De Kobo Glo in de praktijk

Kobo Glo ereaders

Toen Kobo begin september hun nieuwe e-ink ereaders aankondigde -de Kobo Glo en de Kobo Mini– was ik vooral onder de indruk. Niet alleen omdat de Kobo Glo de eerste in Nederland verkrijgbare ereader zou worden met een ingebouwde verlichting in het scherm maar vooral omdat die al in oktober overal leverbaar zou zijn. Enerzijds een beetje zuur omdat early adopters van de Kobo ereaders eind januari de Kobo Touch al gekocht hadden en nu ruim een half jaar later met een ‘oude’ ereader zitten maar aan de andere kant, INGEBOUWDE VERLICHTING, kom op, dat willen we allemaal wel.

En inderdaad, de Kobo Glo is populair. Heel populair. Of het nou te wijten is aan verkeerd beleid van Kobo die onvoldoende ereaders wist te produceren in de korte tijd of dat ze de grote vraag onderschat hebben, feit is dat dat er lange wachtlijsten zijn om de nieuwe Kobo Glo te mogen kopen. Bovenaan die wachtlijst stond gelukkig een collega van me en met grote dank aan haar kon ik dus toch een exemplaar bemachtigen voor een review.

Kobo Touch en de Kobo Glo

De Kobo Touch (links) en de Kobo Glo (rechts) in hoezen van Geckocovers

Kobo Touch versus Kobo Glo
Als je beide Kobo ereaders naast elkaar legt zie je meteen 1 van de aanwezige twee grote verschillen tussen de Kobo Touch en de Kobo Glo. De fysieke ‘Home’ knop op de Touch is nu verdwenen en op die plaats is nu alleen het logo nog te vinden van Kobo. De in de software aanwezige ‘Home’ functie, die ook in de Touch al aanwezig was, is de enige manier om op de Glo terug te keren naar het startscherm van de ereader. Een optie die prima werkt maar wat toch van mij niet had gehoeven aangezien ik de fysieke knop eigenlijk wel bijzonder handig vond. Op een pagina het menu oproepen en ‘Home’ aantikken op het scherm is simpelweg meer (precisie)werk dan het indrukken van de fysieke knop.

De software van beide ereaders is grotendeels identiek. Dat betekent dat alle menu’s en functies die je kent van de Kobo Touch ook terug te vinden zijn in de Kobo Glo. Op de Glo zijn er echter wat verbeteringen doorgevoerd in de weergave van tekst op het scherm. Zo kan er bij die weergave nog steeds gekozen worden voor een ‘Kobo stijl’ (een exclusief lettertype is dat ontworpen is voor de Kobo Glo) als je ebooks leest die je gekocht hebt via Kobo zelf. Nieuw zijn echter de geavanceerde opties onder de noemer TypeGenius waarmee nu ook de dikte en de scherpte van het gekozen lettertype aangepast kunnen worden.

Kobo Glo

Het scherm
Het valt pas goed op als je beide ereaders naast elkaar legt maar ondanks het identieke 6 inch formaat heeft de Kobo Glo een verbeterd scherm gekregen met een hogere resolutie. De Kobo Touch had al een prima Pearl e-ink scherm op 600×800 resolutie maar de Kobo Glo weet een resolutie van 758×1024 pixels te tonen op zijn XGA Pearl scherm. Die hogere resolutie geeft al een duidelijk scherper beeld, wat door het optimaliseren van alle lettertypen voor dit scherm en de nieuwe TypeGenius opties alleen maar nog beter tot zijn recht komt. Eén blik op het scherm van de Kobo Glo als je een andere ereader ernaast hebt en het is een verschil van dag en nacht.

Fiat Lux (laat er licht zijn)
Dat verschil van dag en nacht wordt pas echt letterlijk zichtbaar in het donker natuurlijk met de grote vernieuwing die de Kobo Glo introduceert op de Nederlandse ereadermarkt: de schermverlichting. Kobo noemt dat de ComfortLight technologie en middels een eenvoudig (nieuw) aan/uit knopje aan de bovenkant wordt het scherm gelijkmatig verlicht vanaf de achterkant/zijkant. Het scherm lijkt zelf licht te geven en middels een nieuwe optie in het menu -dat alleen zichtbaar is als de verlichting ook daadwerkelijk aanstaat- is de helderheid hiervan in te stellen.

In een volledig verduisterde ruimte volstaat het al om slechts 10% helderheid te gebruiken. De maximale setting werkt zelfs letterlijk oogverblindend en het is aannemelijk dat je in reguliere omstandigheden nooit meer dan 50% nodig hebt. De schermverlichting maakt alle verwachtingen helemaal waar en je kunt zonder problemen afscheid nemen van eventuele leeslampjes. Vanzelfsprekend heeft het gebruik van de schermverlichting wel een impact op de accuduur maar zelfs bij permanent gebruik van die verlichting beweert Kobo dat de Glo het 55 uur vol zou moeten houden op 1 lading. Ruim voldoende voor een weekje de gehele nacht stug doorlezen dus.

