Aan de slag met eBooks (alleen deel 1) #owd12

Hoewel ik eigenlijk gepland had om bij de sessie van Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn te gaan zitten over de Universiteit van Nederland, ging deze sessie helaas niet door dinsdag en is deze verplaatst naar vanmiddag om 13.00 met alleen Marten Blankesteijn. Ik schoof daarom aan bij Pierre en Frank bij het eerste deel van hun dubbelsessie ‘Aan de slag met eBooks’. In dit eerste deel ging het vooral over de ‘theorie’ van ebooks in het onderwijs terwijl in het tweede deel alle deelnemers aan de slag konden/moesten om zelf een ebook te maken mbv Book Creator for iPad.

De aanwezigen hadden allemaal ervaringen, meningen en (veel) vragen over het gebruik en de mogelijkheden die ebooks (zouden moeten) bieden voor het onderwijs.

Ondanks de presentatie waarin o.a. voordelen, nadelen en het didactisch ontwerpproces van ebooks aan de orde kwamen werd de bijeenkomst toch een bijzonder interactieve vraag- en antwoordsessie. Het gebruik van ebooks op tablets en het daaraan vastzittende ecosysteem (van Apple), het feit dat er op alle platformen veel/voldoende mogelijkheden zouden moeten zijn om ebooks te kunnen raadplegen .. zolang je maar geen Windows Phone of Windows 8/RT gebruikt, het inzetten van het ePub formaat voor readers en onderwijspublicaties en de door studenten ervaren voordelen van ebooks, namelijk het eenvoudig kunnen delen van relevante passages met medestudenten en het makkelijk kunnen doorzoeken van een studieboek. De vragen kwamen sneller dan de antwoorden konden komen en beide gastheren zijn volgens mij met huiswerk uit de sessie vertrokken.

Ook al kon ik niet bij het tweede deel aanwezig zijn, deze dubbelsessie is mijns inziens een goed voorbeeld van de meerwaarde van de Onderwijsdagen. Het delen van ervaringen met anderen, zowel de sprekers als de overige deelnemers in de zaal, over een onderwerp waar niemand nog het ei van Columbus van gevonden heeft. Een leuke en levendige sessie!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2020 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top