De Dropbox ruimterace voor het onderwijs

Sommige dingen zijn zo enorm handig dat je je afvraagt hoe je ooit zonder hebt gekund. Nog niet eens zo heel lang geleden (ok, 20 jaar is best lang) sleepte ik dagelijks meerdere diskettes mee richting de hogeschool waar ik studeerde. Met daarop de WordPerfect en WP Presentations bestanden die angstvallig gekopieerd waren op meerdere diskettes want die dingen hadden de neiging om kapot te gaan. Het liefst enkele minuten voordat je ze wilde printen.

USB sticks waren al fantastische verbeteringen natuurlijk. Niet alleen omdat ze heel wat duurzamer waren -zolang je ze niet per ongeluk in de wasmachine liet belanden- maar ook omdat op 1 USB stick de inhoud van tientallen en later zelfs duizenden diskettes pasten. Zelfs bij de introductie van online opslagdiensten, zoals Box, Google Docs en natuurlijk Dropbox bleven USB sticks interessant. Een beetje gemiddelde USB stick heeft tegenwoordig 16 of 32 GB ruimte beschikbaar en daar kom je met de gratis accounts bij die opslagdiensten in de cloud nou eenmaal niet aan.

Meer is beter
Het is de reden dat Dropbox al jaren met een uitgebreid systeem van bonussen werkt. Met een gratis account krijg je standaard 2 GB maar door anderen lid te maken kun je dit uiteindelijk ophogen naar 18 GB. Daarnaast zijn er nog diverse grotere en kleine bonussen te verdienen door bijv. reclame te maken voor Dropbox en organiseert het bedrijf diverse online evenementen die tot doel hebben nieuwe gebruikers binnen te halen maar die ook weer diverse extra MB’s en GB’s opleveren.

Vanuit het idee ‘jong geleerd is oud gedaan’ richt Dropbox zich ook al een hele tijd specifiek op studenten. Het oude programma maakte het mogelijk dat je extra ruimte kreeg als je je registreerde met een mailadres van een onderwijsinstelling. Daarmee kreeg je dan 2x zoveel ruimte voor anderen verwijzen naar Dropbox maar een tijd geleden is die hoeveelheid standaard geworden voor alle Dropbox gebruikers. Dat liet dus ruimte voor een nieuwe actie om studenten te verleiden tot het gebruik van Dropbox. Die kun je later wellicht de meerwaarde van een betaald account laten inzien, nietwaar? Het werkte ook prima met mij :)

Schools are also a place where Dropbox really shines. We’ve heard of teachers using Dropbox for submitting homework, groups building amazing feats of engineering through shared folders, and theses being rescued from certain doom at the end of that critical all-nighter. That being said, we wanted to do something for all you students and professors to show how much we love you guys.

Great Space Race
Dit keer geeft Dropbox een wedstrijdelement mee door onderwijsinstellingen zo veel mogelijk punten te laten verzamelen. Punten die verdiend kunnen worden door studenten van die instellingen. Door een account te nemen, door mede studenten uit te nodigen voor Dropbox en de nieuwe gebruikers de beginnersgids te laten doorlopen. Hoe meer punten een instelling heeft, hoe meer gratis ruimte iedereen van die betreffende instelling krijgt. Dat gaat trapsgewijs waarmee er 3, 8, 15 en zelfs 25GB extra verdiend kan worden.

Het addertje onder de gras bestaat eruit dat, in tegenstelling tot eerdere acties, deze uitbreiding slechts tijdelijk is. De extra ruimte krijg je 2 jaar lang tot je beschikking waarna Dropbox natuurlijk hoopt dat een deel over zal stappen naar een betaald account. Dat doet echter niets af aan het feit dat je nu als student erg eenvoudig een flink aantal GB’s gratis kunt krijgen door mee te doen met de Great Space Race. Je kunt dan twee jaar lang nog nadenken of je daarna bereid bent te gaan betalen ervoor. Of erop vertrouwen dat Dropbox de komende jaren vast nog wel een keer acties zal houden. Enne, de 500 MB die je per referral verdient mag je natuurlijk wel houden :)

Op moment van schrijven staat Windesheim op plaats 171 maar zijn er genoeg punten verzameld om alle Windesheimers een extra 15GB ruimte te geven voor 2 jaar. Niet gek!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top