De BeBook Touch in de praktijk

Drie maanden geleden kwam, na de overname door de BAS Group van het BeBook merk, de BeBook Pure uit. Een basale en degelijke 6″ ereader zonder wifi en touchscherm die het vooral van zijn vormgeving en het BeBook merk moest hebben in een markt die gedomineerd werd door de Sony en Kobo ereaders. BeBook introduceert nu echter de BeBook Touch die, zoals de naam al doet vermoeden, precies de twee functies brengt die op de Pure ontbraken. Hoe de BeBook Touch zich verhoudt tot de andere ‘Touch ereaders’ en zijn eigen voorganger, de Pure, dat kun je hieronder lezen.

Het uiterlijk telt
Hoewel er technische verschillen zijn tussen de verschillende ereaders is de basis toch altijd hetzelfde. Een licht apparaat met een 6 inch E-ink scherm waar je ebooks mee kunt lezen. Licht is de BeBook Touch zeker en er zijn zelfs nog een paar grammetjes afgehaald van de 188 gram die de BeBook Pure al woog waardoor de BeBook Touch ongeveer net zo ‘zwaar’ is als bijvoorbeeld de Kobo Touch. De BeBook Touch beschikt eveneens over een vergelijkbaar zgn Pearl E-ink scherm met een 600×800 resolutie.

Qua uiterlijk valt de rubberen behuizing, waar de Pure ook over beschikte, wel meteen op. Dankzij het verdwijnen van bijna alle knoppen die nog op de Pure zaten vormt de behuizing ook een fraaier ogend geheel deze keer. De niet optimaal werkende menuknop van de Pure is nu ook vervangen door een nieuwe knop die als enige nog aanwezig is op de voorkant van de BeBook Touch. De bovenkant bevat een indicator die oplicht als je de ereader aan het opladen bent, en in een consequent doorgetrokken design is de aan/uit knop nu een rubberen schuifje aan de andere zijde. De onderkant herbergt de micro USB aansluiting voor zowel het opladen van de ereader als deze aan te sluiten op de pc. Om het royale interne 4GB geheugen van de BeBook Touch aan te vullen kan er ook nog een micro SD kaartje in de ingebouwde kaartlezer worden gestopt.

BeBook heeft, voor zover ik weet, als eerste leverancier door dat je met een ereader niet altijd een pc of laptop meesjouwt voor het opladen. In de doos tref je dan behalve de micro USB kabel dan ook waarempel een USB lader aan. Kudo’s!

De software
Ook de software heeft een flinke upgrade gekregen en dat is goed te zien in het hoofdmenu van de BeBook Touch. De nieuwe software moet vanzelfsprekend rekening houden met de nieuwe touchscherm functies en BeBook heeft daarvoor een eigen schil over Android voor gebouwd. Als je de ereader aansluit op je PC krijg je ook het Android poppetje te zien met een verwijzing naar de sd kaart van Android ipv de BeBook Touch maar verder merk je nauwelijks dat je met dit mobiele besturingssysteem zit te werken.

Het hoofdmenu heeft een nieuwe indeling waarbij de onderste helft nu gereserveerd is voor een zestal behoorlijk grote iconen die leiden naar de diverse menu opties. Het bovenste deel is verticaal nog gesplitst in een vak waarin weergegeven wordt welk boek je nu leest en een vak waarin de laatste drie toegevoegde boeken op de ereader worden getoond. Je ziet overigens hierboven dat titels, afhankelijk van de metadata in de bestanden, niet altijd even fraai worden weergegeven maar daar kan BeBook weinig aan doen.

Dankzij de aanwezigheid van wifi kun je ook internet gebruiken op de BeBook Touch en daarvoor zijn zowel een browser als een link naar een BookStore aanwezig. De BookStore is niets meer en minder dan een bookmark die je in de settings handmatig kunt instellen om naar je favoriete online boekwinkel te gaan. BeBook zelf heeft geen eigen online boekwinkel maar je kan bijvoorbeeld die van Bol.com instellen mocht je per se vanaf een ereader je boeken willen kopen. Persoonlijk vind ik browsen op een ereader ronduit een vervelende ervaring maar het is bijna vanzelfsprekend een functie die er met wifi wel op moet zitten.

