt dat Amazon (of Bol) niet kunnen gaan stunten met de prijs.

Ebooks
Ebooks via Amazon, dat is een heel ander verhaal. Amazon kent natuurlijk zijn eigen Kindle formaat en heeft een eigen ecosysteem waarin hun Kindle ereaders, Kindle apps en de Kindle ebooks één geheel vormen. Dat Kindle ebookformaat is niet te openen op de in Nederland verkochte ereaders en Amazon zal het heel aantrekkelijk moeten maken willen ze een grote markt aanboren in Nederland. Dat zal lastig blijken want slechts een kleine groep zal -naast een ereader die ePub ondersteunt- ook nog een Kindle ereader gaan aanschaffen.

Het allergrootste probleem is dat het mij helemaal niet zo aannemelijk lijkt dat Amazon Nederlandse ebooks zal gaan aanbieden. Goed, er zijn geen tienduizenden Nederlandse ebooks beschikbaar maar ze zullen allemaal omgezet moeten worden in het Kindle formaat. Dat zal ook geen mega investeringen kosten schat ik zo in maar of dat rendabel is voor een kleine markt als Nederland (en België)? Waar al nauwelijks Kindle ereaders in omloop zijn? Ik betwijfel het.

Films, tv series en muziek
Behalve Kindle ebooks zijn ook films, tv series en muziek van de al bestaande Amazon landen niet toegankelijk voor Nederlanders. Het is nog niet precies bekend welk soort artikelen Amazon in Nederland wil gaan voeren, maar volgens Telegraaf zou Amazon ook bezig zijn met deals te sluiten voor films, tv series en muziek, is er in het artikel op Tweakers.net te lezen. Als Amazon zich niet alleen focust op Nederlandse films, tv series en muziek maar ook het Engelse en Amerikaanse aanbod (beter) beschikbaar maakt in Nederland, dan is dat wat mij betreft de grootste slag die geslagen wordt. Zo groot zelfs dat dit nog wel eens de hoofdreden zou kunnen worden waarom mensen Amazon.nl gaan bezoeken.

In elk geval …
Wat Amazon ook precies gaat doen in Nederland, welke diensten ze ook gaat aanbieden, in elk geval zullen de Kindle ereaders en tablets (uiteindelijk) ook in Nederland te koop zijn zonder dat je een aardig sommetje moet bijbetalen voor de douanekosten. Voor de Kindle ereaders zal het essentieel zijn dat bestaande (Engelstalige) Kindle ebooks voor een vergelijkbare prijs te koop zijn als in de landen waar Amazon nu al wel actief is. Hoewel je op dit moment zonder problemen ebooks bij Amazon.com kunt bestellen betaal je in de meerderheid van de gevallen een hogere prijs dan als je in Amerika (of Engeland) woont. Dat moet en zal verdwijnen, al was het maar dat je via Kobobooks die extra prijsverhoging niet betaalt en daar sowieso al een formaat hebt dat je op elke ereader in Nederland kunt lezen. Via Kobobooks heb je ook de beschikbare Nederlandse ebooks en Amazon zal daar toch iets mee moeten gaan doen lijkt me.

Voor de Kindle Fire tablets moet er een aanbod komen van films, muziek, tv series en Android apps. Of dat er komt is maar de vraag. Hoe deze vraag wordt beantwoordt, dat zal tevens het antwoord zijn op de vraag wat er verandert als Amazon naar Nederland komt.

@foto: HK-DMZ via photo pin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top