Lees Meer ebooks campagne? Dit is de innovatie van de bibliotheken?

Vanaf 3 december 2012 (tot eind januari volgend jaar) voert de Bibliotheek een Lees Meer-campagne viel er vandaag te lezen op o.a. de site van Bibliotheek.nl. Een campagne die bedoeld is om te laten zien dat bibliotheken met hun tijd mee gaan door het publiek te wijzen op hun ebook aanbod. Dit wordt gedurende die periode gedaan door ebooks te koppelen aan specifieke locaties waar je dan middels een poster (met QR code vanzelfsprekend) naar een website kunt surfen en het gratis aanbod van die locatie gratis kunt lezen. Op je laptop, smartphone of tablet want het gaat om een online streaming platform.

Klinkt goed maar …
Ik ben blij dat de bibliotheken wat steviger doorpakken met de promotie van ebooks dan het CPNB dat doet en ik vind het ook een hele aardige actie om juist het sterke punt van bibliotheken om die ontdekfunctie, de context, te vertalen naar de wereld van ebooks. Maar toch bekruipt me een raar gevoel.

Het publiek attenderen op een ebook aanbod van de bibliotheken is een prima doel maar heb ik wat gemist? De laatste keer dat ik keek was dat aanbod nou niet echt denderend en zat de gehele bibliotheeksector af te wachten op een doorbraak om eindelijk te kunnen beginnen met het aanbieden van een beetje fatsoenlijke en representatieve selectie van ebooks. Op welk aanbod wordt er dan gewezen de komende twee maanden?

Elders valt te lezen dat het om ongeveer 100 titels gaat die rondom Rotterdam en in de provincie Gelderland bij diverse locaties, musea enz worden aangeboden terwijl ook alle bibliotheken en NS stations in Nederland als gratis ebook locatie zijn bestempeld. Nogmaals, een mooi plan maar hoeveel ebooks zijn er bij de bibliotheken nog te lezen als het publiek enthousiast is geworden van dat gratis lezen rondom een station of bibliotheek?

Middel en doel
Het promoten van ebooks is dan ook niet het doel van de campagne want, zo valt te lezen in het persbericht, het primaire doel is om te laten zien dat de Bibliotheek meegaat met haar tijd. Als secundair doel wil men graag leads genereren. Dat is (enge) marketingtaal wat betekent dat de campagne zich richt op 3,5 miljoen mensen die, als ze gebruik maken van de mogelijkheid om gratis ebooks te lezen, zich verplicht moeten registreren voordat er maar één byte gestreamd wordt aan ebooks.

Ebooks promoten is dus het middel om twee marketingdoelen te bereiken. Dat gratis ebooks lezen kun je dus ook scharen onder het moderne adagium dat als een dienst gratis is, jij het product bent. Mag ik verwachten dat als ik zo’n streaming ebook wil lezen ik meteen in een database zit waarna de bibliotheken me benaderen met gerichte reclame? Het lijkt er wel op.

Kies een locatie, zolang je maar internet hebt
En nu ben ik misschien weer aan het zeuren maar kan iemand me uitleggen wat de logica is om locatiegebonden ebooks aan te bieden via een online streaming platform? Musea, bibliotheken en NS stations zijn zelf (meestal) niet uitgerust met internet dus als ik een poster zie van Lees Meer dan moet ik zelf maar internet bij de hand hebben? Dat zal in de praktijk dan meestal alleen een smartphone zijn met mobiel internet. Mijn laptop en tablet heb ik niet online in de buurt van zo’n poster. Gaan mensen dan echt die gratis ebooks streamend lezen? Nadat je ook nog verplicht je gegevens moet achterlaten? Ter plekke of eventueel later thuis? Ik kan het me nauwelijks voorstellen.

En al die (tien)duizenden bibliotheekleden met ereaders die al jaren wachten op een ebook aanbod van de bibliotheken? Die zijn niet de doelgroep van deze campagne dus.

Het idee is leuk, de campagne klinkt doordacht en ik twijfel er niet aan dat het een succes zal worden als het gaat om de marketingdoelen die erachter zitten. Als lezer van ebooks word je er echter niet wijzer van vrees ik en ook als promotie van het digitale lezen en ebooks zal het weinig opleveren. Daar heb je een uitgebreid aanbod voor nodig dat mensen kunnen lezen op het apparaat van hun keuze. Het zou pas bij de tijd zijn van de bibliotheken als ze de toegang tot ebooks echt zouden vergemakkelijken in plaats van meer restricties er op te geven. Het zou pas bij de tijd zijn als de bibliotheken echt over een gigantisch aanbod van ebooks zouden beschikken. Dat je iets gaat promoten dat je ook werkelijk hebt.

Maar dat is helaas echt iets voor de toekomst.

@ foto: Barry Yanowitz via photopin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (22) Write a comment

 1. Ik heb een poging gewaagd om iets te lezen uit de Lees Meer collectie, maar de tranen sprongen mij in de ogen.

  In de eerste plaats omdat het eigenlijk geen e-books zijn, maar stream-books (bij deze als nieuw type publicatie gedeponeerd ;-) ), dus alleen lezen als je een internetverbinding hebt.

  In de tweede plaats vanwege de verplichting om Internet Explorer 10 te installeren. In mijn nieuwste versie van Google Chrome werkt het niet!). Martine Koenders van Bibliotheek.nl bevestigde het IE-10 verhaal:
  “Je commentaar op Internet Explorer 10 is terecht en krijgen we van meer mensen. Helaas werkt het platform niet met eerdere versies, ik vrees dat daar niets aan te doen is”

  En in de derde plaats omdat de website van Lees Meer ondanks mijn weigering cookies te accepteren er toch in slaagde om een cookie op mijn pc te plaatsen.

  Ik wil ook eigenlijk helemaal geen boek op mijn pc of tablet lezen, ik wil gewoon op mijn Kindle (of een andere ‘echte’ e-reader) kunnen lezen.

  Op deze manier wordt het helemaal niks met e-books in Nederland.

  Reply

  • Streambooks bestaat in Amerika al lang als term dus helaas, die kun je niet claimen :)

   Het niet kunnen lezen van ebooks op een ereader is ook mijn nummer 1 bezwaar maar ik ben er inmiddels van overtuigd dat een aanbod van DRM vrije, downloadbare ebooks vanuit de bibliotheek nooit meer gaat gebeuren. Ik ben bereid totaal verrast te zijn als het onverhoopt toch nog zo ver gaat komen.

   Streambooks zal wel de vorm blijken en blijven denk ik en daarmee wordt een grote groep van digitale lezers buitengesloten. Dat Internet Explorer 9 niet werkt had ik trouwens niet eens gesignaleerd tot je het meldde want ik test alles in Firefox op de pc en daar deden de ebooks het keurig. Nu zal het met die streaming ebooks vooral op tablets goed moeten werken want dat lijkt me het enige werkbare om ook een beetje prettig te kunnen lezen maar vergeleken met reguliere ebooks die je kunt kopen vind ik dit zelf ook een minder alternatief.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top