De bibliotheek
Alle ebooks die je op het apparaat zet, rechtstreeks of via software als Adobe Digital Editions en Calibre, worden in de Library/Bibliotheek weergegeven. Zoals met alle ereaders tegenwoordig worden mapjes genegeerd en maakt de BeBook Touch gebruik van de metadata in de ebooks om de auteur en titelgegevens te tonen. Standaard staan deze gesorteerd op titel maar je kunt ook kiezen om op auteur te sorteren of gebruik te maken van filters, door alleen je als favoriet gemarkeerde boeken te tonen, de recente boeken of alleen de boeken die op de SD kaart staan. Vanzelfsprekend kun je ook je bibliotheek doorzoeken.

Als je alleen ePub boeken op de BeBook Touch zet, dan gaat dit allemaal vlekkeloos maar met wat oudere Mobipocket boeken en met alle PDF bestanden worden de auteur- en titelgegevens niet correct weergegeven. Je zou dan van Calibre gebruik kunnen maken om deze gegevens goed aan te vullen en daarmee de boeken op de BeBook Touch te zetten.

Het lezen zelf
Een ereader heb je om je ebooks op te kunnen lezen natuurlijk. De BeBook Touch ondersteunt wederom een groot aantal ebookformaten waarvan ePub, Mobipocket en PDF ongetwijfeld de meest gebruikte zullen zijn. Ik blijf herhalen dat je PDF bestanden eigenlijk niet moet willen lezen op een ereader met een 6 inch scherm, ook al kun je ze met wat inspanningen beter geschikt maken voor deze afmetingen. Met Mobipocket ebooks gaat de BeBook Touch iets beter om dan de Pure dat deed hoewel ook hier regelmatig de vormgeving en opmaak van de ebooks niet correct weergegeven wordt. Het is te lezen maar voor zowel PDF’s als Mobipocket boeken zou ik aanraden ze te converteren -mbv Calibre- naar het ePub formaat.

De ePub boeken worden zonder problemen getoond waarbij je via een menu tijdens het lezen nog instellingen kunt aanpassen en navigeren.

Het beeld kan gekanteld worden als je de BeBook Touch liever over dwars wilt vasthouden (en ja, bladeren en het menu oproepen werkt dan nog steeds goed). Je kunt aantekeningen maken door te schrijven op het scherm in de Handwriting stand en er zijn diverse navigatiemogelijkheden met de Bookmark, Go to en Content waarachter de inhoudsopgave van het boek schuil gaat. Het Font icoontje geeft je toegang tot zes verschillende groottes van het lettertype en drie verschillende instellingen voor de marges.

Hetzelfde boek, links op de 2e stand qua grootte, rechts op de 3e stand

Nog een beetje tweaken
Of het nou aan het touch paneel ligt (dus de laag over het e-ink scherm) of iets anders, dat weet ik niet maar bij alle geteste (ePub, Mobipocket en PDF) boeken zaten er wazige, slecht leesbare, plekken in de tekst als je de BeBook Touch instelt op de kleinste lettertypes. Het is in bovenstaande schermafdruk niet te zien maar in het voorbeeld links zijn er enkele woorden die letters bevatten die bijna niet zichtbaar zijn. Dat probleem lost zichzelf op als je een grotere instelling kiest -wat suggereert dat het niet aan het scherm zelf ligt- maar het dwong mij in elk geval om eigenlijk een groter lettertype te kiezen voor het lezen dan ik eigenlijk wilde.

Ook de ‘stappen’ waarin het lettertype groter wordt weergeven tussen de 6 instellingen zijn niet voldoende gebalanceerd. Tussen de eerste drie worden ze in te grote stappen vergroot waardoor de laatste drie instellingen alleen maar bedoeld kunnen zijn voor extreem slechtzienden die duizend pagina’s moeten omslaan in een boek dat op papier 50 pagina’s zou hebben. Het is zeker een persoonlijke voorkeur maar daarvoor zou je nou precies die 6 instellingen moeten hebben. Voor mij is klein op de BeBook Touch te klein en de volgende instelling vind ik meteen weer te groot.

