Zijn nieuwsbrieven oud nieuws?

Enkele maanden geleden zijn ‘we’ (en we is dan de beroepsvereniging waar ik lid van ben) overgestapt naar een nieuw CMS voor de website. Dat betekende eveneens dat we na vele jaren eindelijk afscheid konden nemen van een slecht werkend systeem om mailings naar de leden te sturen. De overstap is nu gemaakt naar een gratis dienst, Mailchimp, waar ik de laatste weken dus mee aan de slag ben gegaan om mbv een template alle berichten die we voorheen (alleen) op de website of in mailtjes plaatsten, in nieuwsbrief formaat te gieten.

Te veel nieuwsbrieven
Dat voelde een beetje dubbel aan want de afgelopen tijd ben ik ook druk geweest met het opschonen van de tientallen mailings en nieuwsbrieven waar ik inmiddels op geabonneerd bleek te zijn. Ik las ze effectief nooit -op een enkele uitzondering na die ik dus wel behouden heb- maar mijn mailbox liep wel elke dag en elke week vol met die dingen. En dat terwijl ik via twitter en RSS feeds al ruim voldoende nieuwtjes lees. Waar moet een mens nog de tijd vandaan halen om nieuwsbrieven te lezen? Weg ermee dus.

Nadat ik zelf de eerste nieuwsbrieven verstuurd had verwachtte ik dan ook eigenlijk dat velen zich meteen zouden uitschrijven. Van de kleine 400 mensen die de nieuwsbrief in hun mailbox vonden hebben slechts twee meteen dat abonnement opgezegd. Minder dan 1% dus. Sterker nog, na de nieuwsbrief ook opengesteld te hebben voor niet-leden kwamen er spontaan nog 16 nieuwe abonnees bij dus netto is het aantal potentiële lezers zelfs gestegen

Maar wie leest ze daadwerkelijk?
Het aardige van een systeem als Mailchimp is dat je statistieken krijgt bij elke nieuwsbrief die je verstuurt. Die zijn terecht gericht op de zgn. open rate, wat het percentage is dat ook de mail echt opent. Daarnaast zie je ook hoe vaak er is doorgeklikt op een link uit de nieuwsbrief en, best belangrijk, hoe vaak een nieuwsbrief niet bezorgd kon worden (bounced). Dat zijn dus verouderde mailadressen die waarschijnlijk niet meer geldig zijn. Ze worden dan verwijderd uit de mailinglijst.

Helemaal voor niets doen we het dus niet met versturen van nieuwsbrieven. Ruim een derde wordt geopend hoewel je dan nog steeds niet weet of ze ook echt gelezen worden. Ik kan me niet voorstellen dat ik in de minderheid ben met het niet lezen van (alle) nieuwsbrieven.

Lees jij wel nieuwsbrieven of zijn die voor jou inmiddels oud nieuws?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top