EPUB ebooks lezen in Chrome met behulp van Readium

Ebooks kun je lezen op je tablet, ereader en online tegenwoordig. Er zijn zelfs diensten waar je je ebooks in de cloud kunt bewaren en waarmee je je eigen digitale bibliotheek kunt maken. Maar als je ebooks liever niet toevertrouwd aan de cloud, en een goede -en gratis- app zoekt waarmee je op je pc ebooks goed kunt lezen, dan is Readium een aanrader.

Readium is een project van het International Digital Publishing Forum (IDPF) dat als doel heeft om open source software beschikbaar te stellen waarmee EPUB 3 publicaties (ebooks) mee gelezen kunnen worden. Dit dan vooral om EPUB 3 zo snel en eenvoudig mogelijk geadopteerd te krijgen als de standaard voor laagdrempelige digitale publicaties. Het is ook logisch want het IDPF beheert ook de open EPUB standaard zelf en dan is het handig om ook de middelen om deze te kunnen lezen beschikbaar te hebben.

EPUB 3 ebooks zijn er nog slechts in beperkte mate maar ze hebben enkele voordelen en vernieuwingen ten opzichte van de oudere EPUB 2 ebooks die eigenlijk alleen eenvoudig tekst en afbeeldingen konden bevatten. Met ebooks in EPUB 3 formaat kunnen animaties, video en audio gebruikt worden, er kan veel preciezer gewerkt worden met de layout van ebooks en ook links binnen & tussen ebooks voor navigeren en annoteren werken veel beter. Hoewel Apple’s iBooks inmiddels EPUB 3 ondersteunt is bijvoorbeeld Adobe Digital Editions nog niet zo ver dat het alle opties netjes weergeeft.

Eerder dit jaar probeerde ik Readium al een keer toen het als extension voor Google Chrome werd uitgebracht. Ik vond het zelf niet heel goed werken maar inmiddels is men een stuk verder in de ontwikkeling ervan. Readium wordt gebouwd op de WebKit software, waar ook Chrome mee gemaakt wordt, en dat maakt het nu mogelijk dat Readium als web app (voorlopig exclusief?) beschikbaar is in de Chrome Web Store. Dit keer vind ik het een stuk beter bevallen en worden zowel EPUB 2 als EPUB 3 ebooks mooier weergegeven dan in Adobe Digital Editions. Een goede reden om deze web app te installeren als je Chrome gebruikt of als je ebooks op je pc of Android toestel/tablet wilt lezen (Chrome is ook beschikbaar op alle Android apparaten vanaf Android versie 4).

In de Chrome Web Store kun je Readium installeren als app waarna het standaard getoond wordt -samen met andere geïnstalleerde apps- als je een nieuw tabblad opent in Chrome.

Als je de Readium web app opent dan wijst de volgende stap zich letterlijk zelf. Standaard wordt je bibliotheek getoond met alle ebooks die je hieraan toegevoegd hebt. De eerste keer word je subtiel gewezen waar je ebooks kunt toevoegen aan je bibliotheek. Als je Chrome op meerdere pc’s of apparaten geïnstalleerd hebt, en je ook mbv een Google account alle instellingen, apps en extensions synchroniseert, dan wordt de Readium app wel gesynchroniseerd maar de ebooks in je Readium bibliotheek niet. Die blijven apparaatgebonden.


Je kunt ebooks toevoegen als ze ergens online staan (op je site of als gedeelde link in je Dropbox bijvoorbeeld) of een ebook selecteren vanaf je harde schijf. Het aanvinken van de validate optie is niet verplicht maar helpt wel om vast te stellen als je ebook niet voldoet aan de standaarden. Ik kreeg bijvoorbeeld bij een specifiek ebook een blanco scherm en dat bleek dus te liggen aan het feit dat deze niet conform de standaarden was opgemaakt. Ook belangrijk om te onthouden is dat met DRM beveiligde ebooks wel geladen kunnen worden maar niet getoond kunnen worden. Adobe DRM is geen onderdeel van de (open) EPUB standaard en het is dus maar de vraag of die mogelijkheid er ook gaat komen.

Na het uploaden van je ebook(s) worden ze gelijk getoond in Readium. De tekst past zich, zoals het hoort, netjes aan afhankelijk van hoe groot het Chrome venster is en je kunt grootte van het lettertype, de marges en de kleur van de tekst & achtergrond aanpassen naar eigen smaak. Als je op een grote monitor leest kun je ook nog kiezen om dubbele pagina’s te tonen.

Romans zul je niet snel gaan lezen op een monitor denk ik (hoewel het in Readium een aanzienlijk betere ervaring is dan met Adobe Digital Edition) maar deze maken ook nauwelijks gebruik van de EPUB 3 voordelen. Ebooks die hier wel gebruik (gaan) maken zullen vooral studieboeken, interactieve kinderboeken of naslagwerken zijn die ook profiteren van de mogelijkheden die de nieuwe standaard biedt. En dan is het prettig dat je ze zonder problemen op je pc of Android toestel kunt lezen in Chrome, toch?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top