Het scherm en de knop
Alle benodigde functies zijn overgenomen door het touch scherm en hoewel ik vooral bij het menu in een boek toch af en toe wat vaker moest drukken, werkt dit allemaal goed. De kritiek die ik bij de Pure nog had op de fysieke menu knop kan ik dan ook volledig achterwege laten bij de BeBook Touch. Niet alleen is de enige overgebleven fysieke knop een stuk steviger, het fungeert ook niet meer als menu knop maar als back-knop. Waar je ook bent in de menu’s, de fysieke knop brengt je telkens 1 stapje terug. Een handige en nuttige aanpassing.

Conclusie
Met de Touch brengt BeBook nu dan toch een ereader uit met wifi en touchscherm die goed kan concurreren met de Sony PRS-T1/T2 en de Kobo Touch. Softwarematig is er nog ruimte mijns inziens voor een paar kleine verbeteringen maar dit zou met een software update eventueel verholpen kunnen worden. Qua hardware is het een redelijk gemiddelde ereader maar met de prettige en fraaie rubberen behuizing onderscheidt de BeBook Touch zich zeer zeker. Dat er ook nog een USB lader wordt meegeleverd mag gerust als een pluspunt beschouwd worden. Met een prijs van 129,95 euro zal de BeBook Touch echter vooral de concurrentie met de Sony ereaders aan moeten gaan die een tientje duurder zijn.

Ook Sony is namelijk laat met het introduceren van de volgende vernieuwing in ereader-land, namelijk de ingebouwde schermverlichting. In Nederland is op dit moment alleen de Kobo Glo ereader voorzien van een dergelijke verlichting maar de ogenschijnlijke overweldigende vraag naar deze Kobo ereaders doet vermoeden dat digitaal lezend Nederland grote interesse heeft in ereaders die je in het donker kunt gebruiken. En inderdaad, de Kobo Glo heeft eveneens een prijskaartje van 129,95.

Zoek je echter een goede ereader die je vooral gewoon bij daglicht wilt gebruiken, dan heb je aan de BeBook Touch zeker een prima aankoop. Ik ben nu al weer benieuwd naar een eventuele opvolger -met schermverlichting natuurlijk- waar behalve een USB lader ook nog een functionele hoes meegeleverd wordt. Dat zou dan na vijf jaar ereaders in Nederland de eerste keer zijn dat je een echt complete ereader zou kunnen kopen.

Ik blijf hopen.

(met dank aan BAS Group voor het ter beschikking stellen van een review exemplaar van de BeBook Touch)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

 1. Je schrijft:
  “BeBook heeft, voor zover ik weet, als eerste leverancier door dat je met een ereader niet altijd een pc of laptop meesjouwt voor het opladen. In de doos tref je dan behalve de micro USB kabel dan ook waarempel een USB lader aan. ”

  Mijn (in Amerika gekochte) e-reader (http://pandigital.net/?PageID=357) heeft ook een aparte oplader voor in het stopcontact. Dat is dus niet gebruikelijk, begrijp ik? Wat raar.

  Reply

  • Het is 1 van de dingen die ik bij elke ereader weer opmerk eigenlijk: de afwezigheid van de twee -mijns inziens- essentiële accessoires. Een aparte oplader en een beschermhoesje. Bij mijn eerste ereader, de iLiad, zat nog wel een oplader maar die was sowieso al geïntegreerd met de connectoren.

   De BeBooks, de Sony ereaders en ook de Kobo ereaders ontberen ze allemaal. Tot deze BeBook Touch dus. Kleine moeite, heel veel plezier vind ik.

   Reply

   • O ja, dat beschermhoesje, daar had je idd al eerder over geschreven :-) Die heb ik dan weer niet erbij gekregen, dus gebruik ik het verpakkingshoesje maar. Dat die er niet standaard in zit, kan ik uit oogpunt van commercie nog wel enigzins begrijpen, maar een oplader voor een stopcontact niet.

