De Kobo Mini in de praktijk

Tegelijk met de Kobo Glo brengt Kobo ook de Kobo Mini op de markt. Met de Mini is er eindelijk weer wat te kiezen qua ereaders als het gaat om formaat want hoewel twee leveranciers al eerder een 5” model  uitbrachten (de Cybook Opus en de Sony Pocket Edition), doet Kobo dit nu met een kleine ereader waar zowel wifi en touchbediening op aanwezig is. Ook de prijs is redelijk mini gehouden want met 80 euro krijg je dan weliswaar niet het hogere resolutie scherm en de schermverlichting van de Glo, je betaalt dan ook 50 euro minder voor een ereader die zo in je zak past.

Wat krijg je aan ereader?
Als je kijkt naar de specificaties dan wordt duidelijk waar het prijsverschil vandaan komt. Het Vizplex V110 E-ink scherm van de Mini is een generatie ouder dan die van de Kobo Touch en, als je beide ereaders naast elkaar legt, zie je dat dit scherm een tintje geliger is. In de praktijk merk je daar overigens helemaal niks van en is het uitstekend lezen op dit scherm. De gevoeligheid van het touchscherm is wel wat minder lijkt het hoewel het zeker niet helpt dat het allemaal net een stukje priegeliger is op een 5” scherm dat dezelfde 600×800 resolutie heeft als zijn 6” soortgenoten. Ik heb echter geen enkel probleem gehad in het gebruik van het (touch)scherm dus het is vooral een kwestie van even wennen.

Klein en licht
De Kobo Mini is ook echt mini. Het verschil tussen 5 en 6 inch lijkt misschien klein op papier maar juist als je de Mini en de Touch weer naast elkaar legt zie je erg goed hoeveel het scheelt. De volledige Kobo Mini past (bijna!) op puur en alleen het 6” scherm van de Kobo Touch.  Dat betekent dat zowel in de hoogte en de breedte de Kobo Mini een heel stuk kleiner is. Met slechts 134 gram is de Mini ook meteen de allerlichtste ereader die je op dit moment kunt kopen.

In het gebruik
De Kobo Mini heeft dezelfde software als de Kobo Touch en de Kobo Glo. Als je hem voor het eerst aanzet moet je de Mini via de computer of via wifi laten verbinden en activeren met Kobo. Ik kreeg meteen een software update binnen en kon daarna inloggen met mijn Kobo account (of eentje aanmaken als je er nog geen eentje hebt). Via wifi activeren heeft de voorkeur hier overigens want hoewel het prima via de computer te doen is vereist dit de installatie van de Kobo software die je verder niet echt nodig hebt. Ik heb ook meerdere vragen gekregen bij de Kobo Touch over deze verplichte installatie en activering en via wifi is dit een simpelere en aangenamere ervaring geworden.

Op het Home scherm zie je de voorkant van het boek dat je op dit moment aan het lezen bent, gevolgd door de laatste 4 boeken die je ofwel gelezen hebt dan wel die recent toegevoegd zijn. Rechtsbovenaan vind je een kleine optie waar de de wifi-instellingen, de synchronisatie knop en alle overige instellingen van de Mini achter verstopt zitten terwijl je midden onderaan het scherm de Bibliotheek (met al je boeken), Boeken zoeken (en kopen in de Kobobooks winkel) en Reading Life opties overzichtelijk in beeld staan. Reading Life is Kobo’s eigen unieke toevoeging waarmee je je eigen leesstatistieken kunt bijhouden en badges kunt verdienen met je leesgedrag. Deze zijn dan vervolgens te delen op Facebook mocht je je vrienden willen laten weten wat voor boekenwurm je daadwerkelijk bent.

De software is niet aangepast voor het kleinere scherm van de Kobo Mini en dat betekent wel dat het af en toe wat lastig navigeren is door de menu’s als de gezochte optie dicht bij 1 van de randen zit. Het vereist soms een wat delicate aanpak die wellicht niet door iedereen gewaardeerd zal worden, zeker aangezien alle navigatie ook met de software en het scherm moet gebeuren; de Mini heeft net als grotere broer Glo geen enkele fysieke knop meer voor de navigatie.

