Twitter voor gevorderden: van Tweetdeck naar Janetter

Hoewel ik voor Twitter heel vaak de gewone webversie gebruik, simpelweg omdat ik op een pc nu eenmaal altijd een browservenster open heb staan, vind ik het ook erg prettig om een aparte cliënt te gebruiken als ik even wat meer wil dan alleen maar de nieuwe tweets in mijn tijdlijn te lezen. Bijvoorbeeld om de tweets van een specifieke twitterlijst te lezen of alle tweets met 1 hashtag zoals #blogpraat maandagavond.

Daar gebruikte ik altijd Tweetdeck voor, ook al waren ze me bijna kwijt toen ze overgenomen werden door Twitter zelf en ik in eerste instantie gedwongen werd om te upgraden naar een nieuwe ‘blauwe’ versie van Tweetdeck die functioneel echter een stuk minder was dan de oude ‘gele’ versie. Met wat zoekwerk was die oude versie gelukkig zo weer gevonden en ik heb sinds die tijd altijd die Tweetdeck versie gebruikt.

Of het ligt aan Twitter, Adobe Air (waar die oudere Tweetdeck op draait) of mijn pc, ik weet het niet maar de laatste weken begon die versie van Tweetdeck toch steeds meer kuren te vertonen. Tweets kwamen met stevige vertraging binnen, tweets doken helemaal niet meer op en de user stream, waarbij tweets ‘live’ streamend binnenkomen in Tweetdeck deed het ook niet goed meer. Ik was al aan het kijken naar een goed alternatief voor Tweetdeck op mijn pc maar kon geen geschikte cliënt vinden.

Tot iemand me afgelopen weekend wees op Janetter. Ik had er nog nooit van gehoord en dat komt waarschijnlijk omdat het een Japans product is. Typisch Japans zelfs want in de screenshots op de site zie je een bonte verzameling aan fel gekleurde themes voorbij komen en ondanks dat de software keurig in het Engels installeert zie je nog wel Japanse tekens voorbij komen in dat installatieproces.

Als je indruk wilt maken op je omgeving, dan heb je inderdaad de keuze uit een groot aantal skins waarin schreeuwende felle kleuren en ditto achtergronden centraal staan. Gelukkig kun je ook uit meerdere neutrale varianten kiezen waaronder eentje die het redelijk doet lijken op de oude Tweetdeck. Janetter mag je echter gerust beschouwen als een forse stap vooruit als je Tweetdeck gewend bent. In tegenstelling tot Tweetdeck is er een groot aantal zaken zelf in te stellen en kun je bijna alles naar eigen smaak en wens aanpassen.

Janetter werkt ook met kolommen die je tijdlijn, mentions, berichten, lijsten en zoekresultaten kan weergeven maar de volgorde, breedte van de kolommen, grootte van de weergave en zelfs welke informatie wel of niet van een tweet getoond wordt, kan worden aangepast. Daarnaast zijn er uitgebreide notificaties in te stellen en kun je hele blacklists instellen waar tweets of twitteraars op gefilterd worden. De user stream werkt snel en vloeiend en als geavanceerde optie kun je een conversatie view aanzetten waarbij je bij alle replies ziet *waar* op gereageerd wordt (en waar je met een klik op een pijltje de gehele conversatie ziet). Ook zie je dan in de tekstbox automatisch de tweet staan waar je zelf op reageert. Zonder overdrijven de door mij meest gemiste optie in Tweetdeck.

Was of ben je Tweetdeck gebruiker en heb je geen zin in de nieuwe Tweetdeck versie waar bijna niks meer in te stellen valt? Wil je graag je Twitter cliënt helemaal aanpassen naar je eigen smaak? Dan is Janetter een absolute aanrader.

Suki desu ka?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top