    Reply

 2. Bebook Touch- lezen in de praktijk
  Bij de Bebook touch zie ik niet een balkje bovenin met de titel van het boek en de pagina die ik aan het lezen ben.
  Nog vervelender is, dat als ik stop met lezen en de Bebook touch uitzet en later weer opstart en wil verder lezen in mijn boek, ik niet op de laatst gelezen pagina kom, maar bij pagina 1. Ik moet dus zelf onthouden waar ik gebleven ben.
  Ik vind dat heel vervelen of doe ik iets fout?
  Yvonne Beltzer

  Reply

  • Ik heb helaas niet zelf de BeBook Touch (het was een review exemplaar die terug moest natuurlijk) en ik kan het niet voor je uitproberen maar lees je wel een ebook in ePub formaat? In dat formaat zou die inderdaad probleemloos moeten onthouden waar je bent gebleven. Titel en paginanummering zag ik sowieso niet overigens en dat is ook te zien op de screenshots in de review hierboven.

   Boeken in Mobipocket formaat toonden wel de paginanummering als ik me dat goed herinner en zowel bij deze boeken in dit formaat als met PDF’s werkte het onthouden van waar je gebleven was niet.

   Misschien dat een andere lezer je probleem herkent?

   Reply

   • Bedankt voor de reactie.
    Ik lees alles in epub (of zet het via Calibre om in epub). Ik heb ook een Bebook Pure en daar gaat alles goed (ik zie bovenin de pag. (bijv. 1/152) en als ik op bladzijde 18 ben dus 18/152. Als ik afsluit en later weer opstart gaat alles gewoon verder op pag. 18. Bij Bebook Touch dus niet. Ik zie geen 1/152 bovenin, en dus ook geen 18/152. Helemaal niets. Als ik afsluit (ook bij andere boeken geprobeerd) en weer opstart en op de boekcover tik(touch) begint het boek braaf bij pag. 1. Ik moet dus zelf bijhouden op welke pagina ik ben. Dit kan toch niet de bedoeling zijn???
    PDF niet geprobeerd, is sowieso (ook bij Pure) niet te lezen (te kleine letters of bij vergroting niet de hele pag. zichtbaar).
    Ton

    Reply

    • Nee, dat is zeker niet zoals het hoort. De door mij geteste BeBook Touch had dat probleem ook zeker niet en onthield volgens mij gewoon de pagina waar je gebleven was.

     Ik zou denk ik dit probleem doorgeven via de contactpagina van BeBook zelf. Die kunnen in elk geval uitsluiten hoe het zou behoren te werken. De contactpagina van BeBook vind je hier: http://mybebook.com/contact/

     Reply

    • Dacht ik eerst ook, maar als je uitgelezen bent en stopt door de knop middenonder in te drukken, begin je bij het heropenen keurig daar waar je gebleven was.
     Frits

     Reply

     • Inderdaad een handige tip, ik had hetzelfde probleem. Maar op de Touch zit ook, zoals aangegeven, een bookmark. Als ik deze geruik, krijg ik keurig een melding Add Bookmark, maar hoe kan ik nu een lijstje met de bookmarks of in ieder geval de laatste bookmark te voorschijn krijgen? Ik kan niets vinden in de handleiding, behalve dan dat er een bookmark opzit.
      Bij mijn vorige ereader, een Difrnce, werkte dit wel prima.
      Wie heeft het antwoord??

 3. Ontzettend bedankt, dit is inderdaad de oplossing. Alleen vreemd dat dit verhaal niet in de gebruikshandleiding is terug te vinden.
  Ton&Yvonne

  Reply

 4. bebook is gecrashed, komt dit door windows 10. er valt niets meer mee te beginnen, helemaal vast

  Reply

  • Ik heb hetzelfde probleem bij 2 stuks bebook touch.
   Iemand die hier een oplossing voor weet?
   Mijn dank zou zeer groot zijn want zelfs resetten werkt niet.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top