Nieuw en verbeterd: Evernote 5 op je iPad/iPhone/iPod Touch

Ik ben Evernote pas echt veel gaan gebruiken toen ik met een iPad ging werken. Al je notities en notitieboeken altijd bij de hand voor afspraken, vergaderingen of als ik iets wilde gaan schrijven bleek de beste reden te zijn om zo goed als papierloos te gaan werken mbv Evernote. Het enige wat me een beetje tegenviel was het grote verschil in functionaliteiten en uiterlijk tussen de verschillende clients van Evernote. De desktop software leek nauwelijks op de app die voor iOS beschikbaar was en die op zijn beurt leek weer niet op de Android app.

Die grote verscheidenheid zou nog niet eens een nadeel hoeven te zijn want elk platform heeft zijn eigen sterke punten en het zou alleen maar fijn zijn als Evernote client ze dan ook optimaal wist te benutten. Helemaal ideaal was dat echter nog niet. De iOS app zag er weliswaar bijzonder fraai uit en er was echt wel goed mee te werken maar er zaten wel degelijk enkele onhandige dingen bij. Zo was het wisselen tussen notities, tags en notitieboeken niet even logisch, ik zat altijd te zoeken -ook al had ik het vele keren eerder gedaan- hoe ik snel een nieuwe notitie of foto kon maken in het notitieboek naar keuze en werden notitieboeken in een stack niet apart maar op 1 hoop met alle andere notitieboeken weergegeven.

Gisteren kwam de al eerder aangekondigde vernieuwde versie uit van de Evernote client voor iOS en ze hebben in ieder geval mijn grootste probleempunten opgelost.

De Quick buttons bieden je meteen toegang tot het maken van een nieuwe notitie, nieuwe foto of nieuwe scan van een document. Daarnaast staan de meest recente toegevoegde notitie zodat je die altijd meteen bij de hand hebt aangezien je die in de praktijk het vaakst zult gebruiken. Eronder staan tabbladen weergegegeven die als views dienen. Als je ze aantikt worden ze schermvullend en zie je bijvoorbeeld al je notitieboeken weergegeven. Je kunt door op het Evernote icoontje te tikken meteen wisselen naar een andere view met alleen de losse notities of die met alle tags. De view met plaatsen is nieuw volgens mij en toont per plaats (veel notities hebben locatie-informatie erbij opgeslagen) welke notities of foto’s je daar gemaakt hebt. De view met Premiumfuncties is ook nieuw en is een permanente herinnering aan de voordelen van een betaald Premium account bij Evernote. Tja, de rekening moet ook betaald worden natuurlijk hoewel die view op zijn minst verwijderbaar had mogen zijn als je zoals ik al een Premium account heb.

Er zijn vele verbeteringen en nieuwe dingen toegevoegd maar mijn favoriet is toch wel dat stacks van notitieboeken ook als zodanig getoond worden met netjes alle onderliggende notitieboeken apart weergegeven. Eindelijk!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top