Betaal wat je wil voor DRM vrije ebooks met de Humble eBook Bundle


Sinds 2010 verschijnen er periodiek nieuwe Humble Bundles. Dit waren altijd verzamelingen van games die ontwikkeld zijn die door kleine (independant – indy) uitgevers en die je met een hele bijzondere constructie kon kopen. Alle games zijn vrij van DRM, ze zijn altijd van kleine en relatief onbekende uitgevers, bijna altijd beschikbaar voor meerdere platforms en -heel bijzonder- jij betaalt wat jij er aan kwijt wilt.

Dat kan dus letterlijk 1 dollarcent zijn hoewel je wel gestimuleerd wordt om minstens het gemiddelde bedrag te betalen wat alle kopers van die specifieke bundel er voor neergelegd hebben. Door het gemiddelde bedrag te betalen krijg je vervolgens 1 of 2 bonusgames en ze zijn wel zo slim om de meest bekende en aantrekkelijke items te reserveren als bonus. Het bedrag wat je betaalt kun je vervolgens zelf nog verdelen onder de uitgevers, het goede doel (de Electronic Frontier Foundation) en de Humble Bundle organisatie zelf waarmee je dus rechtstreeks jouw betaling laat terechtkomen bij de partijen die het volgens jou ook verdienen.

De Humble Bundles zijn een doorslaand succes gebleken en in de loop van de afgelopen twee jaren zijn er vele geweest. Gisteren introduceerde de Humble Bundle organisatie een nieuwe bundel maar gaat het voor het eerst niet over games of muziek (in juli verscheen een Humble Music Bundle met DRM vrije muziek van onafhankelijke muzikanten). Nee, deze keer is het een Humble eBook Bundle waarbij in samenwerking met de Science Fiction & Fantasy Writers of America 8 boeken opgenomen zijn in de bundel van bekende SF & fantasy schrijvers. Alle boeken zijn vrij van DRM, beschikbaar in PDF, Mobipocket en ePub formaat en hebben de afgelopen jaren een prestigieuze prijs gewonnen zoals een Hugo, Nebula of Arthur C. Clarke award.

Zes van die boeken zou je voor enkele dollarcenten kunnen kopen en voor iets meer dan 11 dollar (op moment van schrijven) komen de twee andere boeken ook beschikbaar. Eén daarvan is de graphic novel Signal to Noise van Neil Gaiman en Dave McKean die nog niet eerder digitaal uit was gekomen en die voor mij tenminste alleen al de moeite van de aanschaf waard was.

Ben je liefhebber van SF en fantasy boeken, dan is dit een gelegenheid om niet te missen. Een betere prijs en een fraaier aanbod waarmee je letterlijk je gekochte ebooks op alle mogelijke apparaten kunt lezen ga je niet krijgen. Dit soort initatieven mogen best beloond worden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top