Backups maken van je Google data met Takeout

Hoewel het natuurlijk ontzettend handig is dat je tegenwoordig alles zo’n beetje in de cloud kunt doen met een enorme verscheidenheid aan webdiensten, je vertrouwt wel een grote hoeveelheid gegevens toe aan al deze webdiensten. Gegevens die in alle waarschijnlijkheid weg zijn op het moment dat zo’n webdienst wordt opgeheven of er iets met jouw account aan de hand is.

Afgelopen zomer werd een Microsoft account geblokkeerd wegens een overtreding van de Skydrive voorwaarden en verloor die persoon toegang tot alle diensten van Microsoft en alle data die daar opgeslagen waren. Verhalen over geblokkeerde accounts en gehackte accounts/id’s lijken elke week wel op te duiken en hoe meer je met een bepaalde dienst of leverancier doet, hoe heftiger de consequenties daarvan (kunnen) zijn.

Eén van de grootste partijen waar bijna iedereen wel meerdere diensten van gebruikt is Google. Webdiensten komen en webdiensten gaan bij Google maar op elk gegeven moment zijn er letterlijk tientallen diensten die ze aanbieden en waar je middels je Google account toegang tot hebt. Je hoeft alleen maar even voor te stellen dat morgen je Google account niet meer werkt om te beseffen waar je dus ineens ook geen toegang meer tot hebt. Gmail, jouw abonnementen in Google Reader, je YouTube video’s en je Google Drive documenten om er maar een paar te noemen. Jouw data waar je geen toegang meer tot hebt.

Data Liberation
Het hoeft niet gelijk dramatisch een probleem met je account te zijn om je mail, je abonnementen en je content te willen exporteren. Het is ook handig als je geen gebruik meer wilt maken van Google diensten en wilt overstappen naar Microsoft diensten of misschien helemaal niet meer in de cloud wilt zitten met al je data. Google voorziet hier gelukkig heel actief in door voor elke dienst die ze aanbieden mogelijkheden te geven om jouw content en data ook weer uit de Google diensten te kunnen halen. Voor als je wilt overstappen, een backup wilt maken of als je zelf die data weer wilt gaan bewerken. Al jaren geleden heeft een apart team binnen Google daar het Data Liberation Front voor opgericht. Minder activistisch en radicaal dan je wellicht zou aannemen gezien de naam, is het doel van deze site je voor elke Google dienst uit te leggen hoe je kunt ‘ontsnappen’ aan die dienst met behoud van je data. Het zijn bijna altijd korte handleidingen hoe je data kunt exporteren zodat je ze elders weer kunt importeren voor hergebruik.

Takeout
Je kunt via de Data Liberation Front website uitzoeken hoe je je data kunt exporteren maar om het allemaal nog wat laagdrempeliger te maken heeft Google de Takeout dienst ooit geïntroduceerd. Dit is een aparte site en webdienst die voor een groeiend aantal Google diensten rechtstreeks de mogelijkheid biedt al je data te downloaden die je in die dienst hebt staan.

Als je naar de Takeout website gaat kom je standaard op een tabblad terecht waar je alle data van alle ondersteunde Google diensten meteen in 1 groot bestand kunt downloaden maar je kunt door naar Choose services te gaan ook je data van individuele diensten downloaden. Daar kun je nu backups maken van je +1‘s, Buzz, Circles, Contacts, Drive, Latitude, Picasa, Profile, Reader, Stream, Voice en YouTube. De laatste is twee maanden geleden toegevoegd en stelt je in staat om met enkele klikken alle geuploade video’s weer netjes te kunnen downloaden.

Google Reader
De recentste toevoegingen aan Takeout zijn Reader en Latitude. Alle locatiegegevens die je in Latitude opgeslagen hebt kun je nu in 1 keer downloaden maar voor mij is Google Reader interessanter. Reader had al altijd al de mogelijkheid om, via het tabblad Import/Export, al je abonnementen te exporteren maar deze is nu vervangen door Takeout.

Dus ik ging natuurlijk eens kijken bij Takeout hoe dat dan nu werkt voor Reader.

Bij Takeout kies je dan Choose services en staat Reader nu inderdaad keurig in het rijtje van ondersteunde diensten.

Takeout haalt alle gegevens op wat voor mij lijkt neer te komen op 8 bestanden die samen nog geen 1 MB groot zijn. Dat kan kloppen want de inhoud van de RSS feeds worden natuurlijk niet meegenomen.


Als je verder klikt dan schakel je automatisch naar het tabblad Downloads en wordt het archiefbestand aangemaakt. De 8 bestanden zijn nu kennelijk toch 6,1 MB groot geworden hoewel -piepklein rechtsonder- te zien is dat het 1,7 MB is? Als het archief bestand compleet is kun je het (de komende 7 dagen) downloaden.


In het gedownloade archiefbestand (een ZIP bestand) is te zien dat het bestand zelf 1,7 MB groot is maar dat er ongecomprimeerd inderdaad 6,1 MB aan bestanden in zitten. De abonnementen zijn als xml bestand opgeslagen terwijl alle overige bestanden als json bestanden beschikbaar zijn. Dit is een tekstbestand met javascript opmaak dat door diverse andere programma’s gebruikt kan worden. Het is nog een redelijk groot bestand geworden omdat met mij gedeelde RSS feed items en items die ik een ster gegeven heb wel volledig opgenomen zijn in de backup.

Nu zal ik zelf die json bestanden niet snel gebruiken, al was het maar dat ik geen idee heb waar ik ze zou kunnen gebruiken, maar het xml bestand met je abonnementen is goed te gebruiken als je bijvoorbeeld wilt overstappen op een andere RSS lezer. Je kunt daar dan meteen alle feeds die je volgt weer importeren mbv dit bestand.

Takeout is hoe dan ook een prima dienst die tenminste die uitspraken waar maakt van Google als ze zeggen dat jouw data ook echt van jou is. Dat zouden wel meer leveranciers mogen doen op deze manier.

@ foto: Thomas Hawk via photopin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top