Multimedia en auteursrechten in het onderwijs

Ook al heeft het onderwijs in de praktijk best wel een traditioneel beeld van de bibliotheek -dat we vooral studieplekken, boeken en databanken beschikbaar stellen- in hun instelling, steeds vaker worden we niet alleen maar gezien als de faciliteit waar men (soms) studenten naar toe verwijst maar als plek waar ook het onderwijs zelf wat te halen heeft.

Dat gaat niet vanzelf ook al moet je ook wel een beetje geluk hebben met bepaalde ontwikkelingen. Enerzijds is het focussen op het duidelijk maken van een/de toegevoegde waarde die je voor het onderwijs zelf kunt hebben en wat minder de nadruk leggen op het promoten van je meer traditionele diensten. Anderzijds moet die boodschap ook net even landen als men zelf met een concrete vraag zit.

Zo wilden een groep docenten van een economische opleiding aan de slag met beter gebruik van multimedia en audiovisueel materiaal in hun eigen lessen. Aan de slag met de theorie en voorbeelden (voordelen) van de inzet van audiovisueel materiaal maar ook heel concreet met bronnen als Flickr, YouTube en Academia. Zoeken van geschikt beeld- of videomateriaal en gebruiken in een les, een presentatie of in de Blackboard omgeving. En omdat je bij het gebruiken van dit soort materiaal niet alleen te maken hebt met de technische aspecten maar ook met diverse auteursrechtenkwesties wilden ze ook graag meer informatie en tips over dat laatste.

Dat hoef je me geen twee keer te zeggen
In een twee uur durende workshop, aan het einde van de dag, zijn we hiermee gestart. Een enthousiaste groep docenten die er zin in hadden, een collega die de foto- en videobronnen toelichtte en ikzelf mocht bijna drie kwartier (ook al had ik slechts 20 minuten gepland) vertellen over de basis van auteursrecht, hoe zij er mee te maken hebben, welke mogelijkheden er allemaal zijn (ipv wat er allemaal niet mag) en de wondere wereld van contentlicenties, open access en Creative Commons licenties.

Met een hele minimalistische presentatie deze keer voor mijn doen. Weinig tekst, weinig plaatjes maar wel gericht op het vertellen van een verhaal. Een uitdaging voor mezelf maar ook als voorbeeld dat gebruik van audiovisueel materiaal geen alternatief is voor het vertellen van een (hopelijk) goed verhaal.

Aan mijn publiek lag het in elk geval niet. Die luisterden en stelden vragen. Die gingen aan de slag tijdens de workshop en gaan de komende weken en maanden -onder begeleiding- hun eigen lessen onder de loep nemen. Met meer aandacht voor multimedia, meer aandacht voor hoe ze studenten kunnen uitdagen, meer aandacht voor het verhaal dat ze erbij vertellen en ook meer aandacht voor auteursrechten.

Met die toegevoegde waarde zat het vandaag in ieder geval wel goed.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top