Eventjes Evernote

De reden dat ik ooit begonnen ben met dit blog was om mijn eigen buitenboordbrein daarmee te maken. Interessante dingetjes die ik tegenkwam, daar blogde ik over want het was niet alleen een hele goede manier om iets te doorgronden (niets dwingt je beter om je ergens in te verdiepen dan dat je er over gaat schrijven) maar ook om later nog eens terug te lezen hoe ik over iets dacht. Datzelfde gold ook voor de overzichtsartikeltjes, handleidingen en andere tips & tricks die ik eigenlijk tot de dag van vandaag nog schrijf. Ook al zou niemand het lezen, mijn blog is in ieder geval een naslagwerk voor mezelf.

Bloggen mag maar er zijn alternatieven
Hoewel ik het iedereen van harte kan aanraden om ook te gaan (vak)bloggen zijn er tegenwoordig meer manieren om een buitenboordbrein voor jezelf te creëren. Het is immers zo goed als ondoenlijk om alles te onthouden en bewaren, nietwaar? Ik heb al eerder over Evernote geschreven maar hoewel het een groot succes is qua aantallen (betalende) gebruikers maken maar weinig mensen gebruik van de mogelijkheden die het programma heeft.

Dat is herkenbaar want ik heb ook 2 jaar een gratis account gehad, zag wat ik kon doen met Evernote en heb me al die tijd voorgenomen om er ‘binnenkort even goed voor te gaan zitten’ om ook mijn hele administratie en archief plus alle foto’s, mail, werkdocumenten tot één briljant doorzoekbaar geheel te maken. Wat ik dus niet deed want dat is een gigantische klus waar ik nooit de tijd voor kon en wilde vrijmaken.

Pas toen ik wat kleinschaliger dacht en realistische, praktisch heel handige toepassingen voor ogen had werd Evernote de bijna onmisbare tool die het nu voor me is. Tweets, foto’s, werkdocumenten, ebooks … papierloos werken is ineens iets heel normaals geworden, al was het maar dat ik alle papieren inscan en in Evernote bewaar.

En jouw buitenboordbrein?
Ook de schrijvers van het gisteren uitgebrachte ebook Lifehacking met Evernote zijn helemaal overtuigd van de mogelijkheden van Evernote en geven je tientallen praktische tips van hoe je Evernote in je alledaagse leven kunt gebruiken om het makkelijker en eenvoudiger te maken. Evernote als ultiem notitieblok voor tekst-, stem- en fotonotities. Evernote als centrale bewaarplaats voor nieuws, mail, aantekeningen van werk of reizen, tekeningen. Als je papierloos kantoor. Evernote en scannen. Evernote en mailen. Evernote en officiële documenten. Evernote en lijstjes. Prachtige handige lijstjes :)

Je zult ongetwijfeld nooit al die voorbeelden zelf gaan toepassen maar het ebook slaagt er wel om die stap, die bij mij twee jaar duurde, van nadenken en afwachten wat je precies moet met Evernote over te slaan. Ik kwam in ieder geval zelf ook weer op nieuwe ideeën en daarmee doet Lifehacking met Evernote precies wat het moet doen: je lekker enthousiast maken voor een hele handige tool die heel veel voordelen biedt.

Dat het “ultieme handboek voor Evernote” ook nog als DRM-vrij ebook aangeboden wordt, in zowel ePub, Mobipocket en PDF formaat is dan alleen nog meer reden om het snel aan te schaffen. De prijs van 5,99 (minus de 15% korting die je krijgt met de code uit het Frankwatching artikel) hoeft geen belemmering te zijn denk ik en er komen ook nog nieuwe hoofdstukken binnenkort als updates en aanvullingen.

Die natuurlijk in mijn Evernote notitieboek bewaard worden zodat ik ze makkelijk terug kan vinden. Net als deze blogpost zelf.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

  1. Gezien Evernote zo traag is als Google Wave (muisklik, dan een halve minuut wachten tot er iets gebeurt), verbaast het me dat het nog zoveel gebruikt wordt. Er zijn toch vast wel toepassingen die gelijksoortige functionaliteit bieden, en een stuk vlotter werken?

    Ik heb een tijd Google Notebook gebruikt. Vond het wel handig, maar Google is er mee gestopt (of zou er mee stoppen). Ik gebruik een wiki. Ik gebruik delicious. Je hebt mindmapsoftware. Je kunt kiezen en combineren. Ik heb heb liever een paar simpele instrument dan één complex instrument dat alles probeert te zijn. Ik gebruik ook nog steeds een papieren agenda en een papieren notitieboekje. Vind ik reuzehandig.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top