Conclusie
Het zou gemakkelijk zijn om de Kobo Glo te bestempelen als een evolutie in ereaders. Ten opzichte van de Kobo Touch is er softwarematig maar weinig toegevoegd en met name als het gaat om de functie van de boekenkasten -voor het organiseren van je ebooks op de ereader-, dan mis ik nog wel wat verbeteringen. De hardwarematige verbeteringen zijn echter behoorlijk revolutionair. Het scherm heeft een hogere resolutie, reageert nog beter op aanrakingen (mede door de iets snellere processor) en de tekst wordt weer een stukje beter weergegeven dan eerdere generaties ereaders.

Alle aandacht gaat echter terecht naar de schermverlichting. Met de ComfortLight technologie lost de Kobo Glo 1 van de grootste nadelen van het lezen op een ereader op. Lezen in een slecht verlichte of donkere omgeving is nu een kwestie geworden van een knopje indrukken. Geen zeeën van licht door felle leeslampjes maar een perfect leesbaar en verlicht scherm waarop je in alle mogelijke situaties zonder problemen je ebooks kunt lezen.

De Kobo Glo is met een prijskaartje van €129,95 zelfs nog 10 euro goedkoper dan de recent geïntroduceerde Sony PRS-T2 ereader terwijl deze laatste het nog met een 600×800 scherm moet doen en niet over schermverlichting beschikt. Tot het moment dat Amazon de Kindle Paperwhite met vergelijkbare specificaties ook op de Nederlandse markt gaat verkopen, is de Kobo Glo zonder enige twijfel de beste high-end ereader die je kunt kopen met alle toeters en bellen.

Tenminste, als je bereid bent op een wachtlijst te staan.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (16) Write a comment

 1. Bedankt voor deze review. Ik denk dat ik m’n Kobo Touch toch maar ga vervangen door de nieuwe Glo. Ben wel benieuwd naar de batterijduur van de Glo.

  Reply

 2. Met dank aan collega Hélène werd ik er op gewezen dat de geavanceerde opties bij de weergave in ebooks helemaal niet nieuw zijn voor de Kobo Glo.

  Screenshot Kobo Touch en Kobo Glo

  Als je voor een specifiek lettertype kiest -en niet voor de default die ik altijd ingesteld laat omdat ik dat wel prettig leesbaar vind- dan verschijnt ook op de Kobo Touch de menu optie ‘Geavanceerd’

  Wat nog steeds klopt in de review is dat deze onder handen genomen is voor de Glo om alle lettertypes te optimaliseren voor het verbeterde scherm. Het effect van deze instellingen is duidelijk zichtbaarder op de Glo. Het aantal lettertypen is ook uitgebreid en deze geavanceerde opties zijn hernoemd naar ‘TypeGenius’

  Voor de volledigheid dus.

  Reply

 3. mijn 2 dagen oude gobo glo ben ik aan het opladen boeken vanaf de computer op mijn ereader zetten, maar nu staat hij al uren op 56% en op het scherm staat inhoud verwerken, ik weet niet hoe ik dit an verhelpen?

  Reply

  • Het kan zijn dat die vastgelopen is. Je kan hem opnieuw opstarten door het aan/uit schuifje wat langer ingedrukt te houden en kijken of het dan wel goed gaat. Als die echt niets meer doet dan zit er aan de onderkant van de Kobo een klein gaatje waar je mbv een dun pinnetje (paperclipje) de ereader kunt resetten.

   Ik weet uit ervaring dat de Kobo ereaders iig niet dol zijn op grote hoeveelheden ebooks die ze in 1 keer te verwerken krijgen. De Touch/Glo/Mini indexeert ze voor de zoekfunctie in de bibliotheek en hoewel er geen reden zou moeten zijn waarom die daar problemen mee heeft struikelt die over grote hoeveelheden. Oftewel, als je ineens 100 (of 1000) ebooks op de Glo zet dan kon die daar ook wel eens op vastlopen. Doe dat dan in kleinere stappen van bijvoorbeeld 20 ebooks tegelijkertijd. Het is niet alsof je er meer tegelijkertijd kan lezen :)

   Reply

 4. Ik ben erg blij met de Koboglo, ware het niet dat ik grote problemen heb met de batterij. Inmiddels heb ik een derde apparaat (goede service van de boekhandel) maar de batterij loopt zeer snel terug. Wifi uit, lampje uit en dan nog 10% per uur soms. Alles geprobeerd, fabriek reset etc.
  Ik sta op het punt om hem in te leveren en mijn geld terug te krijgen. Tenzij iemand met de oplossing hiervoor komt!

  Reply

  • Dat lijkt dan toch iets met die voorraad Kobo Glo’s te zijn van je boekhandel schat ik in. Ik heb er twee getest, waaronder mijn eigen exemplaar, en die hebben geen enkel dergelijk probleem met de accu.En ik heb zowel wifi als de schermverlichting elke dag wel een uur aanstaan.

   Ik gok dat het toch iets met de hardware (accu) zelf is maar je zou nog even kunnen proberen om hem helemaal leeg te lezen en hem dan weer volledig op te laden. Als je dan nog steeds nauwelijks 10 uur leestijd haalt op de ereader, dan heb je weinig keus denk ik dan je geld terug te halen.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top