Eindelijk goed: YouTube en Gmail voor iOS

Wat Apple nou precies voor ogen had toen ze zowel Google Maps als de YouTube app verwijderden in iOS 6 zonder dat daar goede alternatieven voor waren, dat weet ik niet. Het heeft ze qua imago niet goed gedaan met veel gebruikers die weigerden te updaten naar de nieuwe versie van iOS en je struikelde in september dan ook over de artikelen waarin het niet ging over de verbeteringen in iOS 6 maar (alleen) over de minpunten. Zoals het verdwijnen van de beide Google apps. Over het alternatief van Apple voor de kaarten app werd vervolgens nog veel meer geschreven maar voor YouTube was er eenvoudigweg geen goed alternatief.

Tenminste, Google bracht wel een losse YouTube app uit maar die werkte alleen op de iPhone en iPod Touch en dus was het wachten op een versie van de app die geschikt was voor de iPad. Tot die tijd was je aangewezen op de mobiele website van YouTube zelf om de video’s in je afspeellijsten en geabonneerde kanalen te bekijken. Ik denk nog steeds stiekem dat Google met opzet de tijd genomen heeft om ook met een iPad versie te komen als reactie op het eenzijdig beëindigen van de samenwerking door Apple.

Maar gisteren kwam dan eindelijk de update voor de YouTube app voor iPhone uit die het geschikt maakt voor de iPad. Met volledige ondersteuning voor beheren van je afspeellijsten, video’s afspelen via AirPlay en natuurlijk het bladeren door de kanalen waar je op geabonneerd bent. Al die alternatieve apps die ik geprobeerd heb de afgelopen maanden heb ik meteen van mijn iPad gekieperd want tjonge, wat werkt de officiële app toch een stuk prettiger. Het is simpel advies: als je een iPad hebt en je kijkt wel eens video’s op YouTube, zet dan meteen deze app er weer op.

Misschien dat Google in de kerststemming is of misschien dat het toeval is maar gisteren heeft ook de Gmail app voor iOS een forse update gekregen. Om te zeggen dat de oude versie van de app een slap aftreksel was van de excellente Android app zou wat overdreven zijn maar als je iPad gebruikers wilde plagen als bezitter van een Android tablet, dan hoefde je alleen maar de Gmail app te openen op beide tablets. Het Google team heeft nu echter de app voor iOS volledig herzien met o.a. een nieuwe vormgeving, integratie met Google Calendar en Google+ plus de mogelijkheid om maximaal vijf Gmail accounts te gebruiken in de app.

Tijd om mijn Gmail accounts te verwijderen uit de Mail app van Apple en toe te voegen aan de nieuwe Gmail 2.0 app.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top