Kiezen met welke dienst je online naar muziek luistert

Het is bijna niet meer voor te stellen dat je voor muziek luisteren ooit afhankelijk was van de radio en fysieke dragers zoals LP’s, cassettes en cd’s. De digitale muziekrevolutie kwam o.a. met iTunes maar misschien vooral wel door de introductie van het mp3 formaat en de eerste muziekdownloaddiensten Napster en (het Nederlandse) Kazaa. Ineens kon iedereen zijn cd collectie rippen naar mp3 en delen met de gehele wereld. En dat was een dermate groot succes dat beide illegale diensten weliswaar noodgedwongen de deuren moesten sluiten, maar het wel de doos van Pandora had opengezet. Consumenten wilden niet meer alleen (hele) cd’s kopen maar ook van digitale muziek kunnen genieten, bij voorkeur per los nummer dat ze ook de moeite waard vonden.

Van Napster tot Spotify
Als je bedenkt dat Napster van eind vorige eeuw is dan kun je nog niet eens zeggen dat de ontwikkelingen heel snel gegaan zijn. De oprichter van Napster, Sean Parker, is tegenwoordig een investeerder in Spotify en gisteren was een bijzonder moment toen hij samen met Lars Ulrich -drummer van Metallica- op een podium verscheen bij de aankondiging van Spotify dat de muziek van de metalband nu ook beschikbaar was. Een bijzonder moment omdat Metallica, met Ulrich als vertegenwoordiger, 12 jaar geleden diverse rechtszaken voerde tegen Napster in een strijd om hun muziek van het netwerk verwijderd te krijgen.

Spotify kondigde ook de volgende fase in hun ontwikkeling aan nu er vele miljoenen nummers te beluisteren zijn. Het toverwoord is discovery om ook de muziek die jij zou willen luisteren te kunnen vinden in dat gigantische aanbod. Middels koppelingen met muziekreviews, slimmere aanbevelingen aan de hand van de muziek die je al luistert en natuurlijk de suggesties van je vrienden wil Spotify meer dan ooit een sociaal muzieknetwerk worden. Ook al werd Spotify twee maanden geleden nog zo’n beetje dood verklaard, het is duidelijk dat de markt voor streaming muziekdiensten volwassen begint te worden.

Concurrentie op de muziekmarkt
Ook al is Spotify marktleider, er zijn genoeg alternatieven als je perse Spotify wilt vermijden. Dat levert je in de praktijk geen enkel financieel gewin op want alle muziekdiensten lijken hun modellen gebaseerd te hebben op ongeveer dezelfde bedragen. De tijd dat al die diensten niet in Nederland beschikbaar waren lijkt echter wel voorbij te zijn want zelfs de Amerikaanse muziekdienst Rdio maakte gisteren bekend dat vanaf vandaag ook in Nederland een abonnement genomen kan worden. Daarmee zijn ze één van vele muziekdiensten geworden die zich eigenlijk onderling niet eens heel erg onderscheiden.

Zo is er Deezer die in Nederland aan de weg timmert met hulp van T-Mobile en de 20 miljoen nummers via de browser streamt met twee abonnementen van 5 en 10 euro respectievelijk, dezelfde prijs die Spotify hanteert. Aangezien KPN met Spotify hun klanten probeert te verleiden tot een abonnement is Ziggo met zijn eigen muziekdienst gestart, via de browser met twee abonnementen van, jawel, 5 en 10 euro. Microsoft poogt de wereld MSN Music te laten vergeten en brengt met Xbox Music een muziekdienst die gekoppeld is aan zowel hun spelcomputer, Windows Phone telefoons en computers & tablets met Windows 8. En zat je met je spelcomputer nou net in het kamp van Sony, dan geeft dat niets want ook Sony heeft vanzelfsprekend een eigen muziekdienst, Music Unlimited, die je via de browser, mobiele apps, Playstation en natuurlijk alle andere Sony apparatuur kunt gebruiken.

Genoeg legaal aanbod toch?
Muziek loopt voorop als het gaat om een volwaardig en legaal alternatief te bieden voor het illegaal downloaden. Uit het rapport van het consumentenonderzoek naar het downloaden en streamen van muziek, films, games en boeken blijkt ook wel dat het legale aanbod van de andere media nog flinke verbeterslagen te maken heeft om meerdere redenen. Met muziek lijkt streaming aanbieden een acceptabele oplossing voor de oude DRM problemen op te leveren en met een voor de consument betaalbaar abonnement kan er zelfs concurrentie ontstaan tussen verschillende aanbieders.

Hopelijk hoeven we geen 10 tot 12 jaar te wachten tot we ook voor films, tv series en ebooks kunnen kiezen uit meerdere betaalbare diensten die ook wat toevoegen ten opzichte van het illegale aanbod nu.

@ foto: [phil h] via photopin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top