Nexus 7: een Android apparaat zoals het hoort

Al tijdens de presentatie tijdens de Google I/O conferentie, waarin o.a. de Nexus 7 werd aangekondigd, had ik het mezelf voorgenomen. Dit zou de opvolger zijn voor mijn (1ste generatie) 7″ Galaxy Tab die inmiddels toch wel ingehaald was door al zijn concurrenten. Ik vind Android apparaten geweldig maar raak gefrustreerd met die versplintering van al die versies en vooral het gegeven dat alle leveranciers van apparaten hun eigen toevoegingen in Android stoppen.

Daar kun je alles van vinden maar dat ik op mijn Samsung Galaxy Tab vast zit aan Android 2.3 (er komt geen update meer voor dat oude apparaat) en een aantal apps die gewoon niet te verwijderen zijn omdat Samsung dat nodig acht, vind ik irritant. Mijn Sony Xperia Play heeft eveneens Android 2.3 en zal eveneens geen update krijgen naar een recentere versie van Android, ondanks dat het toestel nipt een jaar oud is. Die heb ik ook voornamelijk om fijn onderweg spellen te spelen -en kan het me weinig schelen dat het niet de laatste Android versie is- maar dat is geen excuus voor Sony om het me ook op dit toestel onmogelijk te maken bepaalde apps te deïnstalleren. Een lite versie van Quickoffice is bijvoorbeeld onverwijderbaar terwijl ik de volledige versie gekocht heb! De Sony Tablet S heeft tenminste nog een update gekregen naar Android 4.0 maar ook dan is het maar de vraag of het hier ook bij blijft of niet.

Nexus 7
Het voordeel van de Nexus toestellen (er waren al Nexus telefoons) is dat ze onder de Google vlag worden verkocht, ook al wordt de hardware door bijvoorbeeld Samsung of Asus gemaakt. Het idee erachter is dat op Nexus toestellen Android draait zonder enige aanpassingen, precies zoals Google het bedoelt. Dit zorgt er ook voor dat ze snel en probleemloos bijgewerkt kunnen worden naar de meest recentste versie van Android. In het geval van de Nexus 7 gaat het om een 7″ tablet die deze recentste versie van Android (4.1 Jellybean) aan boord heeft en (vanzelfsprekend) beschikt over de specificaties om dit ook allemaal vlot te kunnen doen.

Vier september kwam de Nexus 7 uit in Nederland en binnen enkele uren was er in Nederland geen exemplaar meer te krijgen. Kennelijk was ik niet de enige die een betaalbare tablet (250 euro) wel zag zitten en ik heb maar een exemplaar gereserveerd bij de lokale elektronicaboer. Gisteren kwam die dan eindelijk ook binnen en kon ik in ieder geval een eerste vergelijking maken tussen de Nexus 7 en de 7″ Galaxy Tab (SGT7).

Nexus 7 vs SGT7
Zo’n vergelijking tussen de eerste Android tablet die op de markt kwam in Nederland twee jaar geleden en nu dus de meest recentste Android tablet is geen eerlijke natuurlijk. Op werkelijk alle vlakken is de Nexus 7 in het voordeel. Ongeveer de helft lichter en een dramatisch beter scherm zorgen ervoor dat je de Nexus 7 veel gemakkelijker gebruikt en vasthoudt. De betere processor, het grafische vermogen en de geoptimaliseerde Android 4.1 versie zorgen ervoor dat deze nieuwe 7″ tablet vele malen sneller aanvoelt en vooral vlotter reageert.

De Galaxy Tab zit vol met aanpassingen van Samsung met als nummer 1 (irritatie) een mediaservice die zeer regelmatig controleert of er een mediabestand is toegevoegd aan het apparaat. Hoewel dat vaak tot vertragingen leidt in het gebruik van de tablet is dit een consequentie van het voordeel dat de SGT7 wel meer aansluitmogelijkheden en opslagcapaciteit heeft. De Nexus 7 is veel sneller maar met de 16GB in het apparaat zelf moet je het ook doen. Geen extra geheugenkaartje erbij, niet even handig aansluiten op een pc zodat je eenvoudig bestanden kunt overzetten, de Nexus 7 is op dit punt nog beperkter dan zelfs een iPad waar je tenminste nog over iets als iTunes kunt beschikken.

Kijk je echter naar het scherm met hogere resolutie, het gewicht, de snelheid en vooral hoe dun de Nexus 7 is in vergelijking met de SGT7, dan ben ik snel klaar met mijn oordeel. Ik was -door de SGT7- al overtuigd van de voordelen van het 7″ formaat en de Nexus 7 is dan gewoon het beste en goedkoopste apparaat dat je kunt krijgen.

Nexus 7 als ereader
Na gisteravond ook nog een uur gelezen te hebben mbv de Kindle app en de Kobo app kan ik alleen maar zeggen dat het erg fijn lezen is. Dat de Nexus 7 lichter en dunner is dan de SGT7 maakt het apparaat ook duidelijk (meer) geschikt als ereader. Ik heb nog geen Kindle Fire HD of Kobo Arc in mijn handen gehad maar ik kan me bijna niet voorstellen dat het (in Nederland) zoveel meer toevoegt ten opzichte van een Nexus 7 waar je de betreffende Android apps op gezet hebt. Een vergelijking tussen die drie tablets kon wel eens erg interessant zijn.

Eigenlijk is de Nexus 7 momenteel het beste van meerdere werelden. Voor 250 euro heb je een zeer betaalbare 7″ tablet die alle Android apps en games kan draaien die er thans beschikbaar zijn. Het is ook een goede ereader als je geen e-ink scherm wilt of perse meer wilt kunnen met een ereader dan alleen maar digitaal lezen. Dat zowel de Kindle Fire HD als Kobo Arc Android tablets zijn die aangepast zijn door de leveranciers maakt het een klein beetje ironisch dat de Nexus 7 juist als alternatief ontwikkeld is voor al die Android apparaten die door leveranciers worden aangepast. Met de Nexus 7 heb je wel alle voordelen van de recentste Android versie zonder dat je de nadelen hebt die gespecialiseerde Android apparaten met zich meebrengen.

Zoals het hoort.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Je kan zeker wel de nexus7 aansluiten op een pc om simpel bestanden over te zetten

  Reply

  • Jazeker. Gewoon de micro usb kabel inpluggen en de Nexus 7 duikt als apparaat op in je Verkenner zodat je bestanden kunt overzetten!

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top