Het lezen
Aangezien de Mini over wifi beschikt kun je gekochte ebooks synchroniseren met je Kobo account maar natuurlijk kun je ze er ook via de computer opzetten met de meegeleverde micro USB kabel waarmee je de Mini eveneens moet opladen. Zowel Adobe Digital Editions als Calibre herkennen de Mini zonder problemen.

Alle ereaders beschikken over de mogelijkheid om het lettertype en de grootte ervan aan te passen en vooral bij de Kobo Mini zul je blij zijn dat deze mogelijkheid prima werkt. Het kleinere scherm heeft dezelfde resolutie als de Kobo Touch of de Sony PRS-T1/2 readers en dat betekent dat de tekst een stuk kleiner oogt op de Mini. Je kunt echter zonder problemen het lettertype en –grootte naar eigen smaak aanpassen hoewel bij de wat grotere letters de tekst wat ‘vetter’ wordt weergegeven dan ik mooi vind. Overigens is dit wel weer aan te passen in de Typegenius opties die je onder Geavanceerd weer vindt.

De lettertypes zijn wel door Kobo zo veel mogelijk geoptimaliseerd voor de Mini. Behalve een nieuw eigen Kobo Nickel lettertype is bovendien het OpenDyslexic lettertype toegevoegd voor de dyslectische digitale lezer.

(Klik om groter te bekijken)

Vijf of zes?
Hoe praktisch is een 5 inch ereader en kun je niet beter voor een 6” model gaan? Dat is een vraag die ik vroeger nog wel eens kreeg toen ik met de Sony Pocket Edition in de trein zat te lezen. Toen zei ik altijd dat je je niet blind moest staren op de grootte van het scherm maar vooral moest kijken naar de leeservaring en de omgeving waarin je een ereader het meeste gebruikt. En ik was verzot op die kleine Sony ereader! Ik gebruikte de Sony Pocket Edition als handig alternatief voor mijn 8 inch iLiad dat in vergelijking een bakbeest was om mee te sjouwen en dat was niet zo prettig als je dagelijks leest in de trein. De oude Sony Pocket Edition met zijn 5” scherm was toen klein maar nu (zie je op de foto hierboven) blijkt dat de 6” Kobo Touch net zo groot is.

Als je de Kobo Mini nu even niet met zijn 6” broertjes vergelijkt maar met de Sony Pocket edition (uit 2009), dan zie je een wereld van verbetering. Goed, de metalen behuizing  met de extreem fijne bladerknop blijft zeer geliefd bij mij maar de Mini heeft een fors beter scherm dan het 8 grijstinten-scherm van de Sony. De Mini heeft wifi,is ruim de helft lichter dan de Sony en met een formaat waarvan ik voor het eerst durf te zeggen dat je die werkelijk zo in je jaszak kunt stoppen.

Het feit dat je op de Sony vastzat aan 1 lettertype en het slechts met drie verschillende groottes van dit lettertype moest doen was zijn grootste verbeterpunt en het is er eentje die door de Mini ruimschoots is opgepakt. Dankzij de mogelijkheden om tekst uit te lijnen, lettertypes aan te passen, de grootte te varieren (in 24 stappen!) en ook nog met de TypeGenius opties helemaal te fine tunen, is de leeservaring op een Kobo Mini uitstekend. Tel daarbij het zeer handzame formaat op en je hebt sowieso de ideale ereader voor onderweg.

Heb je het al weer over de accessoires?
Wat voor elke ereader essentieel is, is ook nodig voor de Kobo Mini en dan heb ik het over een goede beschermhoes. Kobo introduceert met de Mini ook verwisselbare gekleurde achterkantjes en je zou bijna denken dat ze dat doen omdat de standaard achterkanten magneten zijn voor vingerafdrukken. Als je er naar wijst zitten ze al onder, zou je bijna denken. Zeker voor de Mini die je waarschijnlijk specifiek zult kopen omdat je hem meeneemt onderweg, al dan niet in een jaszak, is een hoes of andere bescherming geen optionele luxe maar een noodzaak.

Op de site van Kobo kun je zowel hoezen als de verwisselbare achterkantjes vinden (die overigens nog niet leverbaar zijn zo te zien) voor de Mini maar als alternatief gebruik ik liever de beter betaalbare (en verkrijgbare) hoes of leren sleeve van Geckocovers. Een hoes vergroot weliswaar de omvang van de Mini maar zowel met deze als een sleeve –die ook makkelijk in een jaszak gaat- vergroot je vooral de levensduur van de Mini.

