Omdat informatie niet altijd even toegankelijk is: extensions Media Hint en Summer voor Firefox en Chrome

De afgelopen week kwam ik twee extensions tegen voor Firefox en Chrome die beide heel handig zijn om makkelijk bij bepaalde informatie te komen op het internet. Eentje helpt om informatie over personen heel gemakkelijk oproepbaar te maken zodra ergens een naam genoemd wordt terwijl de andere heel rechtstreeks toegang verleent tot webdiensten die je normaliter niet vanuit Nederland kunt benaderen.

Media Hint
Om bij de laatste te beginnen, Media Hint is een kleine browser extension en tegelijkertijd ook een webdienst. Er zit waarschijnlijk een eenvoudige proxy dienst achter want wat Media Hint doet is het omzeilen van de geografische restricties van enkele bekende Amerikaanse webdiensten. TV/film dienst Hulu, internet radio dienst Pandora en videodienst Netflix zijn geen van drieën beschikbaar buiten de landen met wie er afspraken zijn en normaliter zou je van een VPN dienst gebruik moeten maken zou je die restricties willen omzeilen.

Media Hint werkt echter zonder enige problemen (alleen?) voor die drie diensten om ze vanuit elk land te kunnen gebruiken. Ik las dat ook de muziekdienst Rdio zou moeten werken met deze extension maar ondanks dat krijg ik nog steeds een melding dat deze dienst niet beschikbaar is in mijn land. Voor de rest valt er weinig meer over te zeggen want zowel Hulu, Netflix en Pandora doen het wel zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Voor Netflix zul je nog wel verplicht een betaald account moeten nemen en het is even de vraag of een Nederlandse creditcard dan bijvoorbeeld geaccepteerd wordt maar Hulu en Pandora voorzien beide in gratis gebruik met en zonder account hoewel ze ook beide betaalde Plus abonnementen.

Met één extra geïnstalleerde extension kun je afleveringen van Saturday Night Live of New Girl kijken of luisteren naar op-maat radiostations bij Pandora. Ik ben wel benieuwd hoe lang Media Hint blijft werken want ik kan me niet voorstellen dat dit lang getolereerd zal worden door die webdiensten.

Summer
Summer doet iets minder stouts en geeft achtergrondinformatie over personen die genoemd worden op internet. Qua functionaliteit lijkt het wel wat op wat Google doet als je zelf de naam van een persoon zou googelen want op de achtergrond worden een (klein) aantal bronnen doorzocht en je krijgt resultaten van die zoekacties meteen te zien. Wat heel handig werkt met Summer echter is het expliciet ondersteund wordt door een groot aantal Amerikaanse nieuws, business en technologie sites.

Na installatie van de extension in Chrome of Firefox krijg je vanaf dat moment op ondersteunde websites automatisch de mogelijkheid om achtergrondinformatie te zien van alle ‘bekende’ personen die genoemd of vermeld worden in artikelen op die sites. Namen worden tussen blauwe vierkante haken gezet zodat je ziet dat er informatie beschikbaar is en rechts is een klein paneel beschikbaar dat je kunt openklikken. In dat paneel staan alle gevonden personen die genoemd worden op die pagina en je kunt meteen nalezen over wie er dus gesproken wordt.

Het enige nadeel is dat het vooralsnog alleen werkt op voornamelijk Amerikaanse sites zoals MSN, Yahoo.com, CNN, Reuters en Forbes waar je vanuit Nederland waarschijnlijk niet vaak zult komen. Echter, alle bekende technologiesites zoals The Verge, TechCrunch, The Next Web, Mashable, GigaOM, C|NET en Read/Write Web worden ook ondersteund en Summer is voor mij een handige plugin gebleken om beter zicht te krijgen op wie al die lui bij Amerikaanse bedrijven zijn waarover nieuws te melden is. Het scheelt flink wat Google werk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. […] Omdat informatie niet altijd even toegankelijk is: extensions Media Hint en Summer voor Firefox en … From rsnijders.info – Today, 10:25 PM De afgelopen week kwam ik twee extensions tegen voor Firefox en Chrome die beide heel handig zijn om makkelijk bij bepaalde informatie te komen op het internet. Eentje helpt om informatie over pers… […]

  Reply

 2. Het enige wat MediaHint doet is een proxy instellen. Vervolgens verloopt al je verkeer via deze proxy…niet echt wat ik graag heb uit privacy-overweging.

  Reply

  • Dat is een goed punt eigenlijk. Ik zie nu pas dat bij de proxy instellingen in Chrome (die al goed verstopt zijn overigens) de edit knop grijs is geworden met de melding dat deze beheerd worden door een extension. Media Hint dus inderdaad.

   De Media Hint servers hebben daarmee dus potentieel zicht op alles wat je uitspookt in je browser. Nu zal dat wel loslopen denk ik maar je hebt gelijk, als je zorgen maakt over je privacy dan zou je deze extension niet moeten gebruiken.

   Ik gebruik voor mijn werk af en toe al een proxy en die botst nu ook met Media Hint zie ik. Het was ook te mooi om waard te zijn :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top