Ebooks van iBooks lezen op je ereader: een handleiding voor als het echt niet anders kan

Als het gaat om ebooks kopen dan let ik -behalve op de prijs- vooral op waar ik ze koop. Met een papieren boek maakt het maar weinig uit waar je ze koopt maar met ebooks moet je goed opletten bij welke leverancier of online boekwinkel je een exemplaar op de kop wilt tikken. Koop je bij Amazon dan zit je meteen vast aan hun eigen formaat, ereaders en apps. Koop je bij Kobo of Bol.com dan zal het ebook altijd in ePub formaat zijn maar kun je ze met wat inspanning mbv Adobe Digital Editions op een ereader naar keuze lezen. Koop je bij Apple daarentegen dan zijn het vaak ebooks in ePub formaat maar zijn ze dermate beveiligd met DRM dat je ze alleen maar op een iPad (en soms nog op een iPhone of iPod) kan lezen.

Nou zijn die gesloten ecosystemen van Amazon en vooral Apple vooral handig voor de leveranciers want je kunt je gekochte ebooks (en andere content) effectief niet buiten de door hun goedgekeurde apps en apparaten gebruiken. Handig want dat betekent dat je waarschijnlijk hun content en hun apparaten blijft kopen als je eenmaal geïnvesteerd hebt. Als je je er bij neer wilt leggen gebruik te maken van slechts 1 leverancier voor al je content en apparaten, dan heeft dit ook voor een consument nog wel voordelen maar zelf ben ik nogal fel gekant tegen dit soort praktijken. Voor het geval dat uit eerdere blogposts nog niet duidelijk geworden was.

Alleen als ik mag houden wat ik koop
Mijn hoofdregel bij het kopen van ebooks is dan ook of ik de door mij gekochte ebooks als mijn eigendom kan beschouwen. Kan ik een backup maken van een ebook dat ik wil kopen zodat ik het kan lezen op mijn tablets of ereaders? Kan ik mijn gekochte ebooks ook lezen op andere apparaten dan die van de leverancier zelf?

Als het enigszins kan dan koop ik ebooks zonder DRM en als dat niet het geval is, dan verwijder ik de DRM van ebooks. Krijg ik de DRM niet verwijderd van gekochte ebooks, dan is het ook simpel want dan koop ik daar dus geen boeken. Een voorbeeld van dat laatste is de iBookstore van Apple. Via iTunes of je iPad kun je ebooks kopen die in de iBooks app dan beschikbaar worden gemaakt voor gebruik op, jawel, iPads. Ook al gaat het vaak om ePub ebooks, ze zijn met een aparte DRM systematiek beveiligd die gekoppeld is aan je Apple id en dat is niet compatibel met de Adobe DRM. Oftewel, gekochte ebooks in de iBookstore kun je alleen maar lezen in de iBook app op een iPad of een ander Apple apparaat.

Die DRM systematiek is aanzienlijk hardnekkiger dan de Adobe DRM en ook al is iBooks een prima app om ebooks mee te lezen, het feit dat ik de ebooks niet buiten die app kan gebruiken betekent dat ik geen ebooks koop in de iBookstore. Zo simpel is het.

Maar als je toch ebooks hebt in iBooks?
Vorige week was er een weekendactie van het NRC waarin je gratis een boek van Youp van ‘t Hek kon downloaden. Uit (alleen) de iBookstore. Die heb ik, als de Nederlander die ik ben, vanzelfsprekend gedownload maar wilde toch een poging wagen of ik het voor elkaar kon krijgen om dat ebook ‘eraf’ te krijgen zodat ik het op mijn Kobo ereader kon gaan lezen. Met veel gepruts heb ik het voor elkaar gekregen en hieronder staan de stappen beschreven die ik heb moeten doen. In de hoop eigenlijk dat ik dit niet nog een keer hoef te doen.

Voor de volledigheid: deze stappen werkten voor mij en doen dat wellicht niet voor jou. Ze zijn bedoeld zodat ik mijn legaal verkregen ebooks kan gebruiken op mijn ereader.

Requiem voor iTunes
De iTunes DRM kan verwijderd worden met software die Requiem heet. Zo gemakkelijk als het daar staat in dat zinnetje gaat het echter niet. De FairPlay DRM die door Apple gebruikt wordt is niet 100% gekraakt en Apple neemt met iedere nieuwe versie van iTunes ook weer stappen om eventuele zwakke punten te verhelpen. Daar zijn ze zo succesvol in dat de Requiem software niet meer werkt met recentere versies van iTunes. De makers lijken het ook deels opgegeven te hebben want hoewel er nog steeds nieuwe versies van Requiem uitkomen is de ondersteuning voor iBooks DRM verwijderen komen te vervallen. Er moet dus (voorlopig?) gebruik gemaakt worden van een specifieke versie van Requiem in combinatie met een specifieke versie van iTunes. De stappen hieronder gaan uit van Windows versies met als belangrijkste beperking dat door het gebruik van een oude iTunes versie GEEN iOS 6 apparaten ondersteund worden.

