Nog meer Twitter analyse en visualisatie sites

Nadat ik gisteren uitgespeeld was met Tweet Archivist ging ik op zoek naar andere tools om meer te doen met tweets. Enerzijds om te kijken of er handige manieren waren om tweets met een specifieke hashtag leuk/mooi te presenteren zoals je dat bij congressen of andere bijeenkomsten wel eens ziet. Anderzijds leek het me wel aardig om tools te vinden waarmee je tweets kunt analyseren en visualiseren met behulp van grafieken en statistieken. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat er veel van dit soort sites zijn maar ik heb de onderstaande in ieder geval allemaal uitgeprobeerd en die gaan zeker nog wel een keer gebruikt worden.

Presenteren van tweets
Ooit had je het hele handige Twitterfountain die alle tweets met een bepaalde hashtag één voor één liet zien alsof het, jawel, een fontein van losse tweets was. Die site is inmiddels verleden tijd maar er zijn gelukkig andere sites die nu hetzelfde doen. Zo heb je het degelijke maar beetje saaie twitterwall.me en het visueel aantrekkelijke anothertweetonthewall.com waar je beeldvullend alle tweets individueel voorbij ziet komen.

Visible Tweets is echter mijn favoriet. OK, de achtergrondkleuren zijn wel heel erg fel maar je kunt behalve hashtags alle tweetzoekacties uitvoeren die je bij twitter ook kunt uitvoeren, het wordt realtime bijgewerkt en je kunt kiezen uit drie verschillende soorten animaties. Ook Visibletweets kun je schermvullend maken om handig alle (gezochte) tweets te tonen tijdens een presentatie, conferentie of welke bijeenkomst dan ook.

Analyseren van tweets
Hoewel de meeste sites die ik al eerder besproken heb -waarmee je tweets kunt archiveren-  ook wel enkele basale functionaliteiten hebben voor het analyseren van tweets, zijn er diverse tools die je tweets (of die van een ander) helemaal kunnen uitpluizen. TweetStats is een site die de laatste 3200 tweets pakt (dat is de limiet van twitter zelf) en waar je vervolgens meerdere grafieken krijgt van gemiddelde tweets per dag, per uur, per gebruikte twitterclient, welke gebruiker jij het meest retweet enz. Het is kennelijk een hele populaire (of langzame) site want het duurt een flinke poos voordat alle wachtenden hun statistieken geserveerd krijgen door TweetStats. Ook Tweet Archivist laat een negental grafieken zien als je tweets zoekt via hun website en ook daar kun je op alle tweets zoeken waar je bij twitter.com ook op kunt zoeken.

Ik had nog een paar andere sites gevonden maar toen kwam ik Twitonomy tegen en eigenlijk was ik meteen klaar. Twitonomy is een enorm uitgebreide site waar je hele twitterprofiel volledig (nou ja, wederom alleen met behulp van de laatste 3200 tweets) geanalyseerd wordt met statistieken en grafieken maar die ook kan dienen als twitterclient. Oftewel, je kunt je tijdlijn -en die van anderen- opnemen in je dashboard en de meeste dingen doen die je ook in andere twitterclients kunt doen. Grafieken en statistieken kun je downloaden en je eigen tweets zijn te exporteren naar Excel toe. Eigenlijk is Twitonomy een alles in 1 tool voor alle twitteraars die van statistieken en overzichtjes houden.

Heb je aanvullingen of zijn er tools die volgens jou beter werken, laat het me weten.

@ foto: id-iom via photopin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top