Google, vergeet de RSS feeds niet! #pleasedontkillfeedburner

Kennelijk gelooft Google dat RSS feeds steeds minder belangrijk worden. Onterecht want blogs en RSS zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en als je web 2.0 zegt, dan zijn dat ook precies de onderwerpen waar cursussen hierover mee beginnen. Een tijdje geleden heb ik nog geprobeerd uit te leggen waarom RSS zo handig is en blijft, zelfs in een tijdperk waar sociale media en netwerken de overhand lijken te krijgen in het pushen van nieuwe blogposts naar potentiële lezers toe.

Google speelt hier ook een rol in sinds dat ze Feedburner enkele jaren geleden hebben overgenomen. Deze fantastische dienst stelt je als blogger in staat om zo veel meer te doen met je RSS feed. Een vaste URL, ook al wissel je van blog(platform), gebruiksstatistieken en de mogelijkheid om je lezers nieuwe blogposts via mail toe te sturen zijn slechts enkele van de opties die Feedburner biedt om je kale RSS feed helemaal op maat te maken.

Hoewel Google niets officiëel gemeld heeft zijn er inmiddels echter diverse signalen dat ook Feedburner zeer spoedig op de lijst met webdiensten komt te staan die Google frequent opschoont. In de huidige schoonmaakactie is Adsense for Feeds al slachtoffer geworden van de opruimwoede van Google, de API feed waarmee ontwikkelaars Feedburner konden integreren in hun diensten is verdwenen en zowel het Twitter account als het Google+ profiel van Feedburner is inmiddels spoorloos verdwenen.

Ook al beseft lang niet elke blogger de waarde van hun eigen RSS feed, het zou meer dan jammer zijn als een uitstekende dienst zoals Feedburner zou verdwijnen. Feedburner geeft nou net die meerwaarde aan RSS feeds, niet alleen voor de lezer van blogs maar vooral voor de bloggers zelf. Dat vinden de makers van Please Don’t Kill Feedburner ook en zij roepen -net als ik- op om in ieder geval te laten weten via de sociale netwerken hoe jij daar over denkt.

Of het helpt? Geen idee maar als je het niet probeert, dan is Feedburner sowieso straks voltooid verleden tijd. Misschien op de voet gevolgd door RSS.

Echt zonde.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top