Ik wil iBooks gewoon leuk vinden maar …

Eén van de nieuwtjes gisteravond tijdens het Apple event was de aankondiging van een nieuwe versie 3.0 van iBooks. Dit vooral om de eveneens aangekondigde iPad Mini nog sterker neer te zetten als een ideale oplossing voor het lezen van ebooks. Voor wie iBooks nog niet kent, het is de (enige) ereading app waarmee je ebooks kunt lezen die in de App Store iBookstore te koop zijn hoewel je er ook andere DRM vrije ePub en PDF’s mee kunt lezen.

Wat is nieuw?
De verbeteringen en toevoegingen in de iBooks app zelf zijn redelijk minimaal. Er is een nieuw thema toegevoegd waarmee je ipv bladeren nu ook kunt scrollen door een boek, gedownloade of gekochte boeken zijn nu ook via iCloud beschikbaar op elk apparaat (dat is wel handig overigens), in iOS6 kun je woorden opzoeken in het Duits, Spaans, Frans, Japans en Vereenvoudigd Chinees en je kunt nu passages -vergezeld van je mening- delen via Twitter, Facebook en email.

Nog een toevoeging is de mogelijkheid om in iBooks updates te ontvangen voor ebooks. Net zoals je updates ontvangt van je apps krijg je dan ook updates van ebooks als er een nieuwe versie beschikbaar is met nieuwe of aangepaste content. Een hele leuke functie ware het niet dat het alleen maar werkt met ebooks die met Apple’s eigen software, iBooks Author, zijn gemaakt. En met dat iBooks Author wil Apple vooral flink aan de weg timmeren in de markt voor studie- en lesmaterialen. Zo’n 2500 scholen in Amerika zijn kennelijk al aan de slag om mbv iBooks Author eigen lesmateriaal te maken dat vervolgens (alleen) op iPads gebruikt kan worden. Klik, klik, klaar als je Apple mag geloven.

Wat is niet nieuw?
Of iBooks Author goed werkt kan ik niet beoordelen. De software is alleen beschikbaar voor MacOS en dus zijn Windows gebruikers buitengesloten. Daar hoef je niet heel rouwig om te zijn want iBooks Author is daarmee ook een onderdeel van Apple’s volledig gesloten ecosysteem, zeker als het om ebooks gaat. Met de iBookstore biedt Apple een gebruiksvriendelijke manier aan om ebooks te kopen die daarna meteen te lezen zijn in iBooks op je iPad (of ander iOS apparaat). Je zou bijna vergeten dat Apple volledige controle uitoefent over wat er in die iBookstore aangeboden wordt en dat ook zij gebruik maken van een volledig eigen DRM techniek (FairPlay) die gekochte ebooks onlosmakelijk verbindt aan Apple apparaten en je Apple ID. Ook bij Apple ben je geen eigenaar van je gekochte ebooks en als zij om wat voor reden dan ook besluiten jouw account te sluiten, dan ben je deze dus ook kwijt.

Er zijn voordelen maar …
Apple ziet grote kansen voor de iPad tablets om op scholen gebruik te worden voor multimediale onderwijscontent en die markt is er overduidelijk ook gezien het enthousiaste gebruik van iPads in het Amerikaanse onderwijs. Of dat voldoende reden is voor uitgevers om zich exclusief te verbinden aan Apple voor hun educatieve content vraag ik me wel af. Een ongetwijfeld gebruiksvriendelijke tool als iBooks Author zal het zeker eenvoudiger maken voor scholen om zelf niet al te complex lesmateriaal  te produceren maar is dat meer dan een niche in het voorgezet, middelbaar en hoger onderwijs? Het ontwikkelen van goed lesmateriaal, laat staan met adequate en relevante multimediale aspecten erin verwerkt, is een vak apart en ik zie -zeker in Nederland- uitgevers zichzelf niet committeren tot alleen Apple producten.

Als boekenliefhebber wil ik graag makkelijk via de iBookstore goede boeken kopen en kan ik genieten van de prachtige voorbeelden die er te vinden zijn van mooi vormgegeven studieboeken. Ik zou zelfs wel eens aan de slag willen met iBooks Author om ook eens een poging te wagen zelf een ebook in elkaar te zetten.

… maar dat gesloten systeem staat me tegen. Ik ga geen ebooks kopen in de iBookstore als ik ze niet op andere apparaten dan een Apple apparaat kan lezen. Ik ga geen ebooks maken met een tool waarvoor ik eerst op zoek moet naar een ander Apple apparaat om het uberhaupt te kunnen gebruiken. Dan kan Apple nog zo triomfantelijk melden dat er 400 miljoen ebooks gedownload zijn uit de iBookstore maar dan vraag ik me slechts af hoeveel daarvan daadwerkelijk gekochte ebooks zijn. Mijn boekenplankje in iBooks bevat er in ieder geval geen eentje.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top