Zes jaar Vakblog

Zes december is weer gekomen en dat betekent dit jaar de zesde verjaardag van dit blog. Dat zesde jaar is heel anders verlopen dan ik vorig jaar meende te voorzien. Daar constateerde ik nog tevreden dat ik ondanks mijn onregelmatige bloggen toch 54o blogposts had weten te produceren in vijf jaar en was ik van plan om ook zo door te gaan in 2012.

In plaats daarvan ben ik juist veel meer gaan bloggen omdat ik toch wel vond dat het steeds moeilijker werd om prioriteit te geven aan mijn blog. Niet meer enkele keren per maand onregelmatig maar structureel en dagelijks. Met als gevolg dat de teller met deze jubileumblogpost op 900 staat. Oftewel, het afgelopen jaar heb ik exact 40% van alle blogposts op Vakblog geproduceerd.

Afgelopen jaar kwamen daardoor ook meer onderwerpen aan bod hoewel auteursrechten, ebooks, ereaders, bibliotheken en apps gewoon de boventoon bleven voeren. Er waren heel veel ontwikkelingen op die onderwerpsgebieden en bloggen bleek wederom een ideale manier te zijn om deze ontwikkelingen bij te houden.

Dat wil niet zeggen dat anderen die blogposts niet lazen. De grootste verrassing van het afgelopen jaar is het toegenomen aantal bezoekers. Nog steeds heel veel bezoekers via Google waar dit blog het kennelijk nu goed in doet maar, nog leuker, steeds meer vaste lezers. De bezoekersaantallen zijn de afgelopen maanden gestegen en inmiddels ongeveer het dubbele t.o.v. december 2011. Ook al schrijf ik nog steeds mijn blogposts niet met de lezers voor ogen, ik zal niet ontkennen dat het fantastisch is als je reacties krijgt en weet dat je gelezen wordt. Een bijna verslavend gevoel kan ik je vertellen.

Of ik in 2013 doorga met dagelijks bloggen, daar ben ik nog niet helemaal over uit. Enerzijds krijg ik er veel energie van maar anderzijds valt het me wel zwaar soms. Het idee dat ik enkele lange en arbeidsintensieve blogposts zou kunnen afwisselen met meerdere kortere is een illusie gebleken en eentje die ik ook niet meer nastreef. Het kost me nog steeds 1,5 a 2 uur per dag gemiddeld en daarmee raken soms andere zaken op de achtergrond die ook prioriteit verdienen. Maar of ik van die verslaving af kan komen? ;)

Hoe dan ook, op naar het zevende jaar nu!

@ foto: Leo Reynolds via photopin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

 1. Heel hartelijk gefeliciteerd. Een enorm leuke en waardevolle prestatie. En dat je er zelf ook nog lang lol van mag hebben.

  Reply

 2. Ik vind het een hele prestatie, elke dag bloggen. Ik hou een blog bij over wat ik allemaal kijk aan series en films en ik merk hoe snel daar de klad in is gekomen. Ik kan mezelf niet bijhouden ;)
  Is het geen idee om bijv. in de weekends niet te bloggen, zodat er wat meer adempauze in komt? Of een regelmaat van om de dag?
  Ik lees vrij regelmatig je blog en heb er al heel wat van opgestoken Op naar het zevende jaar!

  Reply

  • Ik speelde inderdaad eerst met het idee om mezelf de weekenden ‘vrij’ te geven maar juist dan heb ik verhoudingsgewijs wel meer tijd om te bloggen. Omdat mezelf een deadline stellen wel blijkt te werken denk ik er nu over om vaste dagen te pakken elke week. Drie of vier dagen per week en mezelf ook een paar weken blogvrij gunnen tijdens de zomervakantie of zo :)

   Reply

 3. Ga alsjeblieft verder met bloggen in 2013. Ik heb meerdere van je posts opgenomen als achtergrondinformatie bij onderwerpen uit de Verdiepdingen leergang. Dank voor het delen van je kennis, dus!

  Reply

 4. Gefeliciteerd Raymond, met je 6 jaar bloggen. Ook ik stuur regelmatig een link naar je blogs de ether in. Blijf doorgaan met het delen van je kennis!

  Reply

 5. Gefeliciteerd! Je kan natuurlijk ook een flexibel minimum stellen. Ik heb zelf gekozen om op maandag, woensdag en vrijdag te bloggen, maar als ik meer content heb, dan blog ik die andere dagen gewoon ook. En als ik mijn post voor vrijdag niet op tijd af heb, nou ja, dan post ik hem op zaterdag. Maar zes jaar! Ik hoop dat ik dat ooit ook ga halen!

  Reply

 6. Gefeliciteerd, lees alles wat je produceert met veel belangstelling, ook dank dat je aan sommigen van ons, die er ook even aan willen proeven, een gastplatform biedt.

  Reply

 7. Een reactie op dit feestelijk blog omdat ik weet dat reacties zo leuk zijn en om je te feliciteren natuurlijk met je 6 jaar. Dan ben je al echt een grote jongen! ;) respect voor elke dag bloggen het lukt mij nog niet om ze elke dag te lezen. Maar ik lees ze altijd, je bent een betrouwbare informatiebron voor me ;) Dank! tot blogs!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top