De Open Access Week 2012

Deze week vindt voor de 6e keer de internationale Open Access week plaats. Daar doen ruim honderd landen aan mee, waaronder Nederland, om de voordelen en mogelijkheden van open access onder de aandacht te brengen bij onderzoeksinstellingen, universiteiten en hogescholen. Een groot aantal instellingen in Nederland organiseren diverse activiteiten de komende dagen, wat in elk geval aantoont dat het onderwerp steeds meer begint te leven.

Zelf doen we, als Windesheim, niet mee dit jaar. De week valt wederom precies in de herfstvakantie en het is volstrekt zinloos om dan iets te organiseren. Dat wil echter niet zeggen dat er geen interesse is voor open access. Onderzoekers en lectoren bij de lectoraten en kenniskringen willen graag meer weten over open access publiceren en het (beter) beschikbaar maken van hun onderzoeksoutput voor het eigen onderwijs. Heel langzaam begint het besef te komen dat dit niet vanzelf gaat en dat je ook vanuit de onderwijsinstellingen dit moet nastreven in beleid.

En met beleid alleen ben je er ook niet. Heel pragmatisch moet dit ook gefaciliteerd worden zodat je het docenten (met al dan niet open leermaterialen) en onderzoekers ook makkelijk maakt te kiezen voor zoveel mogelijk open access publiceren.

Het doel is om dit jaar nog met een publicatiebeleid op hoofdlijnen te komen zodat we als instelling duidelijk maken dat open access publiceren belangrijk is voor zowel de instelling als de auteur maar ook welke afspraken er nodig zijn met docenten en onderzoekers om dit mogelijk te gaan maken.

Met het streven om vanaf 2013 het hele jaar door veel aandacht aan open access te besteden :)

Verder lezen: Open Access website // Agenda met de activiteiten in de Open Access Week 2012 // Nederland werkt intensief samen in Open Access Week 2012

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top