PDF’s converteren of bewerken om ze op een ereader te kunnen lezen

Afbeelding van een Kobo Touch ereader met PDF logo erinHoewel bijna alle e-ink ereaders het PDF formaat ondersteunen wil dat helaas niet zeggen dat je zo maar alle PDF bestanden goed kunt lezen op een ereader. Het grote voordeel van ebooks in ePub of Mobipocket formaat, dat de tekst en opmaak zich aanpast aan de grootte van het scherm, geldt namelijk niet voor documenten in PDF formaat. PDF’s zijn opgemaakt met vaste afmetingen en in bijna alle gevallen is dat ongeveer zo groot als een A4’tje. Tijdschriften, boeken en rapporten zul je daarom bijna altijd in dat formaat aantreffen en dat is een heel stuk groter dan het (6 inch) scherm van een gemiddelde ereader.

Als je een dergelijke PDF opent op je ereader zul je zien dat deze erg uitgezoomd en dus met zeer kleine letters wordt weergegeven. Zelf maak ik me er niet heel druk meer om sinds ik over een iPad beschik want het 10 inch scherm van een tablet is bijna precies A4 formaat en daar is het prima -in kleur!- op te lezen. Echter, niet iedereen heeft (of sjouwt rond met) een tablet en er zijn ook ‘echte’ boeken die als PDF beschikbaar zijn en die ik toch op een ereader zou willen lezen. Hieronder volgen dus twee manieren om toch een PDF bestand (wat idealiter voornamelijk uit tekst bestaat) op je ereader te kunnen lezen.

Converteren van PDF naar ePub
Als je Calibre, het Zwitserse zakmes onder de ebookprogramma’s, nog niet geïnstalleerd hebt dan wordt het hoog tijd om dat nu te doen. Eén van de vele dingen die Calibre kan is converteren tussen verschillende ebookformaten. Voeg de PDF toe aan je Calibre bibliotheek, klik rechts op de titel en kies Convert Books.

Schermafdruk van Calibre

Na Convert individually kom je op een vervolgscherm waar je van alles in kunt vullen. Laat dit gewoon leeg maar zorg er wel voor dat rechtsbovenaan het output format op EPUB staat. Klik dan op OK en een minuutje of zo later heb je behalve een PDF ook een ePub bestand van hetzelfde boek.

Als de PDF niet al te complex opgemaakt is en vooral tekst bevat, dan zal de ePub versie redelijk goed leesbaar zijn. Het zal niet vergelijkbaar zijn met het origineel maar dat is helaas de prijs die je betaalt om een voor printen gemaakt bestand op je ereader te willen lezen.

Bewerken van PDF naar een kleinere bladspiegel
Als het probleem is dat PDF’s opgemaakt zijn voor een A4 bladspiegel, dan zou de oplossing moeten zijn om PDF’s opnieuw op te maken voor een bladspiegel die net zo groot is als het scherm van een ereader (ongeveer A6 formaat). Dat vereist normaliter helaas wel dat je het oorspronkelijke bronbestand hebt zodat je deze opnieuw kunt opmaken in dat kleinere A6 formaat. Geen probleem als je zelf je eigen PDF’s maakt vanuit Word of  Adobe Indesign maar wel lastig als je alleen maar dat te grote PDF bestand hebt.

Iemand heeft echter een (gratis) tooltje gemaakt voor precies dit doel: om PDF’s uit elkaar te halen en opnieuw in elkaar te zetten, opgemaakt voor het scherm van een 6 inch Kindle ereader. Je kunt K2pdfopt hier vinden voor zowel de 32bit als 64bit versies van Windows, Linux of MacOS. Het programma bestaat uit 1 uitvoerbaar bestand die je ergens in een mapje op je pc moet zetten. Sleep in de Verkenner (of vergelijkbare bestandsbeheerder in Linux of MacOS) het PDF bestand naar en op k2pdfopt.exe en een DOS venster zal openen waarin de voortgang wordt weergegeven.  K2pdfopt heeft ook nog vele specifieke opties maar die heb je niet nodig om alleen maar het PDF bestand 1 op 1 om te zetten. Meer uitleg en een handige video staat op de help pagina van de site van K2pdfopt.

Schermafdruk van k2pdfopt

Het nieuwe geoptimaliseerde PDF bestand is in dezelfde map gemaakt met een _k2opt toevoeging in de bestandsnaam. Het heeft nu 4 tot 5 keer zo veel pagina’s gekregen maar deze zijn allemaal opgemaakt in de afmetingen van een 6″ scherm. De tekst is ook groter gemaakt (opgerekt) zodat dit goed leesbaar is op een kleiner scherm maar daardoor is (bij mij tenminste) die tekst wel wat ‘brokkeliger’ geworden. Ook is de nieuwe PDF tientallen keren groter geworden qua bestandsgrootte maar dat heb ik er wel voor over om zo af en toe een PDF te lezen op mijn ereader.

Als de verminderde kwaliteit van de (scherpte van de) letters je stoort zou je alsnog de geoptimaliseerde PDF kunnen converteren in Calibre naar ePub toe. Dit zal weer de gewone scherpe letters opleveren maar je levert dan wel de vormgeving in die k2pdfopt heeft gepoogd te behouden vanuit het oorspronkelijke PDF bestand. Persoonlijk neem ik genoegen met de aangepaste PDF maar daar kun je anders over denken natuurlijk :)

(getipt door o.a. Howtogeek)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top