Met welke zoektermen vinden ze jouw blog?

keywords picture

Ook al houd ik me niet heel erg bezig met hoe mijn blog het doet in Google (ik heb geen idee wat mijn pagerank is bijvoorbeeld), doe ik niet bewust iets aan SEO en heb ik een beetje losgelaten dwangmatig te controleren hoeveel views en visitors ik dagelijks, wekelijks en maandelijks haalde, ik vind het nog steeds interessant om te zien hoe mensen dit blog weten te vinden.

Of je nou Google Analytics gebruikt of Piwik –zoals ik-, het achterhalen van die statistieken levert soms wel verrassende inzichten op. Zo blijkt een kwart van de bezoekjes aan Vakblog afkomstig te zijn door rechtstreeks bezoek of via een link op een (sociale) website. De rest komt via zoekmachines hier terecht en het zal weinigen verbazen dat dit voor 98% Google betreft. Die lijst met websites waarvandaan gelinkt wordt naar hier bevat trouwens ook wel enkele verrassingen. Niet dat het voor het overgrote deel om Twitter gaat als referrer maar wel dat ik toch nog een redelijk aantal bezoekers via Facebook krijg. Zelfs met mijn zeer beperkte activiteiten daar levert dit nog lezers op kennelijk. Wat bloglovin.com op de derde plaats doet van die lijst, dat is helemaal een mysterie en zo staan er nog wel meer mij totaal onbekende sites op die ik nog eens nader ga bekijken :)

Zoektermen
Driekwart van alle bezoekers komen zogezegd dus via Google hier. Als ik al iets kan concluderen uit de top 20 zoektermen (van de afgelopen 2 maanden) dan is het wel dat enkele blogposts en onderwerpen een ongekende populariteit hebben. Goed, echte conclusies kun je niet meer maken nadat Google wijzigingen heeft doorgevoerd waardoor je van alle ingelogde gebruikers niet meer te zien krijgt welke zoektermen ze gebruikt hebben om op jouw site terecht te komen. Zo’n 70% van alle resultaten zijn onder de noemer ‘Keyword not defined‘ of ‘Encrypted search terms‘ verzameld waardoor ik dus nog maar slechts van een klein deel kan zien welke zoektermen gebruikt zijn. Kennelijk zijn er ook steeds meer gebruikers die permanent ingelogd zijn in Google.

 1. mkv bestand
 2. bebook pure
 3. zelf apps maken
 4. mkv to dvd
 5. bebook pure review
 6. kobo glow
 7. mkv bestand branden
 8. kobo glo
 9. app programmeren
 10. mkv omzetten naar dvd
 11. apps maken
 12. wat is een mkv bestand
 13. drm verwijderen
 14. vakblog
 15. aldiko
 16. apps programmeren
 17. mkv naar dvd
 18. boeken op kobo zetten
 19. zelf een app maken
 20. blu ray rippen

Alle bibliotheek, auteursrechten en ebook gerelateerde blogposts ten spijt zijn het de paar blogposts over conversie en afspelen van MKV bestanden die het erg goed doen. Ook die ene (!) blogpost over zelf apps maken raakte kennelijk een snaar en dat het digitale lezen een opmars maakt in Nederland kan ik terugzien in de Kobo gerelateerde zoekacties. Die zelfs nog overtroffen worden door geïnteresseerden in de BeBook Pure.

Nu moet je dit soort statistieken met een stevige korrel zout nemen want niet alleen is het dus een hele kleine groep die ‘zichtbaar’ op je site belanden maar het zijn ook de hele vluchtige gebruikers. Het bounce percentage -het percentage bezoekers dat meteen op je site ziet dat het niet is wat ze zoeken en weer weg zijn- ligt erg hoog bij mij waar het om de bezoekers gaat die via Google hier belanden. Ik scoor dan wel goed in Google op de gezochte onderwerpen maar het zijn niet de bijbehorende blogpost die perse relevant zijn voor mijn lezers.

Hoewel het zeker wel aardig is om een beeld te krijgen van die zoektermen om je eigen verwachtingen eens te toetsen, kun je je beter focussen op die mensen die rechtstreeks of via een link op je site terecht komen. Zeker als je nieuwsgierig bent of de onderwerpen waarover je schrijft aansluiten op wat je lezers er van verwachten.

Maar reviews van de Kobo Glo, de Kobo Mini en de Kobo Arc, die komen te zijner tijd hier nog wel. Of je het nu verwacht of niet :)

@ foto: deyangeorgiev / 123RF Stockfoto

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. “maar wel dat ik toch nog een redelijk aantal bezoekers via Facebook krijg. Zelfs met mijn zeer beperkte activiteiten daar levert dit nog lezers op kennelijk.”

  Niet om mezelf op de borst te kloppen, maar ik verwijs nogal eens naar jouw blog op mijn (deels openbare) FB-pagina én op een (niet openbare) groepspagina.

  Reply

  • Dan klop ik wel! Dat verklaart dan echt wel die lezers vanaf Facebook want met die paar vrienden van mij komt het zeker niet van mij af :)

   Leuk dat je het even meldt en dank voor het verwijzen!

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top