Archiveren en embedden van tweets met SearchHash en Google Spreadsheet

Enkele maanden geleden keek ik naar goede manier om tweets te archiveren. Daar vond ik een aantal gratis en betaalde webdiensten voor en een dag later ook een gratis Google Spreadsheet document die je kon gebruiken om rechtstreeks tweets te importeren. Heel eenvoudig werkte die laatste echter niet, zeker als je regelmatig tweets met verschillende hashtags wilt verzamelen om te archiveren.

The Daring Librarian combineert eenvoudigweg 1 van die gratis webdiensten, SearchHash, met Google Spreadsheet om enerzijds met die eerste tweets te bewaren (als csv bestand) om deze vervolgens in Google Spreadsheet te importeren en te bewerken. Daarna kun je ook heel eenvoudig die spreadsheet als HTML publiceren en als (widget)code embedden in bijvoorbeeld een wiki of een blog.

Ze heeft er een uitgebreide infographic (een comic tutorial om precies te zijn) van gemaakt die laat zien welke stappen je daarvoor precies moet doen.

(klik voor grotere versie)

Het wijst zich eigenlijk vanzelf hoewel je waarschijnlijk nog wel een beetje wilt redigeren voordat je het publiceert naar HTML toe. Het is handiger om enkele kolommen met nutteloze informatie als codes e.d. te verbergen of te verwijderen zodat je alleen de echt essentiële informatie van de tweets zelf overhoudt.

Als je de HTML code dan embed op een wiki of een blog moet je wel alert zijn op de beschikbare breedte in pixels. Op een wikipagina heb je veel ruimte maar op een website of blog is dat vaak beperkt tot ongeveer 500 pixels breed of zelfs minder. Hoe minder informatie je van de tweets hoeft weer te geven, hoe makkelijker de tweets goed leesbaar weergegeven kunnen worden als je niet zo veel ruimte hebt.

Het combineren van SearchHash met Google Spreadsheet betekent dat je een eenvoudige manier hebt om na een evenement als de Onderwijsdagen of het NVB congres niet alleen de tweets te archiveren (denk wel aan de limiet van 1500 tweets bij zoeken op twitter) maar ook om ze te presenteren op een website of blog.

@ afbeelding CC-BY-SA by The Daring Librarian

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top