Je ebooks in de cloud met QuietThyme

QuietThyme

Het kan al een hele klus zijn om je ebooks te organiseren op je ereader maar als je ook nog meerdere apparaten (ereaders, tablets of telefoon) hebt om op te lezen èn je koopt ebooks bij verschillende websites, dan wil je echt wel een goede manier om je ebooks te beheren. Software als Calibre is dan al een prima oplossing maar die werkt vooral goed met ereaders en is minder geschikt om bijvoorbeeld je ebooks op je tablet of telefoon te krijgen.

Je ebooks in de cloud zou dan wel een handige oplossing zijn voor specifiek die laatste categorie apparaten. Natuurlijk, je kunt de ebooks in je Calibre bibliotheken gewoon in een map in Dropbox (of een andere dienst) zetten maar de bedenkers van QuietThyme zagen een gat in de markt voor een dienst waar je online je eigen digitale bibliotheek kunt samenstellen. QuietThyme heeft nu nog een beta status wat betekent dat er nog flink aan de site wordt gesleuteld.

Op dit moment kun je maximaal 30 ebooks uploaden in ePub en Mobipocket formaat naar de site. Het handigste is dat om met DRM vrije boeken te doen maar ook boeken met DRM kun je uploaden. Je moet dan wel zorgen dat je ze weer downloadt op een apparaat die met dezelfde Adobe ID geconfigureerd is. De ebooks verschijnen na het uploaden in je eigen collectie waarbij zoveel mogelijk gegevens over die ebooks wordt weergegeven. Dit doet QuietThyme zo te zien door de titel van het bestand te vergelijken met de Goodreads website en daar o.a. de titelgegevens, auteur en omslag vandaan te halen.

Heb je eenmaal je eigen digitale bibliotheek samengesteld, dan kun je deze via een soort RSS feed raadplegen op daarvoor geschikte ebook apps voor iOS en Android. Dit heet Open Publication Distribution System (OPDS) en wordt door steeds meer online ebookdiensten gebruikt om hun aanbod beschikbaar te maken binnen apps. Je vindt ze bijvoorbeeld nu al vaak terug in apps als ingebouwde ebookwinkels, zowel gratis als betaalde. In Aldiko -die wel OPDS zou moeten ondersteunen- kon ik geen enkele manier vinden om mijn catalogus toe te voegen maar ik had meer geluk in Moon+Reader Pro (voor Android) die ik toevallig net gekocht had.

QuietThyme is overduidelijk nog een work in progress want het kostte me enkele pogingen om daadwerkelijk mijn ebooks ook getoond te krijgen in de app. Na het invoeren van een (veel te) lange url en diverse foutmeldingen lukte dat uiteindelijk wel en dan heb je inderdaad netjes alle ebooks bij de hand, geordend op o.a. auteur, categorie en reeks als die ook allemaal netjes ingevoerd zijn natuurlijk. Juist dan heeft een dienst als deze ook echt meerwaarde ten opzichte van bijvoorbeeld al je ebooks rechtstreeks in Dropbox bewaren en openen op je apparaat want in Dropbox kun je je ebookcollectie, met uitzondering van mapjes, niet goed organiseren

Vandaag voegde QuietThyme ook nog de mogelijkheden toe om te integreren met je Goodreads en Facebook account. Je kunt ook ipv de ebooks te uploaden vanaf je pc deze vanuit je gekoppelde Dropbox of Google Drive toevoegen aan je QuietThyme bibliotheek en ook omgekeerd kun je een backup van je gehele bibliotheek weer exporteren naar de twee online opslagdiensten. Binnenkort zullen ook twee nieuwe abonnementsvormen worden toegevoegd met ongetwijfeld nog meer interessante opties.

Ik ben benieuwd of dit model een kans heeft want hoewel ik dit een handige dienst vind, ondersteunen lang niet alle ebook apps OPDS bibliotheken en vraag ik me ook af of iemand hier elke maand geld voor over heeft. We zullen het zien.

Gespot via The Digital Reader

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top