Afscheid van Messenger

Oude gewoonten slijten slecht merk ik aan mezelf toen ik las dat Microsoft binnenkort afscheid neemt van Windows Live Messenger en Skype gaat gebruiken om de (video/bel) chatters te bedienen. Natuurlijk, het zat er al dik in dat ze die stap zouden gaan maken en vanaf het moment dat ze Skype overgenomen hebben (vorig jaar) zat ik al te wachten op een dergelijk bericht.

De populariteit die Messenger ooit had, in de tijd dat het nog MSN Messenger heette, was de chatdienst van Microsoft al weer een tijdje kwijt. Zoals ze zelf veel overstappende gebruikers van ICQ kregen, zo verloren ze die aan de social media platforms die met ingebouwde chatfuncties kwamen maar ook aan twitter, yammer en hun eigen zakelijke Messenger variant, Lync.

Ondanks dat er steeds minder mensen bereikbaar zijn met een Windows Live Messenger account, ben ik het al die jaren blijven gebruiken. Handig voor die paar mensen (familie met name) die er nog wel mee werkten en redenen om iets anders te gaan zoeken had ik eigenlijk niet. Chatten werkte goed, bellen ging prima en ook de video deed het naar behoren die paar keren dat ik dat gebruikte. Sterker nog, met de komst van Windows 8 zag ik ineens weer mensen opduiken in Windows Live Messenger. Mensen die zich niet bewust zijn dat als ze in Windows 8 inloggen met hun Microsoft account, ze ook automatisch ingelogd worden in de Messenger dienst. Of hetzelfde als ze naar Outlook.com gaan.

De Windows 8 app voor Skype introduceerde ook al de mogelijkheid om je Skype account te koppelen aan je Microsoft account dus het is nu definitief. Geen Windows Live Messenger meer met zijn vele emoticons en reclamebanners maar overal Skype. Waar je met je Microsoft account gewoon kunt inloggen. Ik zal Messenger stiekem toch wel een beetje gaan missen.

Ik ben echter wel benieuwd of ze de S in het Skype logo nog in een 8 gaan veranderen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top