IFTTTTS If Twitter twexits then this sucks

Toen Twitter vorige maand aankondigde met nieuwe regels te komen voor ontwikkelaars die gebruik maken van de twitter api in hun clients of webdiensten, kon je het al zien aankomen. Twitter wil meer en meer grip hebben op ‘hun’ tweets en zou graag een eind maken aan al die mooie diensten die anderen ontwikkeld hebben en waar anderen geld mee verdienen zonder dat Twitter daar een cent van ziet. Onderdeel van die nieuwe regels is dat het tonen van tweets voorbehouden is aan (door Twitter) goedgekeurde clients en dat het niet meer toegestaan is tweets in cloudgebaseerde diensten op te slaan of te tonen.

Dat klinkt misschien nog wel redelijk onschuldig maar het heeft duidelijke consequenties. De kracht van social media en vooral van twitter is juist dat het niet op zichzelf staat en dat je het kunt integreren in andere webdiensten die je gebruikt. Twitter is niet helemaal gek en ze staan wel toe dat andere diensten tweets kunnen plaatsen -kijk maar naar de tientallen apps die iedereen in de settings heeft staan die precies dat kunnen doen- maar andersom, nee daar gaat een stokje voor gestoken worden.

Dat heeft o.a. consequenties voor al die diensten die je in staat stellen om tweets te archiveren. Zoals deze om alle tweets met een bepaalde hashtag te archiveren of deze handige Google Spreadsheet oplossing. Ook vreesde ik het ergste voor de webdienst die ik gebruik om tweets te archiveren in Evernote, IFTTT, en inderdaad kwam er gisteravond een mail binnen van IFTTT die bevestigde dat alle 11 de Twitter triggers volgende week verwijderd zullen worden.

In recent weeks, Twitter announced policy changes that will affect how applications and users like yourself can interact with Twitter’s data. As a result of these changes, on September 27th we will be removing all Twitter Triggers, disabling your ability to push tweets to places like email, Evernote and Facebook. All Personal and Shared Recipes using a Twitter Trigger will also be removed. Recipes using Twitter Actions and your ability to post new tweets via IFTTT will continue to work just fine.

Het is dus niet meer mogelijk om automatisch bepaalde tweets te bewaren in Evernote. Een kwalijke ontwikkeling waarbij ik ook weiger enige sympathie te hebben voor Twitter. Achteraf aanpassen van regels voor eigen gewin is iets dat altijd over de rug van gebruikers gaat. Die raken -voor hun- nuttige functionaliteiten kwijt die door Twitter zelf niet eens aangeboden worden en waar Twitter zelf ook geen plannen voor heeft. Op jacht naar nieuwe verdienmodellen verandert Twitter zichzelf meer en meer in een gesloten ecosysteem waarin zij bepalen wat gebruikers wel en niet kunnen doen met hun (eigen) data. Met de honderden miljoenen gebruikers die Twitter heeft kunnen ze zich dit wellicht veroorloven maar wat mij betreft zijn de eerste scheurtjes ontstaan in hoe ik tegen Twitter aankijk.

Misschien zou Twitter even goed moeten kijken naar die andere koning van gesloten ecosystemen. Die met de release van iOS6 een uitstekend werkende Google Maps applicatie verving door een eigen Kaarten app die stukken minder functioneert en voor iPads de YouTube app preventief verwijderde voordat er een alternatief beschikbaar was. Dat is wat je krijgt als je je druk maakt om wat anderen beter doen op jouw platform dan jij. I.p.v. naar je gebruikers te kijken.

De concurrentie kijkt vol interesse toe.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top