Annoteer foto’s en afbeeldingen met Skitch 2.0 (nu met Evernote integratie)

Je kunt iets met heel veel woorden zeggen -en dat probeer ik dagelijks op dit blog ook wel te doen- maar het valt niet te ontkennen dat je met een foto, afbeelding of schermafdruk vaak een stuk sneller kunt overbrengen wat je bedoelt. Dat is de reden dat mijn meestgebruikte software op de pc Snagit is, waarmee je heel snel een schermafdruk kunt maken en die kunt voorzien van pijlen, tekstkaders of andere effecten. Even een collega wat uitleggen via een mailtje? Schermafdruk erbij. Een handleiding maken? Schermafdrukken erbij. Ideaal.

Voor tablets of smartphones bestaat er geen Snagit app. Dat geeft niet want er is wel Skitch voor zowel iOS als Android. Het is een eenvoudige app waarmee je foto’s of schermafdrukken op je mobiel apparaat kunt bewerken en dus ook kunt voorzien van pijlen, tekstkaders en enkele andere handige zaken. Een handige tool maar eentje die ik uiteindelijk niet vaak gebruikte omdat het niet heel handig was om die bewerkte afbeeldingen snel te exporteren naar je pc of een andere app op je apparaat. In de praktijk maakte ik meestal een schermafdruk op mijn tablet en uploadde ik die via Dropbox naar mijn pc of andere apparaten toe, waarbij ik Snagit gebruikte om eventuele pijlen en andere zaken toe te voegen.

Skitch is echter al een tijdje geleden overgenomen door Evernote. Vandaag lost Evernote een eerdere belofte in door een volledige Evernote integratie toe te voegen aan Skitch in een nieuwe 2.o versie voor iOS en Mac. De 2.0 versie vraagt nu bij de eerste keer opstarten om je Evernote accountgegevens en vanaf dat moment worden de nieuwe foto’s en afbeeldingen uit Skitch gesynchroniseerd met een nieuw notebook in je Evernote account.

Ook is de app nu beschikbaar voor iPhone en iPod Touch en kun je de gemaakte afbeeldingen -behalve via Evernote- ook snel delen op o.a. twitter en via email. Zelfs AirPlay wordt ondersteund. Het wordt nu ineens een stuk gemakkelijker om gemaakte afbeeldingen te exporteren en dat zal er zeker voor zorgen dat ik Skitch vanaf nu vaker ga gebruiken.

Nu is het wachten tot ook de Android versie dezelfde update krijgt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top