Wat NIET te doen als je geen inspiratie hebt voor een blogpost

Natuurlijk valt het niet mee om te bloggen. Elke week of elke dag een nieuwe blogpost bedenken vereist nogal wat toewijding en dan kun je nog zo veel meningen hebben, dingen meemaken of zo vloeiend kunnen schrijven, een authentieke blogpost schrijven die je lezers leuk vinden waar je zelf ook tevreden over bent, dat gaat nooit vanzelf.

Voor die momenten dat ik geen inspiratie heb val ik terug op mijn lijstje met onderwerpen die wellicht blogwaardig zijn. Is die -zoals vandaag-  ook bijna blanco, dan is er altijd nog een ‘lijstjes’ blogpost. Een lijstje met handige apps, overzichtje van ereaders, dat soort dingen. Leuk om te schrijven, ze vereisen niet bijzonder veel inspanning en het voegt altijd wel iets toe aan een blog vind ik.

Een blogpost op een “WordPress Experts” blog met de titel 5 WordPress Plugins for Busy Bloggers greep dan ook meteen mijn aandacht. Ik ben best wel busy met bloggen en ik wil wel weten welke plugins me het leven kunnen vereenvoudigen.

Die SEO plugin was niet bijzonder interessant voor me, net als een anti-spam plugin, broken link checker en een plugin die de zoekmogelijkheden uitbreidt op je WordPress blog. De nummer 2 in die lijst echter deed me bijna van kleur verschieten en niet omdat ik er heel blij van werd.

De site promoot doodleuk een Autoblog plugin waarin je zonder pardoes andermans content importeert in je eigen blog! Dat ding komt zelfs met allerlei opties om ‘ongewenste content’ te filteren (stel je voor dat je niet selectief de boel kunt jatten) en ze automatisch te voorzien van andere auteursgegevens en een eigen categorie. Natuurlijk vindt de site dat je zoveel mogelijk je eigen blogposts moet schrijven …

But including other people’s work on your blogs can be a valuable tool for building social proof and for getting referral traffic. As for duplicate content, it’s only damaging when it’s duplicated on the same URL, so autoblogging is fine…if you do it right.

Voor het geval je per ongeluk op mijn blog belandt bent en op de 1 of andere manier niet vermoedt hoe ik over dit soort dingen denk wil ik het wel even in een kort lijstje samenvatten:

  1. Autoblogging is een ander woord voor jatten van andermans content. Het is niet OK. Onder geen enkele voorwaarde. Zelfs niet als je toestemming hebt want je plaatst het als eigen content ipv duidelijk te maken dat je andermans content -met toestemming- gebruikt hebt;
  2. Ik ben niet religieus maar ik zou bijna een hogere macht aanroepen om de auteur van die plugin een paar van die Bijbelse plagen te sturen;
  3. Als je als blogger zelf maar overweegt om zo’n plugin te gebruiken ik oprecht hoop dat je site gehacked wordt en voor eeuwig van het internet geschopt wordt. Moge je webserver in rook opgaan;
  4. Ik ben niet te beroerd om je op te komen zoeken en persoonlijk te vertellen wat ik van je vind als je zo’n plugin gebruikt.

Iemand nog aanvullingen?

@foto: cglosli via photo pin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top