OIN/NVB100 bijeenkomst: Olympische Spelen en (top)sportdata

Nadat ik vorige maand mijn lichte frustraties rondom het ogenschijnlijke gebrek aan belangstelling voor de bijeenkomst over Olympische Spelen en topsportdata van me afgeschreven had, kon ik gisteren met goede zin afreizen naar Arnhem. In mijn hoofd had ik nog het idee dat het vanaf station Arnhem een flinke busreis zou opleveren richting het Nationaal Sportcentrum Papendal maar niets bleek minder waar. In slechts 10 minuten stonden we al op Papendal en tijdens een kleine wandeling naar het Hotel Papendal kreeg ik alleen maar nog meer zin om meer te horen hoe de wereld van topsport en de wereld van informatievoorziening en dataverwerking bij elkaar komen.

Waar je met bibliotheken toch altijd iets kleinschaligs verwacht, bewust of onbewust, raakte ik erg onder de indruk van de omvang van het Nationaal Sportcentrum Papendal. O.a. atletiekbanen, grasvelden, golfbanen en werkelijk gigantische complexen, verdeeld over een enorme locatie, gaven me letterlijk het idee in een andere wereld beland te zijn.

Topsport
Een wereld van topsport die volledig en geheel gericht is op het behalen van topprestaties. Medailles om precies te zijn. Waar NOC*NSF jaarlijks vele miljoenen investeert in veel sporten, sportprogramma’s en faciliteiten om het maximale uit de sporters en hun prestaties te halen.

Maar omdat je nu eenmaal niet alle sporten en sporters naar een podium plaats kunt financieren moeten er keuzes gemaakt worden. Moet inzichtelijk worden gemaakt waar investeringen maximaal nut opleveren op korte termijn, middellange termijn en lange termijn. Met welke sporten Nederland kansrijk is op het wereldpodium en welke sporters NOC*NSF kunnen helpen om de ambitieuze doelstelling te realiseren tot de top 10 van de wereld te gaan behoren (qua gouden medailles).

Topsportdata
NOC*NSF werkt daarom nauw samen met Infostrada Sports Group als 1 van ‘s werelds grootste leveranciers van sportdata. Infostrada registreert een duizelingwekkende hoeveelheid data over duizenden sportevenementen en alle individuele wedstrijden, uitslagen en sporters. Zij hebben ism NOC*NSF Podium ontwikkeld waarin de data van al die wedstrijden -en specifiek alle Olympische Spelen- en 200.000 sporters verzameld en geanalyseerd kunnen worden.

Als je maar genoeg data verzameld over nationale wedstrijden, Europese en Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen, dan kun je werkelijk op de meest onwaarschijnlijke vragen antwoorden vinden. Van een hele accurate inschatting van mogelijke medaille klassementen voor de toekomstige edities van de Olympische Spelen op basis van actuele internationale wedstrijden tot zicht krijgen in welke sporten Nederland zich positief onderscheidt van andere landen. Of waarin Nederland zich in de toekomst zou kunnen onderscheiden om die top 10 ambitie te behalen!

Aan één kant is het wat vreemd om al die menselijke aspecten en variabelen in de topsport gereduceerd te zien tot cijfers en data analyses maar aan de andere kant is het fascinerend om te constateren wat voor enorm grote en essentiële rol sportdata tegenwoordig speelt bij de besluiten die genomen worden, en keuzes die gemaakt worden, in de topsport. Stiekem heb ik dan het idee dat top informatiespecialisten ook een klein beetje topsporters kunnen zijn. Iets om in mijn achterhoofd te houden als ik februari 2014 naar de Olympische Spelen in Sochi ga kijken :)

Al met al een inspirerende middag op een inspirerende locatie!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top