Conclusie
Kobo mikt met de Mini duidelijk op een markt van mensen die zoeken naar een ereader voor onderweg of erbij.  Zoals de Kobo Glo (deels) bedoeld is voor mensen die graag ’s avonds bij slecht licht willen kunnen lezen, is de Kobo Mini bedoeld voor mensen die overdag en onderweg willen lezen. Het is de kleinste en de lichtste ereader die beschikbaar is terwijl je dan alle functionaliteiten van grotere broer de Touch ook bij de hand hebt.

Ja, je hebt een iets minder goed scherm bij de Mini en ja, de navigatie werkt ook een stukje lastiger door het kleinere scherm. Als je minder goede ogen hebt, hele grote handen hebt of gewoon niet houdt van wat priegelige apparaten, dan zal de Kobo Mini waarschijnlijk niks voor je zijn maar gelden die bezwaren niet voor je, dan heb je in de Mini een ideale ereader voor onderweg die je –mits goed beschermd- permanent in je jaszak kunt laten zitten. Thuis op de bank of in bed pak je dan gewoon de Kobo Glo erbij.

@ Met dank aan Weber Shandwick voor het beschikbaar stellen van een review exemplaar van de Kobo Mini en Geckocovers voor het beschikbaar stellen van de Kobo Mini hoes

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. “Je kunt echter zonder problemen het lettertype en –grootte naar eigen smaak aanpassen hoewel bij de wat grotere letters de tekst wat ‘vetter’ wordt weergegeven dan ik mooi vind. Overigens is dit wel weer aan te passen in de Typegenius opties die je onder Geavanceerd weer vindt.”
  Zojuist mijn nieuwe Kobo Mini geinstalleerd maar kan geen enkele aanwijzing vinden hoe de letters te vergroten. Kunt u mij helpen, stap voor stap?
  bvd Leonie

  Reply

  • Het is typisch iets dat je net even moet weten inderdaad. De Kobo Mini heeft geen menu knop en dus gaat alles via het touchscherm.

   Als je een (willekeurig) boek geopend hebt dan moet je ergens in het midden van het scherm even drukken. Teveel naar links en hij bladert terug, teveel naar rechts en hij bladert verder maar als je in het midden drukt komt er zowel boven als onderaan een klein menu te voorschijn. Bovenaan staat het huisje bijvoorbeeld zodat je weer terug naar het startscherm kunt maar onderaan zie je de optie die je zoekt.

   Menu in een ebook op de Kobo Mini

   Behalve dat je onderaan ziet hoever je bent in het boek zie je rechtsonderaan een boekje waarmee je naar de inhoudsopgave gaat, de twee pijlen waarmee je snel kunt bladeren door het boek en helemaal rechts de sleutel waarmee je bij de instellingen komt. Je moet echter de 2 A’s hebben om bij de instellingen voor de lettergrootte en het lettertype te komen.

   Instellingen voor lettertype en -grootte op de Kobo Mini

   In dit menu kun je dus het lettertype veranderen maar ook de lettergrootte, regelafstand, marges en uitlijning. Ik heb het in het Engels staan maar de lettergrootte, regelafstand en marges staan alle drie als bolletje weergegeven op een lijn. Hoe verder naar rechts, hoe groter ze worden. Door het bolletje naar rechts te verschuiven, of op het plus teken rechts te klikken, stel je het naar eigen smaak in.

   Overigens zie je (bij mij) standaard het lettertype op Document default staan. Als je dat wijzigt naar één van de andere lettertypes – en ik vind Georgia prettig – dan krijg je in dat menu ook de Geavanceerd (Typegenius) opties erbij waar ik in mijn blogpost over sprak. Die stellen je in staat om nog meer in te stellen aan het lettertype zoals de specifieke dikte enz.

   Hopelijk lukt het je allemaal en heb je nog veel plezier van je Kobo Mini!

   Reply

   • Hartelijk dank voor het supersnelle antwoord.
    Het is gelukt. Ik moest echter ergens rechtsonder op het scherm drukken om het menu tevoorschijn te halen.
    groet, Leonie

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top