Kopen bij de bron: SF ebooks van Baen zonder DRM

Gisteren was ik aan het snuffelen op The SF Gateway, een site die zich helemaal richt op de klassiekers in de SF & Fantasy literatuur, en trof ik een verwijzing aan naar een reeks boeken van Poul Anderson die ik nog niet kende. Nu heb ik best veel SF boeken gelezen maar het mooie aan dit genre is dat je werkelijk nooit uitgelezen raakt want iedere keer weer vind je boeken van bekende schrijvers die je nog niet gelezen hebt of zelfs weer totaal nieuwe schrijvers die al tientallen jaren boeken schrijven. Het is een feest gewoon :)

Hoe dan ook, ik ging dus op zoek bij Amazon en Kobobooks naar de verschillende delen in die reeks boeken als ebookversie. De losse delen waren wel te vinden maar de omnibusedities ontbraken en dat zou dan toch wel een prijzig grapje worden. Op de Wikipedia pagina, die dus netjes toelicht welke losse delen en omnibusedities er zijn in die reeks, zag ik echter onderaan een linkje staan die verwees naar de auteurspagina bij Baen. Baen is een grote en bekende uitgever in Amerika en geeft al decennia lang SF en Fantasy boeken uit waarvan diverse titels ook bij in de boekenkasten zijn beland. Ze zijn ruim 10 jaar geleden al begonnen met ebooks -in een tijd dat ebooks echt nauwelijks enige bekendheid genoten- en hebben sinds die tijd ook de Baen Free Library waar je tientallen gratis ebooks uit hun catalogus kunt downloaden.

Rechtstreeks kopen bij de uitgever ipv bij een ebookwinkel als Amazon of Kobo is definitief iets wat ik vanaf nu vaker zal doen. Niet alleen waren bij Baen keurig alle vier de omnibusedities verkrijgbaar, ze bleken ook fors goedkoper te zijn. Slechts 6 dollar per omnibus ipv ruim 6 euro per los deeltje.
Om het allemaal nog aantrekkelijker te maken zijn alle ebooks van Baen vrij van DRM en kun je ze na aankoop online lezen, laten mailen naar je Kindle of downloaden in een grote verscheidenheid van formaten. Hier blijkt overigens ook hoe lang Baen dit al doet want enkele van die ebookformaten zijn vandaag de dag niet of nauwelijks meer in gebruik.

Ik las ergens afgelopen week dat uitgevers steeds vaker het aan Amazon overlaten om DRM te gebruiken. Op die manier voldoen ze aan de regeltjes van Amazon maar maken ze het tegelijk aantrekkelijk voor een klant om naar de site van de uitgever te gaan om daar de ebooks zonder DRM te kopen. Zeker nu de negatieve effecten van DRM vaker in het nieuws komen en de publieke opinie zich tegen het gebruik ervan keert.

Zolang dit dezelfde voordelen oplevert als wat Baen een klant biedt (lagere prijzen, geen DRM en een keuze uit verschillende ebookformaten) kun je hier moeilijk een tegenstander van zijn. Als je ook van SF boeken houdt dan moet je zeker eens gaan grasduinen bij Baen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top