Dé (Hoger) Onderwijsdagen 2012 #owd12

De komende drie dagen vinden Dé Onderwijsdagen 2012 plaats. Drie dagen met interessante keynote sprekers, tientallen (hopelijk boeiende) sessies en vooral veel zien, leren en spreken met collega’s die in het onderwijs werkzaam zijn. De eerste dag is specifiek gericht op het hoger onderwijs, de tweede dag is voor zowel hoger onderwijs als mbo bedoeld terwijl de derde dag zich vooral richt op het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en primair onderwijs. Aangezien donderdag 15 november ook het NVB100 congres plaatsvindt komt het mij dus goed uit dat ik in het hoger onderwijs werkzaam ben. Ik kan me dus richten op die ene dag vandaag, morgen even uithijgen en dan donderdag me vol op het NVB congres storten.

Ik ben ook als één van de edubloggers aanwezig die verslag gaat doen van de Onderwijsdagen op het bijbehorende blog. Met negen bloggers zullen daar flink wat artikelen gaan verschijnen verwacht ik, dus daar kun je terecht als je alle verslagen en sfeerimpressies wilt lezen van alle drie de dagen.

Zelf had ik aardig wat moeite om te kiezen uit alle sessies die werden aangeboden maar, met wat ‘hulp’ van een sessie over auteursrecht en weblectures die helaas niet doorgaat, heb ik toch mijn definitieve programma weten samen te stellen. Vanavond en vooral morgen zul je dan zowel hier als op het blog van de Onderwijsdagen verslagen aantreffen van:

 • De keynote van Anka Mulder. Ze is directeur Onderwijs en Secretaris van de TU Delft en voorzitter van het OpenCourseWareConsortium en schetst onder andere met welke trends en ontwikkelingen de hoger onderwijsinstellingen de komende jaren geconfronteerd worden en hoe de instellingen hierop in kunnen springen. Bijvoorbeeld door inzet van open educational resources (OER) maar ook eventuele andere (ICT-)ontwikkelingen;
 • De kickstartsessie van Andres Steijaert (van SURFnet) over wat cloud computing precies is en hoe hiervan gebruik gemaakt kan worden in het onderwijs. Hoe online diensten benut kunnen worden bij projecten en in lessituaties;
 • Alexander Klöpping vertelt over het nieuwe initiatief van hem en Marten Blankesteijn: de Universiteit van Nederland. Een online universiteit, met het doel de kennis van de allerbeste hoogleraren van Nederland  beschikbaar en voor altijd toegankelijk te maken voor heel Nederland als weblectures;
 • De sessie over Wikiwijs, het platform waar docenten in Nederland open leermaterialen kunnen zoeken, delen, bewerken en mixen met andere leermaterialen. In deze sessie wordt een overzicht gegeven van hoe Wikiwijs te gebruiken is door het hbo en wo en welke plannen er bestaan voor de toekomst.

Als iemand zin heeft in een gastblog over auteursrecht en weblectures dan houd ik me beleefd aanbevolen want ik baal er wel een beetje van dat nou net deze sessie niet doorgaat. Wie weet lezen er nu een paar experts mee.

Of ga ik Alexander Klöpping met dit onderwerp lastig vallen tijdens zijn sessie? ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  • Ik was er dus alleen vandaag bij dus we missen elkaar morgen helaas! Je hebt dan wel de gelegenheid om de sessie van vandaag van Alexander Klöpping mee te maken dus ik ben een heel klein beetje jaloers :)

   Ben je donderdag nog op het NVB100 congres?

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top