Apps, tegels en een nieuwe manier van werken met Windows 8

Vandaag is de officiële lancering van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows 8. Dat zou normaliter alleen de techblogs bezig houden maar er is Microsoft veel aan gelegen om deze Windows versie een succes te laten worden. In een markt waar er meer tablets en smartphones verkocht worden dan traditionele desktop pc’s (en laptops) heeft Microsoft veel terrein verloren aan Apple en Google en willen/moeten ze met een antwoord komen om Windows (en Office) te laten concurreren met deze mobiele platformen.

Windows zoals je dat niet eerder zag
Als sinds de eerste versie, de Consumer Preview, werd het duidelijk dat Microsoft geen halve maatregelen ging nemen met de nieuwe Windows versie. Een compleet nieuwe interface, eerst Metro genaamd en nu omgedoopt tot Modern UI, waarin apps en widgets samenkomen in zogeheten tegels. Het bekende bureaublad dat nu slechts 1 van de apps is en die het zonder het startmenu moet doen. Geoptimaliseerd voor bediening via een touchscherm en een ingebouwde eigen Windows app Store. Gegarandeerd een grote schok voor iedereen die sinds Windows 95 met dit besturingssysteem werkt want deze nieuwe versie vereist flink wat aanpassingsvermogen.

Ik had me, na het uitproberen van de Consumer Preview, voorgenomen om Windows 8 voorlopig aan me voorbij te laten gaan maar kreeg vanochtend toch ineens zin om te gaan kijken hoe het in het ‘echt’ zou bevallen. Microsoft heeft grootse plannen met Windows 8 en behalve voor pc’s lanceert het bedrijf vandaag ook Windows RT dat bedoeld is voor (vooral) tablets. Met Windows 8 kun je zowel de Windows 8 apps als alle Windows software gebruiken terwijl Windows RT alleen beschikt over de apps, zoals je dat ook van iOS en Android gewend bent.

En die apps, ja, die vind ik wel erg boeiend. Inmiddels zijn er 7000 apps al te vinden in de Windows Store en de komende weken en maanden zullen er ongetwijfeld tienduizenden bijkomen. Gratis en betaalde apps maar in ieder geval voor prijzen die een stuk lager liggen dan waar je normaliter Windows software voor koopt. Zelfs Windows 8 is goedkoop op de kop te tikken: een upgrade versie naar Windows 8 Pro is, als je beschikt over Windows XP, Vista of 7, tot 31 januari 2013 voor €29,99 te downloaden en voor die prijs kon ik het niet laten om mijn 12″ laptop te upgraden van Windows 7 naar Windows 8.

De installatie
De downloadversie is zeer eenvoudig te installeren. Vanaf je pc of laptop met Windows XP SP3, Vista of Windows 7 ga je naar Windows.nl die je meteen doorverwijst naar de Windows 8 website van Microsoft. Als alle informatie je niet meteen afschrikt is kun je het beste de Upgrade Assistent downloaden die zowel de hardware als alle geïnstalleerde software beoordeeld op geschiktheid om naar Windows 8 te upgraden. Dat laatste gebeurt volgens mij alleen maar met Windows 7 machines want als je over XP of Vista beschikt krijg je niet de optie om de geïnstalleerde programma’s mee te nemen; je moet dan alle programma’s opnieuw installeren na de upgrade. De Upgrade Assistent geeft je ook de optie om de upgrade naar Windows 8 Pro voor drie tientjes aan te schaffen en gaat na het downloaden ervan over in de installatie wizard van Windows 8 zelf. Ook dan krijg je alsnog de keuze (voor Windows 7 gebruikers) om ofwel schoon te beginnen dan wel alle instellingen en programma’s mee te nemen. Bij mij duurde dat allemaal wel eventjes maar verliep dat allemaal zonder enige problemen.

En dan is het ineens Modern
Na inloggen in je nieuwe Windows (met een Microsoft account of een lokaal account) kijk je dan ineens tegen een hele hoop tegels aan. Sommige zijn alleen snelkoppelingen naar apps, andere geven zelf ook informatie weer zoals je dat van widgets gewend bent in Android of eerdere Windows versies. Het ‘oude’  bureaublad is ook een tegel en geeft je bekend uitzicht op alle geïnstalleerde software en icoontjes minus de startknop en het startmenu (dat overigens wel weer terug te zetten is met een handig gratis programma). Onder de rechtermuisknop zitten gelukkig nog steeds de beschikbare opties maar alle instellingen en standaardopties zijn nu verstopt aan de rechterkant van het scherm. De zgn. Charms laten je zoeken in Windows of per app, afhankelijk van waar je ze oproept, en bij de instellingen is ook de knop verstopt voor het afsluiten van Windows.

