Een backup maken van je gekochte ebooks mbv Calibre

Nadat Amazon de toegang tot iemands account ontzegd had en daarmee alle gekochte ebooks eveneens ontoegankelijk had gemaakt zijn er diverse artikelen verschenen op internet over hoe je het beste een backup kunt maken van de ebooks die je bij Amazon gekocht hebt. Ik kreeg zelf ook al een paar mailtjes met vragen hierover en dat is de reden dat ik hieronder beschrijf hoe ik zowel mijn ebooks beheer en tegelijk daar een backup van maak. Op die manier ben ik niet afhankelijk van de grillen van een Amazon, Kobo of Adobe om mijn eigen gekochte ebooks te kunnen lezen (op de apparaten waar ik dat op wil).

Het spreekt voor zich hoop ik dat deze werkwijze bedoeld is (en ook alleen maar werkt!) voor de ebooks die je zelf gekocht hebt. Met ebooks van een ander werkt het niet en neem alsjeblieft niet de moeite om me vragen te stellen over hoe dit wel zou kunnen … die beantwoord ik niet.

Calibre
Als je alle ebooks koopt bij slechts 1 leverancier, dan zul je misschien weinig behoefte hebben om je ebooks ook op je pc te organiseren. Maar als je backups wilt hebben of als je ebooks van meerdere plekken afkomstig zijn, dan is het bijzonder handig om alle ebooks -gekocht of gratis- bij elkaar te hebben. Calibre is een gratis programma waarmee je ebooks kunt beheren in zelf samengestelde bibliotheken en dat heel eenvoudig de ebooks met alle mogelijke apparaten kan synchroniseren. Op die manier heb je alle ebooks centraal bij elkaar en verstuur je ebooks naar bijvoorbeeld je ereader of tablet. In de praktijk worden alle ereaders ondersteund en is het sowieso al een beter alternatief dan simpelweg ebooks in de Verkenner naar een ereader kopieren.

Plugins
Calibre werkt met plugins die functionaliteiten toevoegen aan het programma zelf. Dat hangt dus heel erg af waarvoor je Calibre gebruikt maar je hebt bijvoorbeeld een plugin om je collectie ebooks te synchroniseren met je boekenplank bij Goodreads, een plugin om dubbele ebooks op te sporen in je collectie of  eentje om een (schatting) te krijgen van het aantal pagina’s van ebooks.

Het maken van backups van gekochte ebooks, waar dus DRM op zit, is uiteindelijk een kwestie van het verwijderen van die DRM op het moment dat je de ebooks importeert in Calibre. Dat vereiste vroeger een ingewikkelde set aan instructies en installeren van scripts maar tegenwoordig heb je voldoende aan een setje met Calibre plugins die precies dat doen: het verwijderen van DRM zodra je de ebooks toevoegt aan Calibre. Je kunt die plugins eenvoudig vinden mbv Google overigens.

Importeren van Kindle ebooks

Voor het importeren en tegelijk backuppen van de bij Amazon gekochte ebooks in Calibre heb ik alle stappen in een latere blogpost beschreven die ik ook actualiseer. Ik verwijs je daar dan ook naar.

Importeren van ebooks in ePub formaat
Tegenwoordig zijn de meeste ebooks voorzien van een watermerk en kun je ze zonder problemen openen op alle apparaten maar soms kom je nog steeds boeken met Adobe DRM tegen. Het zijn dan bijv. Engelstalige titels. De onderstaande stappen gaan er vanuit dat je Adobe Digital Editions geïnstalleerd hebt en dat je daar beveiligde ebooks in hebt staan.

 1. Download de DRM Removal Tools in een zip bestand vanaf deze pagina;
 2. Unzip dat bestand en je zult de plugin (DeDRM_plugin.zip) vinden in de DeDRM_calibre_plugin map;
 3. Open Calibre en klik op ‘Preferences’. Ga dan naar ‘Advanced’ en naar ‘Plugins’;
 4. Klik op ‘Load plugin from file’ en kies het DeDRM_plugin bestand uit de DeDRM_calibre_plugin map;
 5. Klik op OK en de plugin is geïnstalleerd.
 6. Ga terug naar het beginscherm van Calibre en klik linksbovenaan op ‘Add Books’.
 7. Ga naar de directory C:\Users\<je gebruikersnaam>\Documents\My Digital Editions (ik heb een Engelstalige Windows) en selecteer daar alle .epub bestanden. Dit zijn de ebooks die je hebt moeten openen in Adobe Digital Editions omdat ze met Adobe DRM beveiligd zijn.
 8. Klik op ‘Open’ en alle geselecteerde ePub ebooks worden -vrij van DRM- geïmporteerd in Calibre.

Beheren en backuppen van je backup!
In Calibre kun je vervolgens al je ebooks voorzien van tags of reviews en indelen (of niet) in verschillende bibliotheken. Zoals al gezegd kun je vanuit Calibre ook de ebooks versturen naar gekoppelde ereaders of Android tablet of direct lezen in het programma zelf. Calibre beschikt over een enorm aantal functies dus maak van de gelegenheid gebruik om meer met je ebooks te doen dan je wellicht voorheen deed.

Denk er ook aan om een backup te maken van je ebooks die je nu in Calibre hebt staan. Het zou toch zonde zijn als je alsnog je ebooks kwijtraakt omdat je pc of Mac kapot gaat. Een handige tip kan zijn om bijvoorbeeld de Calibre bibliotheek in je Dropbox, Skydrive of Google Drive te plaatsen zodat je zowel automatisch een backup hebt maar ook de inhoud kunt synchroniseren met een andere pc of Mac.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Bedankt, hoewel wat proberen nodig was op mijn Mac met Siërra (de versie DeDRM_Macintosh_Application geeft aan dat de app niet compleet is lukte het wel via DeDRM_calibre_plugin.
  Na ook de Adobe D R 2 (ik had een nieuwere versie) te installeren is het weer mogelijk via deze om naar mijn Sony TS3 te laden.

  Reply

 2. Beste Raymond, ik heb bij bol enkele boeken gekocht en de kobo bol app op mijn pc gedownload, vervolgens calibre en de plugin (dedrm661) gedwonload en uitgepakt. Echter calibre vraagt bij ‘geavanceerd, plugin uit bestan’ alleen maar naar een .zip bestand dus het ineptepub.py bestandje pakt ie niet. het hele DeDRM.zip durf ik niet als pluign te openen omdat ie waarschuwt voor malware.
  Zal ik wel die hele .zip plugin in geheel invoeren als plugin of moetik iets anders doen om malware te voorkomen?
  Hoor graag en interessant allemaal en bedankt
  Gertjan

  Reply

  • Dag Gertjan,

   Deze blogpost stamt nog uit 2012 en er is wel wat veranderd. Ik heb andere blogposts wel bijgewerkt maar deze over het hoofd gezien. Dank voor je reactie want ik heb dat nu bij deze gedaan. Je hebt geen script (ineptepub) meer nodig maar kunt – moet – de DeDRM_plugin.zip gebruiken die je in de dedrm_calibre_plugin map vindt van de uitgepakte dedrm tools.

   Ik heb er ook even aan toegevoegd dat het alleen nog nodig is voor de titels die nog daadwerkelijk met Adobe DRM beveiligd zijn en dat zijn in Nederland alleen nog de buitenlandse titels. Alle NL titels hebben een watermerk en die kun je zonder problemen overal op lezen zonder restricties.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top