Vinden, analyseren en archiveren van tweets met Tweet Archivist

Meer kunnen doen met tweets is schijnbaar iets dat niet alleen ik interessant vind. Gisteren werd ik op twitter gewezen op wederom een webdienst waar je tweets mee kunt zoeken, analyseren en archiveren. Soortgelijke diensten had ik al eens eerder besproken en minder dan een week geleden kwam (de ‘winnaar’) SearchHash nog een keer voorbij in combinatie met Google Spreadsheet. In Google Spreadsheet kon je zelf ook al aan de slag met behulp van een speciaal document om rechtstreeks tweets te importeren.

Tweet Archivist pakt het echter wat grondiger aan en biedt een (bijna?) volledige oplossing voor als je tweets wilt terugzoeken als alternatief voor de zoekfunctie van twitter zelf, je enkele eenvoudige grafieken wilt hebben aan de hand van gevonden tweets en voor het exporteren/archiveren van de tweets voor later gebruik.

Zoeken
Tweets zoeken is niet per se eenvoudiger dan bij de zoekfunctie van twitter.com. Je vindt maximaal de tweets terug van ongeveer een week oud of bent beperkt tot een maximum van 3200 tweets, afhankelijk welke limiet je het eerst bereikt, aangezien Tweet Archivist alleen maar een schil is rondom de zoekmogelijkheden van twitter zelf. Enkele mogelijke zoekcommando’s worden meteen in de zoekbalk getoond en door op het linkje How to search Twitter te klikken krijg je een kort overzicht van handige (en minder handige) zoek operatoren.

De zoekresultaten worden vervolgens binnen Tweet Archivist als tweets weergegeven maar ook meteen geanalyseerd.

Visualiseren en analyseren
Alle gevonden tweets worden samengevat, geanalyseerd en gepresenteerd in een negental (waarschijnlijk) vaste en voorgedefiniëerde grafieken. Tweet Volume Over Time, Top Users, Language, Top Words, Top URL’s, Source, User Mentions, Hashtags en Images worden gedestilleerd uit de tweets en inzichtelijk gepresenteerd. Op die manier krijg je snel een beeld over de gevonden tweets.

Met welke twitterclients de gevonden tweets geplaatst zijn

Alle gevonden tweets kun je vervolgens ook meteen in het scherm van de zoekresultaten opslaan in Excel formaat mocht je ze nog verder willen bewerken of elders willen presenteren. Het nadeel blijft wel dat je door die beperking van enkele dagen (of 3200 tweets) geen langetermijn archief of analyses kunt maken. Het is ook niet echt een archief te noemen als je nauwelijks een week aan tweets kunt bewaren.

Een desktopversie van Tweet Archivist
Hoewel de webversie van Tweet Archivist over alle functionaliteiten beschikt om recente tweets van bijvoorbeeld een evenement te kunnen analyseren en bewaren, schiet deze te kort als je over een langere periode bepaalde tweets wilt kunnen volgen, analyseren en archiveren. Er is daarom een Windows desktopversie, The Archivist, beschikbaar die je op je pc kunt installeren en die het mogelijk maakt om incrementeel gevonden tweets te kunnen bewaren en analyseren.


De software is nog niet af -gezien de alpha status- en bevat slechts twee van de negen grafieken die de webversie heeft (Tweet Volume Over Time en Top Users) maar kan alle gevonden tweets met de Save knop bewaren in een xml bestand. The Archivist zoekt elke 5 minuten automatisch naar nieuwe zoekresultaten zolang je het programma geopend hebt maar je kunt ook prima tussentijds opslaan en enkele dagen later dat bestand weer openen om vervolgens met Get Latest de nieuw gevonden tweets alsnog toe te voegen. Niet vergeten om dit dan weer opnieuw op te slaan natuurlijk.

Zolang je maar niet meer dan een week (of 3200 tweets) wacht om de nieuwe tweets toe te voegen kun je inderdaad probleemloos een uitgebreid twitterarchief maken met The Archivist. Deze tweets zijn dus, zoals gezegd, maar beperkt te analyseren maar middels Export To Excel kun je al die tweets ook visualiseren en analyseren in Excel. Wat wil een twitterende informatiespecialist nog meer?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top