App bespreking: Fabrik (cloud ebook reader)

Een cloud ebook reader voor Android, dat klonk definitief als iets dat ik zou moeten proberen toen ik er over las eind vorige maand op diverse Android nieuwssites. Fabrik is een gratis Android app, bedoeld voor telefoons hoewel een tablet versie ook nog zou moeten volgen. De maker van de app beschrijft Fabrik als the most beautiful, elegant cloud ebook reader that works seamlessly with your Dropbox en dat nodigt natuurlijk wel uit om te controleren of dat ook werkelijk zo is.

Helemaal omdat er nogal veel apps in de Play Store te vinden zijn waarmee je ebooks kunt lezen. Aldiko, de Kobo app, de Kindle app, Bluefire Reader en de Moon+ Reader om er maar een paar te noemen en dan weet ik zeker dat ik ze nog niet eens allemaal heb. Op mijn Nexus 7 moet Fabrik in ieder geval de concurrentie aangaan met al die eerder genoemde apps.

Ebooks in de cloud
Het feit dat cloud ebook reader als omschrijving van Fabrik is toegevoegd in de Play Store heeft volledig zijn bestaansrecht door de synchronisatie die Fabrik doet met Dropbox. Fabrik kan vanzelfsprekend ebooks openen die in je Dropbox staan maar via de Dropbox app zelf kun je dat ook met alle overige apps. Fabrik gaat echter een stukje verder en vraagt toegang tot je Dropbox account. Dit levert je -behalve het minuutje nadenken of je de app wel vertrouwd eigenlijk- een Fabrik map op in je Dropbox mappenstructuur.

Vanaf dat moment kun je in Fabrik ebooks openen vanaf zowel het geheugen van je Android apparaat als je Dropbox account. Alle ebooks die je opent vanaf je Android apparaat worden vervolgens gesynchroniseerd naar je Dropbox account in het Fabrik mapje. Je kunt dat overigens ook uitzetten maar het werkt makkelijk en soepel in de praktijk. Zowel ePub als Mobipocket boeken (beide zonder DRM!) worden ondersteund en Fabrik zoekt op internet zelfs de covers er nog bij in het geval ze eventueel niet in het ebook zijn opgenomen.

Maar is het ook mooi en elegant?
Het startscherm bevat alle ebooks die je in Fabrik beschikbaar hebt. Deze worden weergegeven met omslag en een soort bookmark waarin met een percentage is aangegeven hoe ver je bent in het boek. Ebooks worden enigszins traag geladen waarbij je een beperkt aantal mogelijkheden hebt om de weergave aan te passen. Je kunt de marges aanpassen, de regelafstand en kiezen tussen ca. 25 verschillende lettertypen.

En met die weergave, daar valt helaas nog wel wat aan te verbeteren. Je kunt de helderheid van het scherm instellen door verticaal te swipen op het scherm maar dit werkt verre van elegant. Als je ook maar de kleinste verticale beweging maakt op het scherm, bijvoorbeeld doordat je niet waterpas horizontaal veegt, dan wordt de helderheid aangepast. Dit gebeurde me zo vaak dat ik wilde dat ik het uit kon zetten, iets waar Fabrik echter niet in voorziet.

Kunnen kiezen uit 25 lettertypen is ook prima maar niet als het allemaal sans serif lettertypen zijn. Alle geopende ebooks worden vervolgens in je geselecteerde lettertype weergegeven, wat bij de drie willekeurige ebooks die ik er op gezet had betekende dat ik het helemaal niet fijn lezen vond. Een beter systeemfont dat aansluit bij wat door veel ebooks gebruikt wordt zou definitief hoog op het wensenlijstje komen te staan. Fabrik negeert ook alle witruimte die in de ebooks gebruikt worden om overgangen tussen de hoofdstukken te bewerkstelligen. Geen nieuwe pagina voor elk hoofdstuk maar strak door gaan. Ook niet mooi en elegant.

Het meest storende vond ik echter de gebruikte achtergrond. Fabrik kiest ervoor om een soort papierstructuur met vage streepjes als permanente achtergrond voor de tekst te gebruiken. Misschien leuk als je gewend bent om van gerecycled papier te lezen of als je als archivaris vooral perkamenten rollen leest maar het stoorde me mateloos. En je raadt het al, ook dit is niet aan te passen. Een egale witte achtergrond is niet in te stellen en als je het echt anders wilt lezen dan zul je de nachtmode moeten aanzetten waarbij alle tekst met witte letters op een egaal zwarte achtergrond wordt weergegeven.

The most beautiful, elegant cloud ebook reader that works seamlessly with your Dropbox?
Dat Fabrik prima werkt in combinatie met Dropbox, dat klopt helemaal. Ebooks en instellingen worden netjes gesynchroniseerd met je Dropbox account. Fabrik is echter nog wel flink wat updates verwijderd van het etiket ‘mooiste ebook app’. Het heeft zeker potentieel maar de vraag is of de Dropbox synchronisatie een groot genoeg voordeel oplevert ten opzichte van alle andere ebook apps voor Android die qua interface en leesgemak aanzienlijk beter scoren. Uiteindelijk wil je een ebook app waarmee je op een fijne manier ebooks kunt lezen en dat is ironisch nou net het punt waar Fabrik slecht op scoort.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top