Lees Meer-campagne: de eerste indrukken

Bij de aankondiging van de Lees Meer-campagne was ik kritisch over, vooral, de achterliggende marketingdoelen van de campagne die volgens mij maar weinig voordelen opleveren voor de ebookliefhebbers die al jaren wachten op een goed aanbod. Afgelopen maandag ging de campagne echter officieel van start en dat bood de gelegenheid om in plaats van naar de achterliggende doelen naar het daadwerkelijke aanbod te kijken.

Inloggen dan maar
Voordat je ook maar iets kunt lezen op de site moet je je registreren. Daar komt dat ‘leads genereren’ natuurlijk om de hoek kijken dat als secundair marketingdoel gesteld was maar dat zul je me op mijn woord moeten geloven. Het oorspronkelijke persbericht is inmiddels verdwenen en op de betreffende pagina staat bij BNL nu alleen een korte alinea met verwijzing naar de campagnesite. Registreren is een korte handeling -waarbij je niet per se de gehele waarheid hoeft in te vullen- en daarna kun je gaan lezen.

Het eerste wat je bij een site moet lezen waar je iets gratis krijgt zijn de algemene voorwaarden. Die bevatten in dit geval weinig bijzondere dingen hoewel de laatste paragraaf wel nuttige informatie bevat:

– Per account kunnen maximaal 10 e-books naar keuze worden gelezen ongeacht het thema of locatie;
– Lees Meer is voor iedereen beschikbaar tot 1 juni 2013;
– Lees Meer is beschikbaar voor leden en niet-leden van de Bibliotheek.

Ook al loopt de Lees Meer-campagne zelf tot eind januari 2013, de site (en de ebooks neem ik aan) blijft beschikbaar tot 1 juni van volgend jaar. Dat je beperkt bent tot 10 ebooks per account is natuurlijk een rare restrictie als je zonder enige problemen nieuwe accounts kunt aanmaken maar het past wel bij het marketingdoel van de campagne: het ging al niet om het aanbod maar om het bereiken van mensen en te laten zien dat je meegaat met de tijd. Ongetwijfeld zal die beperking ook richting deelnemende uitgevers een rol gespeeld hebben om uberhaupt dat aanbod te organiseren.

Lezen maar!
Ik heb op mijn smartphone, Nexus 7 en iPad geprobeerd om ebooks te lezen via de site en laat ik meteen met de deur in huis vallen: dat ging bij mij eigenlijk vlekkeloos. Gezien mijn eerdere ervaringen met online readers had ik geen hoge verwachtingen maar ik werd dus aangenaam verrast.

Op alle drie de apparaten, met respectievelijk een 3,5″, 7″ en 10″ scherm ging het lezen uitstekend. Ik heb niet alle browsers geprobeerd maar met Dolphin en Chrome leverde het, op 1 vreemd scherm dat meteen daarna verdween, geen probleem op om titels te lezen. De online reader (tagglereader) geeft de pagina’s weer met een vast lettertype, vaste grootte en vaste marges maar daar is wel gekozen voor een prima standaard instelling want ik had geen enkele behoefte om het aan te passen. Paginanummers worden weergegeven per hoofdstuk en de voortgang in het boek wordt tussendoor opgeslagen mocht je willen wisselen tussen ebooks.

Het scherm van een smartphone blijf ik zelf te klein vinden om prettig ebooks van te kunnen lezen maar dat zal een kwestie van persoonlijke voorkeur zijn. Wel is een smartphone nou net het apparaat -met 3G internet- dat je bij je zult hebben als je een poster aantreft voor die specifieke locatie dus heel logisch vind ik het nog steeds niet om te kiezen voor locatiegebonden aanbod via thema’s en posters met QR-codes erop die je naar de site brengen.

Wat is nou precies het aanbod van ebooks?
Ook al vind je nergens op de Lees Meer site om hoeveel titels het gaat, in de berichtgeving de afgelopen dagen kwam telkens terug dat er zo’n 100 titels aangeboden worden, onderverdeeld in diverse thema’s die bij de verschillende locaties horen. Als je echter de moeite neemt om bij elk thema te kijken welke titels er staan dan zie je enkele titels bij meerdere thema’s terugkomen en zul je ook snel de impressie krijgen dat het er totaal (lang) geen 100 zijn. Sterker nog, de 6 titels die bij het thema voetbal staan zijn dezelfde 6 titels die bij het thema/locatie Het Kasteel staan. Logisch, want dat is het voetbalstadion van Sparta in Rotterdam maar maakt het lastig om in te schatten hoeveel titels er nou echt beschikbaar zijn via de site.

Als bibliothecaris wil je graag een volledige titellijst en/of een index van alle ebooks zodat je ze ook terug kunt vinden op de site. Daar voorziet de Lees Meer site niet in maar met wat vlijtigheid maak je zo’n lijst natuurlijk zelf. Een beetje beroepsdeformatie zullen we maar zeggen.

Uiteindelijk blijken er 67 ebooks beschikbaar te zijn in plaats van 100. Update: 76 boeken per 13-12-2012

Conclusie
Of de Lees Meer-campagne mensen gaat overtuigen dat de bibliotheek met zijn tijd meegaat, dat zal de tijd moeten leren. Bibliotheken verdienen alle promotie en aandacht die ze kunnen krijgen ook al weet ik niet of deze campagne nou het beste middel hiervoor is. Hoe dan ook, voor zowel leden als niet-leden valt er wel wat te halen op de Lees Meer site. Je kunt kiezen uit 67 ebooks om gratis te lezen en er zit voor elk wat wils bij. Het is dan niet het brede aanbod van ebooks waar ik in ieder geval nog steeds op zit te wachten maar het brengt wel een leuke selectie Nederlandstalige boeken onder de aandacht bij een breed publiek. Er zijn genoeg kanttekeningen te plaatsen bij de gekozen methode van het aanbieden maar als je de locaties en thema’s gewoon negeert kun je prima thuis in je luie stoel op je tablet -via wifi- genieten van een paar mooie boeken.

Lees ze!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (30) Write a comment

  • Jazeker, sterker nog, je hoeft helemaal niet te beginnen op een locatie. Je kunt gewoon vanaf thuis naar de site gaan, inloggen en lezen. Het werkt zelfs beter omdat je niet via mobiel internet hoeft te lezen.

   Reply

 1. Minimaal internet Explorer 10, voor de pc is wel jammer. Maar tagglereader doet het op ander (ook mobiele) browsers erg goed.

  Reply

 2. Beste Raymond, dank voor je kritische én complimenteuze bijdrage.
  Een kanttekening voor de professionals bij de aanduiding “gratis”. De service wordt zonder kosten aan lezers en leners aangeboden. Bibliotheken en de rijksoverheid dragen de kosten zodat auteurs er ook nog een boterham aan verdienen.

  Reply

  • Een terechte toevoeging hoewel ik het bewust vanuit het perspectief van de eindgebruiker bekeek. Uiteindelijk zijn alle diensten zonder kosten voor eindgebruikers natuurlijk niet gratis, het is puur een kwestie van waar de kosten neergelegd worden.

   Reply

 3. Lees nu pas je blog (zondag leestijd). Prima bespreking. Heb ik wat aan.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top