Publiceren van je blogposts op sociale netwerken

Als je regelmatig uren zit te zwoegen op nieuwe artikelen voor je blog dan is er nauwelijks een beter gevoel dan helemaal voldaan op de publish knop te drukken. Het kostte allemaal veel tijd (meer dan je gedacht had) maar nu kan de hele wereld genieten van de resultaten van al die inspanningen. Toch?

Maar ja, dan moet de wereld wel weten dat je iets nieuws gemaakt hebt dat lezenswaardig is. Je kunt wachten tot de mensen het via je RSS feed vinden, hopen dat vaste lezers de moeite nemen om die dag je blog een bezoekje te brengen of dat googelend Nederland toevallig op je blog terecht komt. Goede blogs, goede content worden altijd wel gelezen, nietwaar?

De essentie van blogs is echter dat, hoe zakelijk of vakinhoudelijk ook, de schrijver enorm bepalend voor anderen om dat blog daadwerkelijk te gaan lezen. Je kunt nog zo’n hoge pagerank hebben in Google, je (vaste) lezers zijn waarschijnlijk mensen die vroeger of laat ook in je sociale netwerken opduiken. Waarom dan niet je vrienden, followers en connections laten weten dat die nieuwe blogpost klaar staat om gelezen te worden? Daar moet je niet meteen in doorslaan door, zoals ik soms op twitter tegenkom vlak voordat ik ze unfollow, drie of vier keer per dag iedereen lastig te vallen maar 1 keertje laten weten dat je ipv een update op dat sociale netwerk een hele blogpost hebt geschreven, dat is alleen maar handig.

Handmatig of geautomatiseerd?
Het gaat om sociale netwerken en die draaien vooral om het sociale aspect natuurlijk. De persoonlijke interactie is belangrijk en dat betekent dat je er echt even goed over moet nadenken. Je kunt automatisch een linkje met beschrijving van je nieuwe blogpost op alle mogelijke sociale netwerken laten verschijnen maar als mensen daar -op dat netwerk- op willen reageren, dan moet je dus wel zelf ook ‘beschikbaar’ zijn om daar weer op te kunnen reageren. Het heeft dus de voorkeur om handmatig zelf te melden op dat sociale netwerk dat je een nieuwe blogpost hebt met de link erbij. Vooral als het sociale netwerk de plek is waar je het meest te vinden bent, is het verstandig je blogpost zelf toe te lichten en te reageren op anderen. Voor mij is dat bijvoorbeeld Twitter.

Facebook, App.net en LinkedIn zijn, bij mij tenminste, sociale netwerken waar ik minder te vinden ben en waarbij ik het minder belangrijk vind om meteen te kunnen reageren. Voor deze maak ik dan ook gebruik van enkele (gratis) webdiensten om wel automatisch een berichtje te plaatsen over een nieuwe blogpost. Het is belangrijk om ook (juist!) bij dit soort middelen goed na te denken of, hoe en hoe vaak je er gebruik van maakt.

Dlvr.it
You publish, we deliver is het motto van dlvr.it. Deze dienst maakt gebruik van je RSS feed om op gezette tijden (instelbaar) nieuwe blogpost te bezorgen bij de grote sociale netwerken. Met een gratis account kun je maximaal 5 feeds als input gebruiken en doorgeven aan drie sociale netwerken. Er zit minimaal 30 minuten vertraging tussen het publiceren van je blogpost en dat het door dlvr.it wordt bezorgd bij de sociale netwerken die je ingesteld hebt maar dlvr.it heeft het grote voordeel dat 1 blogpost dan ook gelijk naar (max) drie sociale netwerken wordt doorgegeven.

Linkjes worden via de dlvr.it servers verstuurd en daardoor kan de dienst ook een beperkt aantal statistieken bijhouden. Het aantal blogposts, het aantal keren dat er op een linkje geklikt is en het aantal bereikte personen wordt wekelijks in een overzichtje naar je verstuurd. Met een betaald account krijg je o.a. de mogelijkheid om realtime je blogposts door te sturen of juist precies in te plannen op welke (vaste) tijdstippen dat plaats vindt maar de gratis versie voldoet ook al prima als je niet al te hoge eisen hebt.

IFTTT
Over IFTTT, If This Then That, schreef ik al eerder als een mooie webdienst waarmee je heel handig vele webdiensten aan elkaar kunt verbinden. Het basisidee van IFTTT is dat een specifieke actie, een trigger, in één webdienst een vervolgactie kan geven in een andere webdienst. Zowel Blogger,WordPress als RSS feed zijn beschikbaar als kanalen waar triggers voor gemaakt kunnen worden en de logische trigger is hier dan dat er een nieuwe blogpost is verschenen. Je kunt dan als vervolgactie aangeven dat deze nieuwe blogpost als update op o.a. Twitter, Facebook, LinkedIn of App.net wordt geplaatst.

IFTTT controleert elke 15 minuten of er wat nieuws is en stuurt het dan door naar de aangegeven plek. Als je je blogpost naar meerdere sociale netwerken wilt sturen, dan zul je per sociaal netwerk een zogenaamd recipe moeten aanmaken, die elk eens in de 15 minuten gecontroleerd worden. Dat stelt je wel in staat om heel precies per sociaal netwerk aan te passen wat er precies wel of niet weergegeven wordt. Zo kun je dus aparte aankondigingen per sociaal netwerk maken waardoor het toch iets persoonlijker kan overkomen. Statistieken e.d. krijg je echter niet bij IFTTT.

Jetpack Publicize
WordPress.com gebruikers hebben standaard een groot aantal diensten die ze erbij krijgen als ze een bloggen bij deze bekende dienst. Ook als je zelf een WordPress blog op een eigen domein hebt kun je via de Jetpack plugin gebruik maken van een groot aantal diensten waar WordPress.com gebruikers ook toegang tot hebben, zoals blogstatistieken en integratie van Twitter. Sinds versie 2.0 afgelopen week uitkwam zijn daar ook de Publicize opties bij gekomen waarmee je meteen vanuit je WordPress blog je nieuwe blogposts kunt publiceren naar o.a. Twitter, Facebook en LinkedIn. Na het activeren van deze opties krijg je enkele nieuwe instellingen erbij in je Dashboard en kun je kiezen welke sociale netwerken je wilt gebruiken.

Het voordeel is dat nieuwe blogposts letterlijk tegelijkertijd op je blog en de sociale netwerken worden gepubliceerd. In het scherm waar je je nieuwe blogposts schrijft kun je per blogpost bepalen welke aankondiging wordt gebruikt of zelfs per keer aan of uit zetten. Ik plaats bijvoorbeeld niet alle blogposts op LinkedIn.

Of je nou alleen voor jezelf blogt of probeert een zo groot mogelijk publiek te vinden, gebruik maken van de sociale netwerken waar je toch al actief bent is een goede manier om potentiële lezers te vertellen dat je meer te vertellen hebt dan wat je op die sociale netwerken al deelt. Mits met gezond verstand gebruikt natuurlijk want mensen hebben het snel door als je die sociale netwerken alleen maar gebruikt voor het promoten van je blog. Maak dus geen misbruik van de mogelijkheden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top