Gaming als informatievaardigheid: TEDTalk Your brain on video games

Als je als bijna-veertiger met enig enthousiasme vertelt dat je houdt van gaming dan kijken mensen nog steeds een beetje moeilijk en ongemakkelijk. Of ik bedoel dat ik van bordspellen houd of misschien een ander leuk gezelschap spelletje? Maar nee, ik bedoel dan platformspellen, roleplayingspellen en schietspellen op pc, handheld of consoles. Met mijn eerste pc in 1993 ben ik daar helemaal verslingerd aan geraakt en in de loop van de jaren heb ik honderden spellen gespeeld op bijna alle mogelijke apparaten waar je spellen op kunt spelen.

Games (over spellen en spelen hebben we het tegenwoordig niet meer, het heet nu games en gaming) worden echter steeds vaker gebruikt om bepaalde vaardigheden bij te brengen. Serious gaming is een, tja, serieuze aangelegenheid en wordt al jaren succesvol in het onderwijs gebruikt om kritisch denken, probleemoplossend vermogen en (vooral) samenwerking te stimuleren bij studenten. Hiervoor worden dan vaak games ingezet die je online met meerderen kunt/moet spelen en er zijn al vele publicaties en onderzoeken verschenen over de inzet van games bij het leer- en onderwijsproces.

Ook hersenonderzoekers houden zich bezig met de impact van games en in een TEDTalk prikt onderzoeker Daphne Bavelier door een aantal vooroordelen heen die nog steeds geassociëerd worden met het spelen van games.

In haar presentatie gaat ze o.a. ook in op de aantoonbare positieve effecten die met name intensieve schietspellen hebben op het vermogen van mensen om beter te focussen, te concentreren en te observeren. De link dat het spelen van dit soort games dan ook positief zouden moeten werken op het vermogen van mensen om bijvoorbeeld informatie te verwerken en te interpreteren was bij mij tenminste dan ook snel gelegd.

Elke informatieprofessional zou dus eigenlijk verplicht een strak trainings-schema moeten volgen en aan de slag moeten gaan met games. Niet zo zeuren over een crisis maar het dvd’tje van Crysis in je pc of console. Je brein is er blij mee.

How do fast-paced video games affect the brain? Step into the lab with cognitive researcher Daphne Bavelier to hear surprising news about how video games, even action-packed shooter games, can help us learn, focus and, fascinatingly, multitask.

@ TEDTalks are distributed under a Creative Commons (CC) license.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top