 1. Installeer iTunes 10.5.3 op je pc of laptop. Zowel de 32bit als 64bit versies kun je vinden bij Old Apps. Als je een recentere versie van iTunes al geïnstalleerd hebt, dan zul je deze helaas moeten verwijderen inclusief de iTunes map in je Mijn Documenten map. Als je daar gekochte muziek, ebooks, apps of films in hebt staan maak dan eventueel een backup of bereid je voor dat je alles opnieuw moet downloaden na installatie van de oudere versie van iTunes.
 2. Zorg dat je tijdens de installatie afvinkt dat gezocht moet worden naar iTunes updates. Controleer na de installatie bij de voorkeuren op het tabblad Algemeen of dit ook daadwerkelijk afgevinkt is.
 3. Verwijder op je iPad (of iPhone/iPod Touch) in iBooks de ebooks waarvan je een backup wilt gaan maken. Die worden zometeen weer teruggesynchroniseerd dus maak je geen zorgen, ze zijn niet permanent weg.
 4. Ga naar de iTunes Store in iTunes, meld je eventueel aan met je Apple id en download de app iBooks.
 5. Als je toch in de iTunes Store bent, zoek en download de gekochte ebooks waarvan je de backup wilt gaan maken.
 6. Synchroniseer nu je iPad (of iPhone/iPod Touch) met iTunes zodat de ebooks weer op je iPad staan. Het synchroniseren is een noodzakelijke stap omdat er dan pas een ‘lees-sleutel’ wordt toegevoegd aan het ePub bestand. Ik heb het zelf zo ingesteld dat ook alleen maar boeken gesynchroniseerd werden en geen apps of muziek.
  • LET OP! Mijn iPad 2 met iOS6 werd niet herkend in iTunes 10.5.3. iOS6 wordt vanaf  iTunes 10.6 ondersteund en ik moest dus perse een 1ste generatie iPad gebruiken die nog iOS5 gebruikt. Het werkte zonder problemen op die oudere iPad maar als je geen iPad hebt met iOS5 dan gaat het volgens mij niet werken.
 7. Koppel nu je iPad af, ga naar het Boeken onderdeel in iTunes en rechtsklik op het boek waarvan je een backup wilt maken. Kies Openen in Verkenner en controleer of het inderdaad om een ePub ebook gaat dat je niet kunt openen. Soms zit de DRM er niet op bijvoorbeeld.
 8. Als je inderdaad het ePub bestand niet kunt lezen, sluit dan iTunes en ga op internet op zoek naar Requiem 3.3.5. Google is je vriend hier. Pak dit zip bestand uit naar een mapje op je pc of laptop. Latere versies van Requiem werken niet meer in combinatie met iBooks.
 9. Requiem vereist Java en ook dit zul je moeten installeren als je dit nog niet hebt. Kies ook hier uit de goede 32bit of 64bit versie voor je besturingssysteem.
 10. Start Requiem op (werkt alleen als iTunes afgesloten is) en het programma doorzoekt de iTunes map op beveiligde bestanden. Ebooks met DRM worden verplaatst naar de Prullenbak en vervangen door DRM vrije exemplaren. Controleer of ze ook inderdaad werken voordat je de Prullenbak leegt.

Het is me hiermee gelukt maar het is dus wel een zeer bewerkelijk proces waarbij je nooit meer je iTunes kunt upgraden, je Java moet installeren en verplicht een iPad(1) met iOS5 moet gebruiken. Je kunt beter accepteren dat je verplicht op je iPad moet lezen als je boeken koopt in de iBookstore of, zoals ik, hetzelfde boek bij een andere leverancier kopen die niet zoveel restricties oplegt.

Maar ik heb nu wel een handleiding voor mezelf voor als het echt niet anders kan.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Requiem gedownload, maar failed de DRM eraf te halen :( Dus ik zit nog steeds met een gekocht epub book in mijn itunes (windows) die ik niet kan lezen.

  Reply

  • Waarschijnlijk heb je dan niet iTunes 10.5.3 met (dus) een oude iPad die nog op iOS5 draait. Het werkt helaas alleen maar met die specifieke combinatie. Recentere versies van iTunes werken niet meer samen met Requiem terwijl je dus een recente versie nodig hebt als je iOS6 op je iPad hebt staan.

   Reply

 2. Hartelijk dank voor deze uitleg. Ik heb nu kopieën van mijn ipad boeken op mijn Kobo. Fantastisch.
  Een kleine opmerking. Ik had java64 bits geïnstalleerd en het werkte niet, na downgrading naar 32 bits werkte e.e.a. perfect.

  Reply

 3. Is er ook een oplossing om de bibliotheekboeken die alleen voor de app geschikt zijn op de ereader te krijgen ?

  Reply

  • Ja en nee. Je kunt de ebooks niet vanuit de app overhevelen naar een ereader maar als je een ereader hebt die Android apps ondersteunt – zoals de Icarus Illumina – dan kun je dus ook de Bibliotheek app installeren.

   Reply

 4. Beste Raymond,

  Ik probeer jou methode uit voor mijn vriendin die voor haar verjaardag een KOBO E-reader heeft gekregen.
  In een VM heb ik W7 geinstalleerd, requiem, java & quicktime.
  Echter krijg ik de 11111 foutmelding wanneer ik probeer in te loggen met haar account in itunes.
  Hoe ben je hier langs gekomen?

  Reply

  • Ik heb die foutmelding simpelweg nooit gehad. De methode die ik hierboven beschreef werkt alleen in combinatie met een iOS device dat nog op iOS 5 draait (een iPad 1 bijvoorbeeld) maar het kan goed zijn dat iTunes ook nog wat wijzigingen sindsdien heeft doorgevoerd. Ik heb het sindsdien niet meer geprobeerd en ben dat ook niet van plan eigenlijk aangezien ik mijn iPad 1 inmiddels definitief afgedankt heb.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top