Na een paar uurtjes spelen begint het echter wel makkelijker te worden om de oude gewoontes een beetje los te laten. Het startscherm met de tegels moet je gewoon zien als het startmenu waar zowel de apps als geïnstalleerde software getoond (kunnen) worden. Hoewel het ongetwijfeld heel fraai werkt met een touchscherm, is het ook goed te doen met een muis. Het loont echter wel om enkele sneltoetsen uit je hoofd te leren, voor zover je die nog niet kende en gebruikte uit de eerdere Windows versies. Alt-Tab werkt nog steeds snel, de Start knop brengt je meteen terug naar het beginscherm met de tegels en met Start-C krijg je meteen de Charms in beeld.

De Windows Store bevat nu dus al vele duizenden apps en het went zeer snel om daar leuke en fraai vormgegeven apps voor Uitzending Gemist, de NOS, Evernote en Kobo uit te downloaden. En fraai, dat is Windows 8 sowieso. Het kan en zal een kwestie van smaak zijn maar de felle kleuren, het strakke en toch sobere design spreken me aan.  Als dit de toekomst van Windows is, dan kan ik daar heel goed mee leven. Ik ben razend benieuwd of Windows 8 een succes wordt, ik ben benieuwd naar de tablets en bovenal naar alle apps die er nog gaan komen.

Mijn laptop is ineens een nieuwe gadget geworden :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

 1. Ik heb de beta versie uitgeprobeerd een tijdje op een touchscreen, was wel echt heel wat anders dan we normaal gesproken gewend zijn

  Reply

  • Het werkt op zich prima met een muis en sneltoetsen maar Windows 8 is zo overduidelijk (met de Modern UI en de apps) geoptimaliseerd voor touchscreens dat ik wel sta te popelen om het daar eens op te proberen. Maar helaas, geen dergelijk apparaat in huis

   Reply

 2. Alhoewel een bovengemiddelde gebruiker zou ik toch behoefte hebben aan een tutorial door Microsoft. Je staat ineens voor zoveel vragen hoe en en ander werkt. Wat mij opvalt is dat na installatie de tegels wel aanwezig zijn maar dat de meeste nog niet werken.Zoals Mail of juist de Store. Als je erop clickt gebeurt er niets, hoe krijg je b.v. zo’n store werkend??

  Reply

  • Als zowel de Mail en de Store niet werken dan ben je waarschijnlijk ingelogd met een lokaal account. Die neemt die sowieso mee als je een upgrade hebt uitgevoerd maar bij het installeren moet die ook gevraagd hebben of je een Microsoft account wilt aanmaken/gebruiken. Je raadt het al, Mail en Store vereisen dat Microsoft account want het is een hotmail/live/outlook.com adres.

   Als je in Windows 8 naar je settings gaat en daar de gebruikers opzoekt, kun je je Windows 8 accountgegevens aanvullen met zo’n Microsoft account en dan zal het wel werken.

   Reply

 3. Dit weekend ook Windws8 geinstalleerd. (Nu bij Surfspot voor 9,75 te downloaden)Het ziet er echt wel anders uit dan je gewend bent maar ik vind het wel mooi. Ook ik heb geen touchscreen en ik moet de neiging om het scherm aan te raken wel onderdrukken. Met de telefoon en de tablet ben je al zo gewend om te “vegen”. Ik mis vooral de start knop. Als ik iets niet kon vinden dan gebruikte ik altijd start en tikte daar dan de zoekterm in het zoekschermpje. Nu dus Charms of start C. Ik ga oefenen en ik denk dat ik snel aan Windows 8 gewend zal zijn.

  Reply

 4. Helaas moet ik terug naar Windows 7. Als ik een geluidfragment afspeel via Google Chrome kan dit niet laaggezet worden of een ander programma gestart worden. Het geluid stopt dan.dus geen multi-task meer met Windows 8 in bepaalde gevallen.

  Reply

 5. Een ramp. Ik heb nieuw laptop met Windows 8 verkocht aan ouder stel, en nu gaat 25x per dag de telefoon. Ik denk dat ik al 500km gereden heb om de problemen daar op te lossen. Ik ga nu weer Windows 7 erop zetten, anders ga ik failliet.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top