Amazon gebruikt DRM om je ebooks te wissen als je de regels overtreedt

Hoewel het grote voordelen heeft voor een lezer om gebruik te maken van een leverancier die met zijn eigen, gesloten, systeem heel gebruiksvriendelijk je ebooks op je apparaten kan krijgen zonder dat je ingewikkeld hoeft te doen, het betekent wel dat er enorm veel macht bij die leverancier komt te liggen. Zowel bij Amazon, Apple en in iets mindere mate met Kobobooks -die je wel in staat stelt je ebooks op andere apparaten te zetten- lever je zeggenschap in over de door jou gekochte ebooks in ruil voor dat grote gemak. Het is ontegenzeggelijk een vorm van DRM op ebooks die nog enigszins klantvriendelijk kan zijn maar dat staat en valt wel bij de klantvriendelijkheid van de leverancier zelf natuurlijk.

1984 toestanden
Met Amazon ging het in 2009 al een keer eerder mis. Ze constateerden dat de rechten van het Kindle ebook ‘1984’ van George Orwell niet goed geregeld waren en besloten in een ironische toepasselijke zet al verkochte exemplaren op afstand te verwijderen op de Kindles van gebruikers. Big Brother Amazon ontdekte dat de massa anno 2009 aanzienlijk vocaler was dan in 1984 en behalve een storm van protesten en verontwaardiging werden ze ook nog aangeklaagd door enkele gebruikers. Kopers ontdekten ‘ineens’ dat ze dus geen eigenaar waren van de boeken die ze gekocht hadden bij Amazon en dat deze volledig controle behield over de door hen ‘verkochte’ content.

Je zou nog kunnen beargumenteren dat Amazon daar nog enigszins goede bedoelingen mee had -hoewel je mij dat pleidooi niet snel zult horen geven- maar gisteren dook een verhaal op van ene Linn die in Noorwegen woont en die via een blog van een vriend een beeld schetst waarin haar account door Amazon gesloten is en waarbij ze van hun niet precies te horen krijgt wat de reden ervoor is. Via een mailconversatie die alleen maar samengevat kan worden als ‘Je hebt de regels overtreden, jij weet wel welke regel en dus vertellen wij je niet meer dan dat’ wordt alleen maar glashelder wat de consequenties zijn. Zij is haar account kwijt, kan geen gebruik meer maken van Amazon, heeft geen toegang meer tot de door haar gekochte Kindle ebooks en krijgt geen enkele medewerking van Amazon om tot een oplossing te komen.

Macht(eloos)
Daar sta je dan als voormalig Amazon klant. Je hebt zonder het te weten de regels overtreden die ergens in die puntgrootte 8 voorwaarden genoemd worden maar je hebt geen idee welke. Het maakt ook niet uit want Amazon heeft al laten weten niks meer met je te maken willen hebben en al je digitale aankopen ben je kwijt. Machteloos als klant tegen een verkoper die eenzijdig kan besluiten om jouw gekochte ebooks af te pakken. Dat is wat DRM ook kan betekenen. Niet alleen ‘beveiliging’ voor de rechten van een auteur of uitgever maar ook een machtsmiddel van de eigenaar van die DRM. Amazon in dit geval maar stel je eens een situatie voor dat Adobe de DRM licentieservers uitzet of jouw Adobe ID deactiveert.

Met Linn komt het gelukkig goed. De stevige media-aandacht leidde o.a. tot een goed artikel van Simon Phipps van Computerworld en een verontwaardigde Cory Doctorow van Boing Boing. Het account van Linn is ineens weer geactiveerd en ongetwijfeld downloadt ze nu meteen al haar gekochte boeken maar de hervonden klantvriendelijkheid van Amazon zal zeker niet voor alle klanten een gegeven zijn.

Oplossingen
Dit soort problemen ontstaan omdat de verkoper van de ebooks dezelfde partij is als degene die de apparaten (en apps) levert waarop je de ebooks kunt lezen. Tel daarbij op dat ze ook een eigen formaat hanteren voor de ebooks *en* de DRM systematiek controleren, en dan zit je volledig in het gesloten ecosysteem van 1 aanbieder. Die de regels maakt waar je je aan te houden hebt, ook al denk je iets van ze te kopen. Of het nou Amazon is of Apple, ze zouden (gedwongen moeten worden) de mogelijkheid moeten bieden om gekochte ebooks ook op andere apparaten te kunnen lezen. Zonder DRM. Omdat het jouw eigendom is.

Doen ze dat niet, dan heb je als gebruiker de mogelijkheid om in ieder geval niet machteloos te zijn tegenover deze leveranciers. Ook al is het niet zoals het zou moeten zijn, met wat eenvoudig uitzoekwerk kun je zonder problemen gekochte en gedownloade ebooks ontdoen van de DRM beveiliging. Ik weiger ebooks te kopen die niet mijn eigendom worden na aankoop en ik laat dat ook waar mogelijk de verkoper weten. In de praktijk maak ik dus een DRM vrije kopie van alle boeken die ik koop en koop ik geen ebooks bij bijvoorbeeld Apple omdat deze niet buiten de Apple apparaten om te gebruiken zijn.

Of jij dat ook allemaal zo wilt doen, dat laat ik natuurlijk aan jou over. Besef alleen wel de consequenties die het kan hebben als je ebooks met DRM koopt.

@ logo onder een Creative Commons licentie gebruikt via Defective by Design
Verder lezen: Kindle user claims Amazon deleted whole library without explanation (Boing Boing) // Rights? You have no right to your eBooks (Computer World) // Opnieuw rel rond Amazon na op afstand wissen ebooks (Uitgever 2.0)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. hoe sta je tegenover het streaming model waarbij je niet eigenaar wordt van een boek, maar het recht koopt er een bepaalde tijd gebruik van te maken, – eigenlijk zoiets als het klassieke lenen bij een bibliotheek?

  Reply

  • Ik denk persoonlijk dat een streaming model het enige model is dat werkbaar is op het moment dat je boeken wilt gaan uitlenen of verhuren maar daar zitten (natuurlijk) ook wel wat haken en ogen aan. Voor fictie vind ik het niet werken -vandaar mijn eerdere blogposts over het verhuren ervan- maar voor studieboeken lijkt het me zelfs ideaal.

   Studieboeken raadpleeg je sowieso niet op een ereader en zijn prima te doen op een tablet of pc waar je een internetverbinding en browser op hebt. Ik denk ook dat het voor studenten geen enkel probleem zal zijn om geen eigenaar te zijn van een gekocht/gehuurd studieboek, die willen simpelweg toegang voor zolang ze die studieboeken nodig hebben. Het Boomdoc model en ook het Yindo model lenen zich hier uitstekend voor mijns inziens.

   Ik kom hier binnenkort trouwens op terug. Ik nam al aan dat je/jullie interesse hebben in een dergelijke constructie voor het hoger onderwijs?

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top